Križevačko veliko spravišče


Spravišče – najstarija tradicionalno turistička i kulturno-povijesna manifestacija kontinentalne Hrvatske slavi 50. obljetnicu.

 

Prva su Spravišča bila u Gornjem gradu, pod lipom. Spravišče se 1976. godine seli u središte stare gradske jezgre, najprije pokraj crkve sv. Križa, zatim Hrvatskog doma, u gradski park, a posljednje desetljeće program Spravišča odvija se na glavnom gradskom trgu i okolnim ulicama i trgovima.

U godini kad slavimo 50. obljetnicu Spravišča, pozivamo Vas da nam se pridružite i uživate u mnogobrojnim događanjima koja počinju u petak 9. lipnja 2017. godine.

Prvi dan manifestacije počinje predstavljanjem posebnog slavljeničkog žiga koji izdaje Hrvatska pošta u suradnji s Turističkom zajednicom grada Križevaca, a ovu jedinstvenu uspomenu posjetitelji mogu skupiti isključivo u petak, prvog dana Spravišča u križevačkoj pošti.

Spravišče službeno počinje Spelancijom po Križevačkim štatutima i novim nastavkom predstave pomirbe šljivara i purgera koja kroz tri večeri donosi nove zaplete.

U petak pripremamo slavljeničko iznenađenje uz veliki vatromet, a programi se nastavljaju tijekom cijelog vikenda. Posjetiteljima će se tako premijerno predstaviti KUFER – Križevački ulični festival sa programima za djecu i odrasle, igraonice, filmovi i predstave za djecu, kućni pivari, izložbe vina, umjetničke izložbe, puhači, kulturno umjetnička društva, konjičke igre, oldtimer vozila i motocikli, modna revija i mnoštvo zanimljivih programa.

U večernjim satima će kroz tri dana Spravišča na koncertnoj pozornici svirati sedam popularnih izvođača i bendova. Program počinje u petak uz hommage kultnom filmu Tko pjeva zlo ne misli u izvođenju HPD-a Kalnik, a nastavlja nastupom Miroslava Škore. Subota donosi koncerte Klape Šufit i Joker banda, a u nedjelju u goste dolaze Učiteljice, Tarapana band dok Spravišče zatvara rock band Crno perje.