Grčka – Otok Evia, Egejsko more, Edipos – Od Kalimera do Kalihnata


Kad si u Grčkoj – budi Grk. Naučila sam osnovicu: kalimera – dobro jutro, kalispera – dobar dan, kalinihta – laku noć. Efharisto – hvala. Da – ne. Ne – ohi (toliko od mene). Dakle, Edipsos od jutra do večeri.

Napisala: Dina Julius

Dogodilo se tako da sam se pridružila grupi prijatelja iz Beograda, na put u klasičnom paket-aranžmanu, sa bus prijevozom, 10 dana u Edipsosu… Preskočit ću samu vožnju od nekih 16-17 sati, na lošim cestama ali u dobrom autobusu i s dobrim hlađenjem.. Stigli smo ujutro na kraj kopna, pa na trajekt do Edipsosa..

Otok Eviа, nаlаzi se u istočnom dijelu centrаlne Grčke i jedno je od nаjpopulаrnijih mjesta za ljetovanja Grka koji žive u toj regiji. Drugo je po veličini nakon otoka Krete.

Turistički, do prije par godina i EU poticaja, to je bilo tipično otočko selo, više na brdu nego na obali. Onda su došli novci i uništili svu autentičnost, kuće nove bez osobnih fizionomija, nagurane jedna na drugu, Grci ovog kraja još nisu usvojili kulturu turističke ljubaznosti pa te jedan gotovo želi izbaciti iz butige, a drugi je ljubazan do granice i natrag.. Od prave grčke ovdje možete kupiti original stari kravlji sir, smokve, grožđe, maslinovo ulje, rajčice… Pa ničeg se više ne mogu sjetiti..

Evia

Možete posjeti dvije crkve – svetog Pantelejmona (zaštitnik otoka) ili sv. Nikolausa. Moja prijateljica je željela upaliti svijeću za sjećanje na rodjendan pokojne majke – mi u crkvu, a tamo, nasred crkve – otvoren sanduk s mrtvacem, stoji tako cijeli dan, pa kad ga tko stigne obići…¸O tempora¸, o mores..

Edipsos je mjesto u kom ljetuju siromašniji Grci, isti takvi Srbi, te isti takvi tu i tamo Rumunji, Mađari, Rusi.

LJETOVALIŠTE – BANJALIŠTE

De facto, a po tome je ovo mjesto i jedinstveno i interesanto, što pola obale čine uobičajene šljunkovite ili pješčane plaće s lježaljkama, a ostatak je banjska atmosfera jer se na mjestu koje zovu 20 platana, iz dubine od 3000 m pojavljuje podzemna, slatka, vrela voda (30 do 80 stupnjeva) i spušta prema moru noseći sa sobom sve usputne minerale. Pružiš se u pličaku, a na tebe pada mineralna blagotvorna topla kiša. Raj za bolesne kosti, ginekološke organe i još svašta. Tamo je kao u košnici iako su plaže stijenama odijeljene u tri.

Edipsos plaža

Prema grčkoj mitologiji – do ovog čuda je došlo jer je božica Atena željela obradovati svog sina Herkulesa da se osvježi nakon teškog rada, pa se obratila za pomoć bratu Hafestu. On je po stijenama jednom udario čarobnim čekićem i blagotvorne vode su potekle….teku eto i danas.

Tu su se kažu banjali grčki i rimski imperatori, a od novije povijesti Onazis i Churchil..  I ja…

Ono što posjetioca ostavlja bez riječi je stupanj nebrige o ovom mjestu, jedino tu nema ni kafića, ni toaleta, ni ležaljki, ni drveća koji Evia inače obiluje, sve je prepušteno divljni, samo gledaš kada će se bolesni, većinom i stariji ljudi, skotrljati niz stepenice do plaže i spasa za njih..

Jedino racionalno objašnjenje za ovako loše stanje je što je iznad sazidan moderni Hidropatski zavod, pa ih se možda želi prisiliti da se tamo lijeće – uz plaćanje, a u tom dijelu su i jedini skuplji hoteli i sva sila spa i welnnes centara.

Terme – minerali

GLEDAJ DOLJE!

Treba znati da grčki gradovi i mjesta uopće ne rade urbanističke planove (s iznimkom 1-2 veća grada), što dovodi do toga da radi tko što hoće. Iako je bilo radova u jednoj od važnijih ulica u sredini sezone, pločnici su u totalnom raspadu, a visoki su i po 10 i više cm kako bi spriječili parkiranje auta sa dva kotača na pločniku. Tako da vam savjetujem, imali vi putno osiguranje ili ne, dok hodate., gledajte dolje, da ne bi u sljedećem koraku tamo i završili.

Navečer se glavna priobalna ulica pretvara u šetnicu, ali ni to domaće ne sprječava da voze kako im se prohtje, uostalom nisam vidjela baš nijednog policajca.

Što je dobro u Edipsosu? Cijene smještaja u sasvim dobrim i modernim apartmanima (kuhinja, balkon, kupaona, klima, wi-fi, tv) za 10 dana su skupa sa prijevozom busom od 125 do 200 EU. Vrijeme je krasno, nema mnogo vlage. Egejsko more nije naravno Jadransko, ali ni ne zaostaje po ljepoti, čistoći i temperaturi.

Treba izletnički obići prekrasni otok Skiatos, ako imate vremena možete I do Atene (180 km), a otok je zanimljiv što je, poput Krka, s kopnom povezan i sa dva mosta). Ceste van mjesta su solidne, a cijene svega su puno niže nego u Hrvatskoj, Vožnja feribotom od 40 min je pravo zadovoljstvo. Za koju godinu, bit će i Hrvata na Eviji 🙂

*Navedeni tekst odraz je mišljenja i iskustva tekstopisca i ne odražava stavove autora bloga putoholicari.com