Home > Putopisi > Putopisi čitatelja > New York City ilitiga Big Apple

New York City ilitiga Big Apple

Ivana Bojčić odlučila je uzeti stvar u svoje ruke i krenuti u istraživanje svijeta. U zadnjih godinu dana prošla je nekoliko zemalja na koja će nas provesti svojim putopisima. Za početak idemo s Ivanom u grad koji nikad ne spava – Big Apple.

Ove godine odlučila sam iskoristiti život i dok mi zdravstvena i financijska situacija to omogućuju, proputovati, naučiti, upiti i vidjeti što više. Mislim da je to jedna od iskustveno najbogatijih životnih investicija. Moji avioni ukupno su uzlijetali 16 puta sa raznih aerodromskih pista u posljednjih godinu dana, ako ne brojimo lokalne letove. Mogu iz prve ruke reći kako je to biti u jumbo jetu s oko 400-500 ljudi u zraku i 20 km iznad Atlantika, a i o tome kako mi se čini da su poljaci najgori piloti ikad. Zezam se, ali svakako imaju neki čudan način uzlijetanja. 🙂

Ukratko ću opisati iskustvo sa svake destinacije, a ako imate pitanja o putovanju ili troškovima ili tražite savjet, slobodno mi se javite na undeklinierbar@gmail.com a ja ću odgovoriti kad stignem.

Sve u svemu, moje oči su u 12 mjeseci vidjele svašta, moja noga kročila je i po kontinentu udaljenom tisuće kilometara od Ilice, naslušala sam se najmanje 20 svjetskih jezika, prošla 6 vremenskih zona i isprobala jela nekoliko svjetskih kuhinja. Isplatila se svaka kuna.

 NEW YORK

“WOW” EFEKT

Ivana Bojčić - New York

Grad koji nikad ne spava s razlogom nosi taj nadimak. Trgovine otvorene i nedjeljom, ljudi ko u mravinjaku. Goli gitarist nasred Times Squarea, crnac u zlatnom odijelu ide na posao, Spiderman i Hulk prelaze cestu. Svih kombinacija vjeroispovijesti, rase, you name it. Moja prva reakcija kada me usred Manhattana iskrcao bus koji prevozi s JFK-a bile su suze radosnice (da, plakala sam od sreće k’o kakva jadnica nasred New Yorka) jer se nalazim usred onog što sam gledala u filmovima – visoke zgrade, svjetla, reklame, hrpa ljudi. Naprosto sam uživala gurajući taj koferčić do hotela. Sljedećih 7 dana bilo je nezaboravno. Ako putujete sami ili imate dobrog partnera za putovanje, čak i u sedam dana možete vidjeti zbilja hrpu toga ako se dobro organizirate. Od muzeja bih istaknula MoMA i National History Museum, ali za National History Museum planirajte minimalno 3-4 sata jer je tu valjda sve ikad što se svjetske civilizacije i kulture tiče, fascinantno.

BROADWAY

Ako ste u New Yorku, svakako navečer prošetajte Broadway districtom, vidjet ćete hrpu kazališta, premijera, skockanih ljudi u redovima za ulaz u kazalište, limuzine, obožavatelje koji satima čekaju da glumac izađe na stražnja vrata kazališta i napravi 4 koraka do limuzine. Već prve večeri nasuprot mog hotela i 2m udaljenosti od mene Jake Gyllenhaal izlazio je iz kazališta. “Nagradila” sam se i sjedalom orchestra, pri samom vrhu pozornice u kazalištu Jacobs Theatre gdje je poznata ekipa glumaca (Matthew Broderick, Martin Short itd.) profesionalno izvodila premijeru komedije naziva It’s only a play (svako malo se mijenja postava glumaca, pomno odabirite i proučite što ćete gledati jer igra preko stotine mjuzikla i predstava), dok su nekoliko sjedala dalje od mene bila imena kao što su Sarah Jessica Parker, Steve Martin etc. Jedinstveno iskustvo gdje sam imala priliku vidjeti kvalitetna glumačka umijeća i djelomično improvizaciju. Fotografiranje nažalost nije dozvoljeno, a i neukusno je, nije da je Jole na stejđu. Cijene se kreću od minimalno 50 dolara naviše, s tim da sam ja svoje mjesto platila oko 100 dolara i ne žalim ni centa. To je once in a lifetime stvar, nešto što se doživi jednom u životu i red je da se konzumira kako spada.

      Ivana Bojčić - New York      Ivana Bojčić - New York      Ivana Bojčić - New York

ŠETNJICE & ZANIMLJIVOSTI

Svakako preporučam penjanje na zgradu Rockefeller Center u kojoj se snimao poznati sitcom 30 Rock, u podnožju je poznato klizalište a pogled na cijeli New York je jednostavno predivan, oduzima dah. Prošetajte Harlemom po danu, otiđite do onog što vas interesira – ja sam posjetila mjesta gdje su se snimali sitcomi kao što su Seinfeld, How I met your mother i prekrasan restoran Katz’s Delikatessen, gdje se snimao poznati film When Harry met Sally i gdje sam 20$ platila poznati pastrami sandwich. Ako volite knjige, Strand books, jedna od najpoznatijih svjetskih knjižara, mjesto je s jeftinim i skupim knjigama koje sežu do plafona i iz svakog stoljeća, sa svakakvim uvezima i svakakvih korica. Metri i metri polica koje sežu u visinu i širinu, hrpa stvarčica i zanimljivih suvenira.
Ivana Bojčić - New YorkTimes Square je mjesto na kojem vas mogu novčano oderati bez problema ako ste turist, ne nasjedajte na razne maskote, ne fotkajte se ni s kim i sl., koliko god prijateljski djeluju, uvijek će razgovor na kraju završiti s ispruženom rukom za koji dolar ili finim upitom za donaciju. Također, pripremite se na to da za svaku uslugu morate dati napojnicu, inače ste nepristojni. Napravite turu preko Washington Square Parka pa sve do Soha, Chinatowna i Little Italy, u Chinatownu je fascinantno vidjeti sve te čudne stvari koje se prodaju, pola od toga ni ne znam što je bilo ali uglavnom je riječ o hrani i ribi, sve moguće vrste voća i povrća, ma sve ikad. Te zvukove, mirise i ljude jednostavno trebate doživjeti. Ako ste duže u New Yorku, jedno popodne odvojite za šetnju Central Parkom.
Ivana Bojčić - New YorkAko želite vidjeti panoramu Manhattana, možete otići do starog, velikog znaka Pepsi Cola na suprotnoj strani, Long Island City. Malo duža vožnja i šetnja, ali se isplati – pogled je naprosto predivan navečer – to je ona jedna stvar i onaj moment koji ćete u životu pamtiti, slika koju preuzimate za desktop wallpaper, ali uživo.
Ne zaboravite posjetiti FAO Schwarz (gdje je Tom Hanks plesao po klaviru, slavna scena iz filma Big), jedinstveno iskustvo svih mogućih igračaka, raj za djecu i odrasle, o vrstama slatkiša da ne pričam. Nasuprot je i Plaza Hotel iz Sam u kući, a odmah pored je i naprosto ogroman Apple Store. Preporučam da odatle krenete u šetnju 5. avenijom gdje se nalaze najskuplje trgovine, a modeli i manekeni u odijelima su čuvari na ulazu u trgovina poput Cartier, Gucci, Louis Vuitton itd.

MENTALITET

U New Yorku vas nitko neće osuđivati, svatko je “o svom poslu” i sve pokreće novac. Pravi njujorčani znaju “guštati” u svom gradu i njegovati prijateljstva ili spontano upoznavati ljude jednostavnim odlaskom u jedan od bezbroj zanimljivih kafića i lounge prostora. Tako mi je prijateljski prišao jedan crnac i pozvao me na partiju šaha nasred trga Washington Square gdje je odzvanjao zvuk klavira koji je svirala jedna žena. Glazba je na svakom koraku. City zbilja ima duh i predivan je, imate osjećaj da je cijeli svijet tamo i da ništa ne propuštate. Što god zamislite – tu je. Ipak, ja sam prošla pola grada u potrazi za čačkalicama i tu najjednostavniju stvar nisam uspjela pronaći, nema tu Konzuma na svakom uglu kao kod nas. Starbucks je k’o kuga, u New Yorku ih je više od McDonaldsa, na svakom uglu nalazi se jedan Starbucks – po meni mjesto s najgorom kavom, a u New Yorku i valjda lanac usamljenih srdaca jer svi bulje u svoje Mac-ove i sjede sami za stolom.
Preporučam da istražite gastronomiju, ja sam kušala hot-dog (3-4 dolara, jako malen) i slavni black&white cookie, ali New York nudi hrpu po tom pitanju, tu možete naći i trgovinu koja nudi sladoled od jestivog 23-karatnog zlata.

     Ivana Bojčić - New York    Ivana Bojčić - New York    Ivana Bojčić - New York    Ivana Bojčić - New York

METRO & PRIJEVOZ

Što se prijevoza tiče, metro je najjednostavniji način, međutim to dolje je opet neki skroz drugi svijet pun glazbenika, umjetnika, opernih pjevača, svirača kalipsa, bendova, ljudi koji propagiraju vjeru ili vlastita načela života ispisana na kartonskim kutijama. Metro u New Yorku je nešto što se mora doživjeti, tu vas nitko ne čeka, masa ljudi samo prolazi ko horda koja će vas zgaziti ako ne znate gdje ćete, sve ima svoj smjer i tok, svi tu točno znaju svoje odredište. Metro u New Yorku najživopisnije je mjesto od svih autobusnih postaja, terminala, aerodroma i podzemnih željeznica koje sam ikad vidjela. Isključujem metro na Wall Streetu – to je najfensi i najsterilniji metro koji sam ikad vidjela, nema dušu. Taksisti su također kao ispali iz filmova – voze nevjerojatno brzo i agresivno, barem je to bilo moje iskustvo preko Brooklyna i Queensa te na putu s JFK-a prema hotelu. Taj mali kinez čak se izderavao preko prozora. Tako sam doživjela i svoj prvi njujorški Rush hour. Brooklyn Bridge iznimno je iskustvo pri zalasku sunca, panorama je savršena a koji metar ispod vas dnevno “proleti” do 150 000 vozila.

Na povratku i tijekom leta preko Atlantika prolazili smo kroz oluju koja je sutradan debelim snijegom i mećavom prekrila New York. Moram priznati da mi nije bilo svejedno probuditi se u metalnoj kutiji u zraku uz pomisao da se voziš po makadamu jer se sve brutalno treslo, kad ono, nalaziš se u avionu usred ničeg i usred oluje, kilometrima iznad mračnog Atlantika.

Ako posjećujete New York, svakako dobro isplanirajte što želite vidjeti, što vas zanima, koje su zamke za turiste, gdje ćete jesti, cijene za muzeje i atrakcije itd., iako, na Manhattanu možete jednostavno besciljno šetati i uvijek ćete naletjeti na nešto turbozanimljivo. Grad je vrhunac kapitalizma ali istovremeno mali oksimoron jer ima poseban šarm i lako se zaljubiti u njega pa sve ostalo padne u pozadinu.
New York, vidimo se opet uskoro. 🙂

Ivana Bojčić

Ivana Bojčić - New York

Možda ti se svidi i ovo
Saharom u prolazu
New York – Povratne aviokarte u rujnu za 337€
TENERIFE – Otok sreće, sunca, vulkana i drevnog zmajevog drva
Tajlandiramo

6 Responses

  1. Jane Doe

    Meni nije jasna jedna stvar. Svatko od nas ima vlastite preferencije prema kojima će razgledavati grad u kojem se nalazi. Čemu pljuvati po nečijem izboru? Meni je članak bio zanimljiv (može ga se gledati kao neku vrstu smjernice što se obilaska tiče). Uvijek rado pročitam dojmove ljudi koji su bili negdje gdje ja nisam. Čemu pljuvanje? Ako ti se ne sviđa napisano, ne moraš svoje brabonjke ostavljati ispod članka. Vrlo jednostavno.

  2. djud

    Totalno neinventivan članak, kao da je netko bio u New Yorku bio dva dana, stigao vidjeti stvari koje se vrte na TV-u po stotinu puta dnevno, bez imalo inovativnosti. Mislim, prestavljanje gastronomije u New Yorku, melting potu svijeta, svodi se na hot dog? Apple store i Starbucks? Ljudi koji ovo pišu trebali bi bar prolistati recimo National Geographic pa da vide kako se i zašto pišu putopisi, tekst mora imati svrhu, predstaviti nešto novo i u dubinu. Svesti New York na ovo je pomalo tužno.

    1. m

      Haters gonna hate…..ako očekuješ iscrpan izvještaj o svemu posjeti wikipediju, ovo je nečiji osobni utisak i može se oblikovati u kojem god obliku…

      1. p

        Slazem se s djudom, članak je potpuno neinventivan….nije prikazao ništa više od onoga što svatko, tko i nije bio tamo, zna s TV-a ili Interneta….jer New York je puno puno puno vise od toga

        1. m

          Znači cura ode u NYC i napiše svoje dojmove na bazi od par dana, i kao članak je neinventivan jer nije otkrila antikni grad ispod pete avenije ? Meni se čini da je ovdje riječ o čistoj ljubomori. Bio sam u New Yorku i sve stoji. Po meni su u članku super savjeti z turiste. A reealno za napisati više o New Yorku trebate provesti barem 2 mjeseca tamo. Ne vidim što vas hejtere točno dira osim ljubomore.

Odgovori