Vožnja Transsibirskom željeznicom


San mnogih putnika, Transsibirska željeznica jedno od novijih svjetskih čuda, sigurno je na listi želja milijunima putnika diljem svijeta. Iako se malo putnika i odluči na ovaj pothvat, no oni koji su jednom doživjeli čari ovoga putovanja, zasigurno nikada neće zaboraviti to nezaboravno iskustvo.

transiberianTranssibirska željeznička pruga je mreža željezničkih pruga kroz Euroazijski kontinent, koja spaja europski dio Ruske Federacije, glavna industrijska područja i prijestolnicu sa središnjim (Sibir) i istočnim krajevima (Daleki Istok), Mongolijom, Kinom i Japanskim morem. Duljina željeznice iznosi točno 9288,2 kilometara, a prolazi čak deset vremenskih zona. Također, Transsibirska željeznica je najdulja željeznička pruga na svijetu.

Manje poznato svima je to da je Transsibirska željeznica samo jedna linija velike željezničke mreže. Postoje tri linije – Transsibirska linija, Transmandžurska linija i Transmongolska linija. Transsibirska linija, prolazi od Moskve do Vladivostoka kroz Nižnji Novgorod, Omsk, Krasnojarsk i Irkutsk. Transmandžurska linija se podudara s Transsibirskom sve do mjesta Tarskaya, oko 1000 km istočno od Bajkalskog jezera. Odavde pruga dalje nastavlja jugoistočno prema Kini i završava u Pekingu, dok se Transmongolska linija podudara s Transsibirskom do grada Ulan Ude na istočnoj obali Bajkalskog jezera. Od Ulan Ude, pruga nastavlja dalje prema glavnom mongolskom gradu Ulan Batoru, a svoj put završava kao i Transmandžurska linija u Pekingu.

Izgrađena prije više od 120 godine, davne 1891. Godine, Transsibirska željeznica je očaravala mnoge generacije koje su slušale priče o putovanjima ovom, tako posebnom željeznicom, koja nije klasično prijevozno sredstvo, već prijevozno sredstvo s novim pogledom na putovanje.
Razlozi zašto putovati Transsibirskom željeznicom su brojni. Jeste li znali da je Transsibirska željeznica najveća željeznica na svijetu, te da prolazi kroz Rusiju, preko Mongolije do Kine? Uz to, na Transsibirskoj željeznici ćete konačno imatipriliku vidjeti kako izgleda Sibir i saznati je li istina da u Sibiru po cestama šećubijeli medvjedi. Nadalje, doživjet ćete Baikal, najveću i najdublje jezero sa svježom vodom na svijetu.

Trans-Siberian-train-725x335

Zanimljive činjenice o Transsibirskoj željeznici:
• Najdulji most koji ćete proći dug je čak 2612 metara
• Najdulji tunel na trasi dugi je čak dva kilometara
• Transsibirska željeznica prostire se preko 10 vremenskih zona
• Transsibirska željeznica prolazi kroz 87 gradova i mjesta
• Ruta prelazi preko 16 velikih rijeka: Volga, Ov, Enisey, Oka, Amur i druge
• Čak 39 kilometara željeznice prolazi pokraj Japanskog mora.
Putovanje od Moskve do Pekinga traje šest dana, a iskustvo koje ćete doživjeti ostati će zapamćeno doživotno. Iako bi vam u šest dana na vlaku moglo biti i malo dosadno, s dobrim društvom to ne bi trebalo biti problem.

Donosimo Vam savjete ako se odlučite na putovanje Transsibirskom željeznicom:
• Postoje čak tri razreda između kojih možete birati. Pažljivo proučite što svaki donosi i koje su cijene.
• Prostora za prtljagu na vlaku ima dovoljno. Preporučujemo vam da prtjagu držite ispod kreveta.
• Svaki vagon ima dva WC-a. Tuševi su dostupni samo u vagonima prvog razreda.
• Iako vlak ima restorane gdje možete pojesti ručak ili večeru, mi vam savjetujemo da ponesete svoju hranu jer su cijene visoke, a kvaliteta niska. Možete je kupiti na svakom kolodvoru.
• Ako imate samo eure i dolare nećete proći dobro jer na vlaku se prima isključivo lokalna valuta. Postoji mogućnost da na vlaku promjenite novac. Raspitajte se kod konduktera.
• Budite pažljivi prilikom silaska s i na vlak. Ako siđete s vlaka na brzinu kupiti nešto na kolodvoru postoji vjerojatnost da će vas vlak ostaviti! Obično kad stane, vlak stoji svega 5-20 minuta.

transibirska2_UB-Irk-Train022transibirska1

Iako putovanje vlakom zvuči kao nešto normalno, za putovanje Transsibirskom željeznicom je potrebno puno više planiranja i pripremanja nego za bilo koje drugo putovanje željeznicom. Iako zvuči malo, ali šest dana u jednom prostoru je zaista puno. Nije za svakoga, a mnogi će izgubiti živce već pri pribavljanju papirologije koja je potrebna za odlazak na vlak. Potrebno je organizirati put do Rusije gdje započinjete putovanje.

Kako bi mogli doći do Rusije potrebna vam je viza, koja je isto tako potrebna i za ulazak u Mongoliju i u Kinu. Iako za prave putnike to nije gnjavaža već užitak, za one koji su ipak malo skeptični postoje i specijalizirane agencije koje organiziraju putovanja Transsibirskom željeznicom.

Trans-Sib-lernidee-extTrans-Siberian-vostok-4-ber

Tako se primjerice iz Zagreba može kupiti aranžman u trajanju od 16 dana po cijeni od 8.204 kune, dok komfort paket iznosi čak 18.555 kuna. Ako na to pridodamo i cijene leta Hrvatska-Moskva i Peking-Hrvatska, vize, policu putnog osiguranja, osobnu potrošnju i fakultativne izlete, u organizaciji agencije cijena putovanja može dostići i vrtoglavih 25.000 kuna.

Bilo kako bilo, odlučite li se za ovu avanturu života zasigurno nećete pogriješiti i baciti novac u vodu. Svi koji su bili, ponovo bi se vratili, a brojne kulture, narodi, gastronomija i atrakcije koje ćete na putovanju upoznati, ući će vam kroz pore duboku u dušu i stvoriti nezaboravna sjećanja.

Izvor: punkufer