Tenerife – 5 dana vječitog proljeća


Pod pretpostavkom da nitko ne voli zimu koliko ljeto ili barem toplo vrijeme, Kanarsko otočje je savršen izbor za bijeg od hladnih kratkih dana te nostalgije za suncem, morem i popratnim hedonizmom, a još više ako putujete u okviru budžeta.

Prošle godine smo odlučiti preskočiti ljetovanje te ovogodišnju zimu, bar nakratko, zamijeniti sa suncem, ljetnom odjećom i kremom za sunčanje te smo se uputili prema Kanarima, španjolskom otočju smještenom u sjeverozapadnom dijelu Afrike. Tenerife, kao najveći i najnaseljeniji otok cijelog Kanarskog otočja te općenito makaronezijskog arhipelaga, sa prekrasnom planinom Teide sa koje se horizont čini ekstraterestrijalan, dugim pješčanim plažama na kojima valovi čine zadovoljstvo te mnoštvom zabavnog sadržaja, činio nam se kao najbolji izbor.

ZAGREB-TREVISO-TENERIFE

Krenuli smo iz Zagreba u ranim jutarnjim satima prema Italiji. Vožnja od kojih 4 sata nije nam teško pala, što od uzbuđenja, što od komforta kojeg smo imali u kombiju, pa smo većinu puta i prespavali.

Na aerodromu je cijeli check-in te security check išao dosta brzo, bez obzira na gužvu i stotine ljudi koji su putovali u različite zemlje svijeta pa slijedeće gdje smo se našli je bio dutty free shop, sa toplom Lavazzom u ruci (moram priznati, i više nego dobar početak jutra).

Sam ukrcaj je prošao bez ikakvih poteškoća, let nije kasnio, a prije nego smo uspjeli sa sebe skinuti zimske jakne, šalove, rukavice i kape, već smo se digli iznad prekrasne Italije te krenuli na put preko Francuske, Španjolske i Portugala do Tenerifa, gdje smo sletjeli na južni aerodrom, Reina Sofia.

SAN ISIDRO- UGOĐAJ LOKALNOG STANOVNIŠTVA

Nakon dolaska i najma automobila, koji nas je na aerodromu čekao spreman za niti više niti manje nego 78 eura, uputili smo se prema apartmanu koji je smješten u naselju San Isidro. Udaljen je svega 4 kilometara od južnog aerodroma i dobro je cestovno povezan sa ostatkom otoka, a najljepši dio svega je taj, što tamo većinom živi lokalno stanovništvo pa tako dućane, tobacco shop-ove i benzinske crpke možete naći na svakom uglu! Noći su bile mirne i ono najbolje, nije bilo glasnih turista, kao što je slučaj u ostalim turističkim naseljima.

MONKEY PARK- JUNGLE PARK-LOS CRISTIANOS

Drugi dan smo se uputili u Monkey Park, najmanji zološki vrt na svijetu! Ulaznica je koštala 10 eura, a za dodatna 3 možete kupiti posudu hrane (voća i povrća) te hraniti male životinje, koje su u sklopu zološkog vrta puštene, pa se nerijetko dogodi da vam se ispod nogu nađu mali gvinejski prasci, na ramenima mali majmuni ili iznad vas, lemuri!

Na samom ulazu će vas također slikati sa nekoliko vrsta papiga pa pri izlasku, za 8 eura možete kupiti prekrasnu uspomenu!

Iduća postaja je bila Jungle Park. Ogroman i prostran spoj botaničke i zološke divljine pa nam nije ginulo 4 sata istraživanja ovog parka, a nismo propustili niti vožnju bob-om preko istog! Ulaz u park smo platili 26 eura (jeftinija je ako kupite online), a bob ride 4 eura. Detaljnije o svim sadržajima mislim da niti ne trebam pričati, a u nastavku stavljam dokaz o ispunjenju jedne od mojih velikih želja- flamingosi! 

Jedna od stvari koja me se posebno dojmila je bila upravo briga koju djelatnici vode o životinjama u spomenutom parku- prostrane nastambe, životinje naočigled uhranjene i zdrave, okolina maksimalno prilagođena upravo njima! Također, za 55 eura možete sudjelovati u predstavi sa tuljanima ili naučiti mnogo o pticama te se družiti sa istima.

Kao što sam spomenula za Monkey Park, u Jungle Parku vrijedi isto pravilo pri izlasku- slika sa ulaska u park se može kupiti za 8 eura.

Nakon parkova, odlučili smo se za Los Cristianos. Jedno od najpoželjnijih turističkih odredišta na otoku, ovaj grad je također i najveći. Ukupno stanovništvo je oko 21 000, koje se u špici sezone niti ne primijeti, s obzirom na broj turista.

Na glavnoj plaži, koja dijeli ime sa samim gradom, nalazi se i luka iz koje često isplovljavaju brodovi i trajekti za ostale kanarske otoke, dok je preko iste smještena još jedna plaža- Playa de las Vistas

Iako sada jedno od glavnih turističkih središta na otoku, Los Cristianos je prije 1970-ih imao status mirnog ribolovnog mjesta, dok su danas to zamjenili plovidbeni brodovi, trajekti te brodice za izlete razgledavanja delfina i kitova.

SIAM PARK

Ne trebate imati Tenerife na svojem popisu posjećenih mjesta da bi znali da nema zavidnu kulturološku povijest, ali nedostatak toga je definitivno zamijenjeno zabavnim i vodenim parkovima.

Treći dan smo odlučili posvetiti Siam Parku- prema ocjenama i kriterijima TripAdvisor-a, proglašen je najboljim vodenim parkom na svijetu, a imali smo se prilike uvjeriti i zašto.

Ogroman bazen, iz kojeg se puštaju naizgled nestvarni valovi, plaža na kojoj je pijesak uvezen direktno iz Sahare te vodeni tobogani puni adrenalinskog imperativa, glavna su obilježja ovog parka.

Cijena ulaska je bila u skladu sa titulom koji ovaj park ima, pa smo ulaz platili 35 eura, dok se ostale aktivnosti unutar parka ne naplaćuju, osim jela i pića.

U nedostatku GoPro kamere, bili smo prisiljeni sjećanja sa spustova sačuvati samo nama dostupnima (možda i bolje, jer si ne bih htjela vidjeti izraz lica na Singha spustu).

Ako putujete s djecom, također je jedan dio parka uređen isključivo za djecu, gdje je odraslima „zabranjen ulaz“.

Za gotovo sve spustove preporučam da imate dobro i zdravo srce, pogotovo ako se odlučite za „Tower of Power“ – spust od svega par sekundi i prolazak kroz bazen morskih pasa

EL MEDANO-LOS GIGANTES-LAS AMERICAS

Idući dan čistog hedonizma odlučili smo posvetiti nekim od najboljih plaža na otoku.

Plaža u El Medanu je dosta vjetrovita i valovita  pa je to ne čini idealnom za kupanje, ali je odlična za neke vodene sportove, recimo surfanje i jedrenje. Čak smo uhvatili i nekoliko padobranaca!

Plaža u Los Gigantesu je meni osobno najljepša plaža na otoku- uvala između visokih klifova, crni vulkanski pijesak i ne previše turista, uz zvuk udaranja valova u stijene, čine ju savršenom za osobe koje žele mir.

I za kraj, Playa de Las Americas. Najpoznatije i najrazvikanije turističko mjesto otoka, nisam sigurna niti da li svi koji tamo rade, su lokalni stanovnici. Čak smo upoznali i curu iz Hrvatske koja je, evo, prije par godina došla raditi na Tenerife.

Osim plaže koja je prepoznatljiva po slamnatim suncobranima, karakteristična je i po mnoštvu restorana i barova uz glavnu cestu pored plaže, a svi djelatnici istih primijenjuju agresivnu prodaju. Ja osobno u tome nisam vidjela ništa loše, a u nekima čak postoji mogućnost cijenkanja 

Sama plaža nije bila krcata, ali je i van sezone puno turista koji bezbrižno ležu i uživaju na plaži, daleko od realnosti ( a možda smo to bili samo mi, ne znam).

I za kraj moram reći da su me Tenerife, i kao otok, ali i kao narod, ugodno iznenadile. Plaže kojima, bez obzira na ljudsku ruku, ne nedostaje prirodnih ljepota, zabavni i vodeni parkovi koji su nadomijestili manjak povijesti samog otoka ili pak vožnja kroz cijeli otok, čine ovo mjesto idilom za bijeg od zimskih dana.

P.S. Santa Cruz de Tenerife i Playa de Las Teresitas nisam zaboravila spomenut u ovom članku, samo sam ostavila razlog da se vratim ponovo! 

Napisala: Dajana Car

*Navedeni tekst odraz je mišljenja i iskustva tekstopisca i ne odražava stavove autora bloga putoholicari.com