Kako je započela vaša ljubav prema putovanjima?


Kako ste započeli svoja prva putovanja? Jesu li prve utjecaje na vas imali roditelji i već vas od malena vodili na putovanja ili ste sami otkrili čari putovanja?

 

Svi smo negdje započeli s tim prvim putovanjem, onim osjećajem uzbuđenosti dan prije putovanja. Onaj dan u godini kada nam ne treba budilica jer ne možemo spavati od uzbuđenja i jutro dočekamo otvorenih očiju. Kada ste vi zavoljeli taj osjećaj koji se pojavi u nama kad se spremamo na put, na neko novo još nepoznato mjesto?

Kako je sve to počelo? Možda još od malenih nogu kada su vas vaši roditelji vodili sa sobom na nove avanture jer su i oni sami ljubitelji putovanja. U tom slučaju možda vam je vaše prvo putovanje samo pamtljivo po slikama jer se vi sami ne sjećate. No s vremenom su počela sjećanja i počeli ste razumijevati što znači ona čarobna rečenica – idemo na put. Danas možda više ne putujete s roditeljima, možda ste promijenili društvo s kojim putujete ali i dalje nastavljate otkrivati nova mjesta.

Možda su vaši roditelji jedni od onih koji nikada nisu otišli dalje iz svog rodnog grada ili van granica države u kojoj su rođeni. No vas to nije spriječilo da sami krenete i uputite se u daleka prostranstva. Kako su u tom slučaju započela vaša putovanja, jeste li čuli o nekom gradu ili državi, vidjeli u nekoj seriji ili filmu, te poželjeli vidjeti i posjetiti to mjesto koje vas je jednostavno privuklo na neki neopisiv način? Možda ste s prijateljima krenuli na putovanja? Moždaa kad ste vidjeli reklamu za neko mjesto i odlučili da bi mogli otputovati i vidjeti taj grad koji nikada niste.

U nekim slučajevima možda je školski izlet odigrao presudnu ulogu, jer niste mogli zaboraviti kako je zabavno bilo maknuti se iz školskih klupa. Daleko od knjiga i uživati sa školskim prijateljima. Možda je tu počela ona borba tko će sjediti do prozora, jer ima nešto u tome mjestu što putovanje čini još ljepšim, boljim. Jer ono lutanje mislima dok gledamo kroz prozor nešto je neprocjenjivo.

Eto pa da čujemo sjećate li se gdje je započeo taj osjećaj koji vas je jednom probudio i zauvijek pretvorio u putnika?

M.M.