Airbus BelugaXL je ušla u redovit promet


BelugaXL je ušla u redoviti promet pritom omogućavajući Airbusu 30 % veći kapacitet u teretnom prijevozu koji će pripomoći u povećanju proizvodnje komercijalnih zrakoplova.

Ovaj zrakoplov je poletio na svom prvom komercijalnom letu 9. siječnja. Ovo je prvi od 6 zrakoplova BelugaXL koji će letjeti zajedno s postojećim BelugamaST. Preostale BelugeXL će se uključivati u flotu između 2020. i 2023. godine.

Projekt BelugaXL je krenuo prije nešto više od 5 godina u studenome 2014. godine, a u studenome 2019. godine zrakoplov je dobio “Type Certification” od strane European Aviation Safety Agency (EASA). Dobivanju certifikata je prethodilo intenzivno testiranje tijekom kojeg je provedeno više od 200 testnih letova koji su trajali ukupno više od 700 sati.

BelugaXL je dugačka 63 metra, a široka 8 metara te može nostiti istovremeno 2 krila zrakoplova A350XWB, dok stariji model Beluge može nositi samo jedno krilo. Maksimalni kapacitet tereta je 51 tona te pritom ima dolet od 4.000 kilometara, odnosno 2.200 nautičkih milja. BelugaXL je bazirana na teretnom zrakoplovu Airbus A330-200 te je pogonjena s Rolls-Royce Trent 700 motorima.

BelugaXL je posljednji dodatak Airbusovom transportnom portfoliju. Iako zračni prijevoz ostaje kao primarni način prijevoza za velike dijelove zrakoplova, Airbus također kositi cestovni, željeznički i pomoski promet kako bi se prevozili dijelovi između Airbusovih tvornica u kojima se proizvode dijelovi, odnosno gdje se sklapaju zrakoplovi. Poput BelugeST, nova BelugaXL će prevoziti dijelove između 11 odredišta u Europi.

Foto: © Airbus

Izvor:  Avioradar.hr