Moja Grčka avantura – Skiathos


Pješčane plaže..tirkizno more..koktel u ruci..zalazak sunca i društvo prijateljice s kojom je svaki trenutak avantura..Ta slika mi se stalno motala po glavi nakon odrađene ljetne sezone. Vrijeme je za odmor! Oduvijek sam željela posjetiti Grčku, posebice mjesto gdje se još uvijek osjeti grčki šarm. Odabrale smo Skiathos-presladak otočić savršen za odmor duše i tijela koji također nudi sve za dobar provod.

Putovanje je započelo kaotično kako to obično biva kada smo nas dvije u pitanju. Trebalo je stići do Beograda odakle je bio let za Grčku. Nakon pokvarenog automobila na putu,dobivenog zbunjujućeg maila s informacijom da nam je let otkazan,panike da li će nam prtljaga proći (jer svakoj ženi su potrebna 4 kofera-ono,za svaki slučaj) uspjele smo se ukrcati na avion. Čim smo sletjele,shvatile smo zašto kažu za njih da su zavodnici i šarmeri,ah ti Grci,pravi romantičari!

Bili smo smješteni u vilama izvan centra grada odmah nasuprot plaže tako da smo svakoga dana imale kilometarske šetnje (trebalo je sagorijeti sve te kalorije dobivene uživannjem u gyrosu i ostalim poslasticama). Autobusi su dosta skupi, kao i taksi ali ako recimo idete do neke plaže koja se nalazi na drugoj strani otoka, onda je autobus najbolje i najisplativije riješenje. Udobni su i imaju vodiče koji vas informiraju o stanicama i svim in plažama. Također možete iznajmiti skuter ili quad po dobroj cijeni za dnevno korištenje i tako razgledati cijeli otok (naravno ako vlasnik procijeni da to baš i nije za vas, ništa od toga, kartu u ruke i trening svaki dan (to je bio naš slučaj).

Svakoj grupi bio je dodijeljen vodič koji je osim svog šarma bio stalno na raspolaganju da pomogne damama u nevolji kao princ na bijelom konju (primjerice kada se usred noći nađete ispred vrata bez ključa ili zaboravite voucher za izlet pri ukrcavanju na brod-mi smo doslovno shvatile ono “mozak na pašu” ). Uz preporuke vodiča mogli smo birati izlete radi lakšeg upoznavanja otoka, pa smo tako odabrale “Mamma mia tour”(na oduševljenje prijateljice koja je velika obožavateljica tog filma). Krenuli smo brodom na otok Skopelos rano ujutro, tijekom cjelodnevnog izleta svirali su hitovi iz filma, a u pauzama zapjevala je i moja draga prijateljica. Na toj turi obilazili smo većinu mjesta gdje se snimalo.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Otok Skopelos najzeleniji je otok u Grčkoj, pogodan za odmor ili istraživanje. Posjetili smo plaže Kastani, Agios Konstantinos i plažu Milia gdje smo napravili pauzu za ručak i uživali u predivnom pogledu i plodovima mora. Do otoka Skopelosa možete trajektom ili hidrogliserom sa Skiathosa, vožnja traje oko sat vremena. Ja definitivno preporučam jednodnevne izlete koji se nude u agencijama u staroj luci. Uz obilazak plaža, slobodno vrijeme za kupanje i cocktail happy hour na brodu ,otišli smo vidjeti i crkvu Agios Ioannis Kastri gdje je snimljena popularna scena vjenčanja. Pošto se nalazi u regiji Kastri na sjevernom dijelu otoka, autobus nas je dovezao na sam vrh dok smo mi uživali u fascinantnom pogledu.

Crkvica je na vrhu stijene i odlazak do nje preporuča se onima koji su u dobroj formi jer je vrijeme posjeta ograničeno pa nakratko morate postati superjunak da se popnete, razgledate i spustite nazad do autobusa za 15 minuta. Ime crkve zapravo znači Sv.Ivan na dvorcu pa se pretpostavlja da je tamo u prošlosti bio maleni dvorac u svrhu obrane otoka od gusara. Pogled je veličanstven i vrijedi svake stepenice. Upisale smo se u knjigu posjetitelja, pozvonile zvonom ispred crkve kao da je u toku pravo vjenčanje i odskakutale nazad dok sam putem okinula bezbroj fotografija, ne prestajući se diviti pogledu i svoj toj prirodi. Dan je bio savršen, ispunjene su neke dugogodišnje želje i uz pjesmu “I have a dream” uplovili smo nazad u našu luku. Sunce, more, stepenice, brda i kokteli ostavili su traga na nama tako da su se “Dancing Queens” ubrzo pretvorile u sleeping queens i ostavile noćni život za neke bolje dane.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Na jutarnjim kavama na našoj terasi društvo su nam pravile mačke kojih je bilo barem 20 u tom dvorištu, naime Grčka je poznata po mačkama koje su tamo zastićene tako da su doslovno posvuda. Ljubitelji mačaka biti će oduševljeni, a oni koji niste ,naoružajte se strpljenjem.

Idući izlet bio je razgled Skiathosa i njegovih najljepših plaža brodom. O njima bih mogla puno pisati jer su sve do jedne prelijepe i svaka nudi nešto drugo. Zadovoljavaju potrebe onih najmlađih turista, partijanera, obitelji, avanturista, a i starije generacije. Najpoznatije plaže su Koukounaries beach, Banana beach sa barovima i partyjima, a u blizini je Mini Banana koju posjećuju uglavnom nudisti, Kalamaki beach na otvorenom moru, Troulos beach gdje je taverna s tradicionalnom hranom, plaža Xanemos koja je u blizini aerodroma tako da možete uslikati svako slijetanje aviona iznad vas, no posjećena je jedino radi toga, a ne radi ljepote. Na plaži Kastro odmorili smo se uz jaku grčku kavu i nezaobilaznu rakiju Ouzo. Kastro se nalazi na sjeveru otoka u podnožju srednjovjekovne tvrđave. Bilo je to nekad utočište zbog mnogih napada i pljački pirata. Veoma zanimljivo mjesto gdje možete uživati u pogledu i društvu simpatičnih magaraca. Definitivno najljepša plaža je Lalaria koju često nazivaju egzotičnim rajem. Jedini način da je posjetite je pomoću broda. Prekrivena je okruglim šljunkom po kojemu je i dobila ime te je strogo zabranjeno odnositi kamenje s plaže. Tamo nema kafića i restorana tako da možete neometano uživati u suncu, tirkiznom moru i pogledom na stijenu koja predstavlja prirodni most između pijeska i mora sa rupom u sredini. Postoji i priča o vječnoj mladosti ako preplivate kroz stijenu (nama je bilo prehladno za kupanje tako da ćemo se ipak možda odlučiti za botoks ).

Otok Skiathos ima 65 plaža tako da smo obišli samo najveće, a ove ostale ostavili za drugi put. Počastili smo se grčkim pivom, ukusnim souvlakijem i nezaobilaznom grčkom salatom u malom ribarskom selu Katigiorgis pa tamo završili još jedan prelijepi dan.

Sam grad Skiathos prehodale smo nekoliko puta, stvarno je šarmantan i živopisan. Sve su kuće bijele sa tradicionalno obojenim plavim vratima i prozorima, prelijepim balkonima i s puno cvijeća. Uske i strme ulice nude bezbroj suvenirnica, dućana, barova i restorana sa neodoljivim kockastim crveno bijelim stolnjacima. Cijene su dosta visoke ali ipak možete uhvatiti neki happy hour u barovima ili pojesti gyros, souvlaki ili palačinke na otvorenom. Ako ste pak raspoloženi za odličnu pizzu, predlažem mali obiteljski restoran La cucina di Maria koji nas je svojim talijanskim “štihom” oduševio. Svakako prošećite do poluotoka Bourtzi koji se nalazi između dva pristaništa u gradu. Kulturni je centar i ljetno kino okružen borovom šumom i odlično je mjesto za odmoriti od vreve grada. Glavni noćni život i shopping odvija se u glavnoj ulici Papadimantis, večeri su živahne zahvaljujuci brojnim kafićima i klubovima, primjerice Gin Fish bar, Marylin’s bar, Agia Eleni summer beach bar, Cafe del Mar, Pure club itd.. Ako poželite čuti tradicionalnu grčku muziku, zaplešite sirtaki i nazdravite Ouzom ili Metaxom. Dobar provod je garantiran!

Ako ste više tip za šetnju i mir, popnite se do Windmill restorana gdje cete moći uživati u tradicionalnoj hrani s pogledom na cijeli grad. Isprobajte musaku, dolmadakiju, riblje specijalitete i posladite se ukusnom baklavom (potrebna rezervacija).

Teškog srca i sa par kilograma više oprostile smo se s našim otokom,došlo je vrijeme za odlazak kući. Ovog puta trajektom i autobusom. Trosatna vožnja do luke Volos prošla je brzo, dok smo sabirale dojmove i divile se pogledu. U luci nas je čekao autobus kao i duuuga vožnja te smo napokon stigle na odredište. Od moje grčke avanture prošlo je već nekoliko mjeseci ali i dalje se prisjećam svih divnih trenutaka.I dok ispijamo zadnju bocu dragog nam vina koje smo donijele sa sobom, planiramo neke iduće destinacije. Iskoristile smo sve što otok Skiathos pruža i toplo ga preporučamo svima.

Elláda s’agapó..Greece I ♡ you

Napisala: Romina Cingulin

*Navedeni tekst odraz je mišljenja i iskustva tekstopisca i ne odražava stavove autora bloga putoholicari.com