Vodič za putovanje u Australiju sa svim troškovima


Kad pomislite na Australiju, što vam prvo pada na pamet? Klokani? Opera? Koraljni greben? Australian Open? Koale? Uluru? Što god od ovog da vam je palo na pamet, niste pogriješili, jer sve ovo zaštitni su znaci Australije koja je čudesan spoj očaravajuće prirode, nevjerojatnih životinjskih vrsta, atraktivnih gradova te vrlo srdačnih ljudi.

Napisao: Goran Gasparovic – metropolis.simplesite.com

Goran Gasparovic – Facebook

Na žalost turistički posjet Australiji nije baš jeftin sport, no ipak daleko od nebuloznih brojki koliko pojedine turističke agencije traže za jedva dva tjedna putovanja. A kako živimo u digitalno doba, sve informacije koje su vam potrebne za samostalno organiziranje ovog putovanja lako su dostupne, a kroz ovaj vodič pokušat ću vam temeljem vlastitog iskustva pomoći kako da u 3 tjedna vidite ono najbolje od Australije za manje od 2.500€ .

Sadržaj: 

  1. Kada putovati
  2. Koliko dana je potrebno
  3. Koliki budžet vam je potreban
  4. Kako financijski realizirati putovanje
  5. Kako planirati putovanje
  6. Avionske karte
  7. Smještaj
  8. Destinacije i znamenitosti

1. Kada putovati

Australija ima nekoliko klimatskih zona i odmjeriti idealni period za putovanje nije ni malo lako, jer najbolji period za posjet Uluruu je sredina godine (kada je tamo zima) zbog tada ugodnijih temperatura, Koraljni greben tijekom naših jesenskih mjeseci kada je tamo proljeće, dok je idealan period za istraživanje juga i istoka Australije krajem i početkom godine kada je tamo ljeto. Ovaj zadnji spomenuti period u Australiji je high season. No, to povlači za sobom i više cijene letova i smještaja zbog veće potražnje. Nužno ne znači da je ovo i najbolji period za ostatak Australije, jer središte zemlje gdje se nalazi Uluru u tom periodu pogođeno je izuzetno visokim temperaturama koje uredno prelaze 40, a ponekad i 50 stupnjeva, dok sjeveroistok zemlje gdje se nalazi Koraljni greben u tom periodu često bude zahvaćen monsunskim kišama. Preporučio bih vam da izaberete termin u periodu od 11. mjeseca do polovice 12. mjeseca i od polovice 2. do kraja 3. Tada je tamo proljeće i početak jeseni.

2. Koliko dana je potrebno

Da li ste bili u kojoj državi i vidjeli sve? Naravno da niste. Taman da ste i više mjeseci proveli u toj zemlji. Isto je i s Australijom. No, ono najbolje ili barem najatraktivnije od Australiji možete vidjeti u 3 tjedna. Pokušat ću to razraditi da vam ponudim okvirni plan za putovanje:

  1. Za putovanje do i od Australije biti će vam potrebna 3 dana (zbog udaljenosti i promjene vremenskih zona)
  2. Na letove između destinacija po Australiji potrošit ćete još 2 dana (jer ćete prema ovom planu imati 4 lokalna leta koji će vam zbog odlaska od grada do aerodroma, čekanja leta na aerodromu, trajanja samog leta te opet odlaska od aerodroma gdje ste sletjeli do grada uzeti svaki po pola dana) 
  3. Za Sydney bi bilo dobro planirati 4 dana (2 dana za sam grad + dan do dva za okolicu), za Melbourne također 4 dana (2 dana za sam grad + 2 dana za izlete južno od grada), za Brisbane 3 dana (1 dan za sam grad + 1 dan za izlet do Gold Coasta + 1 dan za otok Moreton), za Cairns također 3 dana (1 dan za Koraljni greben, 1 za Fitzroy otok, 1 za Daintree prašumu), dok su vam za Uluru dovoljna 2 dana (1 za Uluru i 1 za Kata Tjutu)

Ukupno: 3 dana za putovanje, 2 dana za unutarnje letove i 16 dana na destinacijama = 21 dan

3. Koliki budžet vam je potreban

Budžet: od Zagreba do Zagreba (s uključenim svim avionskim kartama, smještajem, aerodromskim transferima, lokalnim prijevozom, izletima i ulaznicama) nas je koštao mrvicu manje od 2.500€ i to u high season terminu početkom veljače. Evo i specifikacije:

a)    760€ Letovi do Australije i nazad

b)    320€ 4 unutarnja leta

c)    565€ Smještaji

d)    530€ Izleti

e)    145€ Transferi, taxi, javni prijevoz

f)     130€ Rent a car s gorivom / 2 = 65€

g)    110€ Ulaznice

Ukupno = 2.495€ 

Računajte da ćete na hranu i piće u 16 dana boravka potrošiti između 400-600€, te na suvenire najmanje 50€. Dakle apsolutni trošak bi mogao iznositi između 3.000€ i maksimalno 3.200€.

Kako možete smanjiti ove troškove:

  1. Možete nešto izbaciti iz plana putovanja, pa ćete s manjim brojem dana uštedjeti na trošku nekog izleta i noćenju.
  2. Možete koristiti jeftinije i malo udaljenije hotele od centra u odnosu na one koje smo mi koristili ili možete koristiti hostele.
  3. Možete neke atrakcije koje smo mi posjetili preskočiti.
  4. Ako vam hrana nije bitna stavka, kava u 7Eleven je 1 Aud, a sendviči između 3 i 5 Aud. 

Vjerujem da s ovim promjenama možete smanjiti ukupni trošak putovanja i za 500€, no vjerujte mi da ova razlika od 500€ više obzirom na ono što smo vidjeli i doživjeli vrijedi svakog centa.

 

4. Kako financijski realizirati putovanje

 2.500€ nije baš mali iznos. No, to ne znači da odjednom morate iskrcati sav taj novac za ovo putovanje. Kako se ovo putovanje ne planira nekoliko dana prije odlaska, već nekoliko mjeseci prije, tako ni troškovi neće doći odjednom. Prvi korak je uvijek kupovina avionskih karata. Predlažem da onog trenutka kada ste napravili plan putovanja prvo kupite avionsku kartu (ili karte) do i od Australije. Idući mjesec možete avionske karte za unutarnje letove, onaj mjesec iza hotele i ostali su vam još izleti koje također u većoj mjeri možete unaprijed platiti online. Tako da će vam na samoj destinaciji ostati manji dio troškova (javni prijevoz, taxi, rent a car, gorivo, eventualno koja ulaznica i ono što ćete potrošiti na hranu, piće i suvenire).  

 

5. Kako planirati putovanje

Prije nego krenete s planiranjem mjesta dolaska i odlaska iz Australije, želio bih vam dati jedan koristan savjet. Sletite u Melbourne, jer je on najjužnije pa je stoga najhladniji, da vam se ne dogodi temperaturni šok po povratku s Koraljnog ili Ulurua. Odlazak planirajte iz Sydneya ipak je za par stupnjeva topliji.

Ok, ako ste se odlučili da je Melbourne prvi na listi, što je slijedeće i kako do tamo. Udaljenosti između destinacija u Australiji su velike i zato ne pomišljajte na autobus, osim ako imate vremena na pretek. Rentanje automobila i vožnja duž Australije mogla bi biti prilično iscrpljujuća zbog udaljenosti i vožnje lijevom stranom. Također krije i opasnosti od životinja na cesti. Vlak je zanimljiva, no prilično skupa opcija. Skuplja od aviona. Dakle, od destinacije do destinacije najbrže ćete avionom.

Nakon Melbourne-a preporučio bih da krenete za Cairns koji se nalazi na sjeveroistoku kontinenta i koji se nalazi u tropskom klimatskom području s vrlo visokom vlagom. Tijekom ljeta tamo su temperature preko 30, no zbog vlage Real Feel je kao da ste na 40. Kao što sam u uvodu napisao, osim Koraljnog grebena, iz Cairnsa možete na day trip do najstarije prašume na svijetu Daintree i do jako lijepog Fitzory otoka. Da malo predahnete od velikih vrućina, za slijedeću destinaciju bih preporučio Brisbane. Osim samog grada, možete se uputiti do Gold Coasta kojem tepaju australski Miami, te do trećeg najvećeg pješčanog otoka na svijetu, otoka Moretona na kojem osim uživanja na lijepoj par kilometara dugoj pješčanoj plaži, možete ubaciti dozu adrenalina sanjkajući se niz pješčane dine. Nakon Brisbanea, kao iduću destinaciju preporučio bih Ayers Rock gdje se krije najveći monolit na svijetu Uluru (koji tijekom dana ovisno o kutevima sunca mijenja boje) te njegova manje atraktivna, ali ipak veća sestra Kata Tjuta i za sam kraj australske avanture ostaje Sydney koji je puno više od Opere. Bogatog sadržaja te prirodnih zanimljivosti u okolici stavit će točku na i ovog putovanja.

6. Avionske karte

Klasičnu povratnu kartu ne bih vam preporučio, jer ćete zbog povratka u grad u kojem ste već bili imati dodatni trošak lokalnog leta te dodatni gubitak vremena. Zato se malo poigrajte s multiple planiranjem putovanja na Skyscanneru: Zagreb-Melbourne te Sydney-Zagreb (ili se možete poigrati s polazišnim gradovima poput Budimpešte, Beograda, Venecije, Beča, Ljubljenje, Sarajeva …) Najpovoljnije karte vjerojatno će imati ili Qatar ili Emirates ili Turkish, koje u doba akcije mogu biti oko 900€ (u manje atraktivnim terminima poput rujna ili listopada čak se može naći i po 750€) dok im je neka redovna cijena između 1000 i 1100€. Možete se poigrati i kombinacijom poput one koju smo mi odabrali. Uhvatili smo povratne karte Turkisha iz Zagreba za Kuala Lumpur po cijeni mrvicu većoj od 400€, a od tamo do Melbournea i povratno iz Sydneya do Kuala Lumpura uzeli smo lowcoster AirAsiaX koji nas je koštao oko 350€. Sličnu kombinaciju možete pokušati i sa Singapurom jer od tamo do Australije imate lowcostere Scoot, Jetstar, Lion Air. Letovi iz Singa do Sydneya ili Melbournea mogu se naći i za ispod 300€. No to znači da ćete morati putovati samo s hand luggage (osim ako ne želite doplaćivati za check in prtljagu) Što to znači za vas? Više presjedanja (mi smo imali 2. Jedno u Istanbulu, a drugo u Kuala Lumpuru), no ta mala inkomodacija može vam uštediti i po 200 do 300€. Naše avionske karte od Zg do Australije i nazad koštale su ukupno 750€

Unutar Australije leti njihov nacionalni avioprijevoznik Quantas koji je na glasu kao jedna od najboljih avio kompanija na svijetu, no cijene njihovih karata su prilično paprene. Stoga vam ostaju lowcosteri Jetstar i Tigerair Sa Jetstarom budite oprezni, jer propisuju ručnu prtljagu dimenzija malog kofera i još jednu dodatnu manju torbu ili manji ruksak, no ukupna težina propisana je do 7 kilograma. Znajući za propisanu ukupnu težinu obje prtljage, pokušali smo preskočiti check in desk checkiranjem putem mobilne aplikacije, no iznenađenje je uslijedilo na samom gate-u. Naime, Jetstar na gate-u ima vagu i sve što im je sumnjivo važe. Ako ste prekoračili težinu, plaćate na licu mjesta kofer kao check in u iznosu od 30 Aud.

Ukupno smo za ovo putovanje imali 4 unutarnja leta. Letjeli smo: Melbourne – Cairns, pa Cairns – Brisbane, zatim Brisbane – Ayers Rock i na kraju Ayers Rock – Sydney.  

Trošak:

410€ Zg- Kuala Lumpur – Zg

350€ Kuala Lumpur – Melborune i Sydney Kuala Lumpur

318€ 4 unutarnja leta

7. Smještaj

U svim gradovima pokušajte smještaj potražiti u blizini centralnog željezničkog kolodvora, a razloga za to ima više. Željeznički kolodvori nalaze se u širem centru grada, a obzirom da se većina znamenitosti u gradovima nalazi u centru, biti će prilično blizu za pješački razgled, a nećete morati gubiti vrijeme na transport od nekog udaljenog dijela grada u kojem bi vam se nalazio hotel do centra i nazad. Osim toga, od aerodroma do grada u većini gradova koristit ćete vlak, u nekima i za izlete, pa će vam on biti blizu … jer moguće je da će te imati ili rane ili kasne letove pa će vam dolazak do (ili od) hotela biti brz.

Hoteli koje smo koristili:

  1. Melbourne – Ibis Budget Melbourne CBD (4 noćenja) – 200 Aud
  2. Cairns – Ibis Styles Cairns (3 noćenja) – 150 Aud
  3. Brisbane – Ibis Brisbane (3 noćenja) – 180 Aud
  4. Ayers Rock – Outback Pioneer Lodge (2 noćenja) – 100 Aud
  5. Sydney – Dixon Residence (4 noćenja) – 280 Aud

Hotele smo birali prema 3 kategorije: Lokacija, cijena, ocjene na booking.com i tripadvisoru.

Trošak: 555€ po osobi

8. Destinacije i znamenitosti

Savjet: kada sletite, još na aerodromu kupite lokalnu sim karticu. Dobro će vam doći zbog live pregleda dolazaka i odlazaka vlakova i tramvaja, ruta autobusa … a i moći će te na internetu pronaći i pročitati nešto o znamenitostima koje razgledavate. Najbolju pokrivenost imaju Telstra, Vodafone i Optus. Mi smo naišli na izvrsnu ponudu Optusa: 35 Giga (28 dana) za 10 Aud. Pokrivenost je bila dobra na svim destinacijama koje smo posjetili u Australiji. 

 

MELBOURNE

Kako sam već u uvodu naveo, za Melbourne trebat će vam 2 dana, te još 2 dana za vrlo zanimljive izlete južno od grada.

Od aerodroma do centra grada najjednostavnije je doći Skybusom. Stanica na aerodromu je odmah ispred terminala gdje možete kupiti kartu (cca 20 Aud), a do centralnog autobusnog kolodvora Southern Cross Station (koji je ujedno i glavni željeznički kolodvor) stižete za 20 minuta. Karte možete kupiti i online preko Skybus weba

Smještaj: hotel Ibis Budget Melbourne CBD. Nalazi se 300 metara od Gradske vijećnice, 500 od Katedrale i 700 od trga Federacije, te jedan kilometar od centralnog autobusnog i željezničkog kolodvora.

Preporuka restorana: u Collins Street u samom centru grada nalazi se shopping mall The Block Arcade. Kako je ovaj mall malo finiji, tako su i restorani koji se nalaze u food courtu na zadnjem katu. Osim Tajlandskog restorana punog šarenih i mirisnih jela, ovdje ćete pronaći još i Burger Project s nelošim hamburgerima, te Indijski i Talijanski restoran. Cijene od 10 Aud na više. 

Znamenitosti grada možete vidjeti u jednom danu, a po Melbourne-u se možete kretati pješice ili gradskim prijevozom. Da bi koristili gradski prijevoz, potrebno je da kupite Myki Card (ima ih svaka 7Eleven trgovina) i napunite ga određenom svotom. Myki Card vrijedi za autobus, tramvaj, lokalne i regionalne vlakove duž čitave države Victoria.

 Znamenitosti i atrakcije u Melbourneu:

  1. Old city circle tram (besplatan je i kružno vozi oko centra grada)
  2. Block Arcade
  3. Town Hall
  4. Chinatown
  5. State Library of Victoria
  6. Carlton Gardens
  7. Melbourne museum
  8. Parliament House
  9. Princess Theater
  10. St Patrick’s Cathedral
  11. Fitzroy Gardens
  12. National Sports museum
  13. Rod Lever Arena (Australian Open)
  14. National Gallery
  15. Shrine of Remembrance
  16. State Theatre
  17. Federation Square
  18. St. Paul Cathedral
  19. Eureka Tower (Viewpoint 23 AUD)
  20. Crown casino Melbourne

Melbourne

Idući dan možete ostaviti za posjet Brighton Beachu koji je ljetovalište stanovnika Melbournea i u kojem se osim pješčanih plaža sa predivnim šarenim kućicama, nalaze brojni zabavni parkovi, barovi, restorani. Nešto sjevernije od Brightona, nalazi se St. Kilda Pier u kojem je smještena marina i s čijih dokova se pruža jako lijep pogled na Melbourne i njegove nebodere. Do Brighton Beacha možete lokalnim vlakom sa Southern Cross Stationa (centralni kolodvor), a od tamo do St. Kilde lokalnim busom. Dok je povratak u Melbourn iz St. Kilda moguć tramvajem.

Brighton and St. Kilda

Phillip Island – na ovom izletu moći ćete u parku prirode Phillip Island vidjeti Koale u gotovo prirodnom okruženju gdje se za njih brinu ljudi iz Koala Conservation Centre, zatim ćete u Wildlife Parku moći uživati u interakciji s klokanima, njihovim rođacima Wallabiesima, smiješnim autohtonim Wombatom, devama, alpakama, nojevima … i na posljetku, imat ćete priliku biti sudionikom tzv. Parade pingvina, odnosno povratku najmanjih pingvina na svijetu (preslatkih i presmiješnih) iz oceana u svoje nastambe. Savjet: dobro se odjenite, jer u koje god doba godine da idete, na mjestu gdje je Parada pingvina uvijek puše i u večernjim satima je hladno. Ne nastanjuju pingvini ovaj dio otoka bez razloga. 

Phillip Island

Great Ocean Road je panaromaska cesta koja započinje kod gradića Angelese 100 kilometara južno od Melbourna i koja vas punih 250 kilometara vodi uz južne obale Australije sve do grada Warrnamboola, a putem vam pruža nevjerojatne poglede na uvale, plaže, klifove sve dok vas ne dovede do nacionalnog parka Port Campbell, u kojem se nalazi 12 apostola, jedno od čuda prirode. Smatra se da je do ove neobične formacije stijena koje vire iz oceana došlo zbog erozije klifova koji se tamo nalaze pod utjecajem vjetrova i oceanskih valova.  

Kako na izlete?. Rent a car-om ili lokalnom agencijom. Rent a car za 2 dana + osiguranje + gorivo = cca 300 Aud + ulaznica za Paradu pingvina i Koale iznosi 45 Aud po osobi). Izleti s agencijom za dvije osobe cca 400 Aud (s uključenim ulaznicama). Dakle, trošak je potpuno identičan. Rent a carom možete svoje izlete planirati kako želite, a s druge strane ako uzmete vođenu turu doznat ćete od vodiča mnoge zanimljivosti, a i nećete imati brige s vožnjom po lijevoj strani što može biti naporno, a i krug do 12 apostola i nazad je oko 500 kilometara. Na vama je da odlučite.

Za rent a car preporučujem stranicu VroomVroomVroom a za vođene ture: SightSeeing Tours Australia Ulaznice za Paradu Pingvina i Koale možete kupiti na službenim stranicama Phillip Island Nature Parks 

Ukupni troškovi boravka u Melbourneu sa svim izletima (po osobi): 

  1. Hotel Ibis Budget CBD (4 noćenja) 200 Aud
  2. Skybus povratna – 40 Aud
  3. Eureka Tower Deck – 23 Aud
  4. Myki Card (vlak, bus, tramvaj) 20 Aud
  5. Izlet Great Ocean Road – 95 Aud 
  6. Izlet Phillipe Island – 105 Aud

Great Ocean Road

CAIRNS

Za vidjeti sve najbolje u ovom dijelu Australije biti će vam potrebna 3 dana.

Od aerodroma do Cairnsa ne postoji lokalni transport, tj. postoji, ali lokalni bus ne vozi često, stoji izvan aerodroma i ostavlja vas na udaljenom dijelu grada, pa opet morate koristiti taxi. Na raspolaganju imate dvije opcije. Dijeljeni Shuttle i taxi. Cijena shuttle-a po osobi je 16 Aud, a cijena taxi vožnje do centra je 25 do 30 Aud

Smještaj: U Cairnsu smo bili smješteni u hotelu Ibis Styles Cairns, koji se nalazi 700 metara od Cairns Esplanade Lagoon i isto toliko od Central Shopping centra. Hotel je solidan, s dobrom klimom koja će vam biti potrebna, frižiderom, odličnim espressom koji se poslužuje u restoranu.

Preporuka restorana: na samoj Esplanadi u centru Cairnsa nalazi se trattoria Villa Romana s prilično dobrim izborom pasta, pizza, plodova mora i steakova. Cijene od 20 Aud. 

Što vidjeti u Cairnsu? U samom Cairnsu gotovo ništa nema za vidjeti. No, on je odlična polazišna točka za izlete.

KORALJNI GREBEN – da bi doživjeli Koraljni greben, morat ćete organizirati izlet. Ono što bih vam preporučio jest da napravite kombinaciju leta avionom i odlaska brodom na sam Koraljni greben. Let avionom je fantastično iskustvo koje će vam omogućiti da iz zraka vidite i doživite Koraljni greben u svoj njegovoj veličanstvenosti, dok ronjenje na samom grebenu će taj doživljaj još dodatno produbiti i nadopuniti. Nije jeftino. Ova kombinacija košta minimalno 300 Aud po osobi, ali vjerujte mi, vrijedi svakog centa. Mi smo našu turu bukirali na stranicama GLS Aviation Cairns 

Great Barrier Reef

DAINTREE RAINFOREST – Izlet do najstarije prašume na svijetu također je poseban doživljaj, jer će vas ovaj izlet odvesti do nekoliko predivnih vidikovaca uz obalu te lokacija poput Mosmman Gorge-a, plovidbu rijekom Daintree dok se uz obalu izležavaju krokodili, šetnju označenim stazama kroz prašumu, te piknik na plaži Cape Tribulation u čijoj blizini se nasukao kapetan James Cook. Cijena izleta je 145 Aud. Turu možete online bukirati na stranicama Sightseeing Australia 

Daintree Rainforest

FITZORY ISLAND je udaljen od Cairnsa 45 minuta vožnje brodom. Osim ronjenja s dihalicom ili bocama te uživanju na lijepim plažama (Nudey beach s prekrasnim bijelim pijeskom i netaknutom prirodom je druga najfotografiranija plaža u Australiji), Fitzroy otok vam nudi i istraživanje njegove unutrašnjosti koja krije nacionalni park sa brojnim stazama za šetnju i blago planinarenje. Jedan od najljepših njegovih dijelova je kišna šuma Secret Garden. Karte za ferry za Fitzroy otok možete kupiti na službenim stranicama prijevoznika Fast Cat

Ukupni troškovi boravka u Cairnsu sa svim troškovima (po osobi):

  1. Hotel Ibis Styles (3 noćenja) 150 Aud 
  2. Taxi od i do aerodroma 25 (+25) Aud
  3. Koraljni greben avion + ronjenje 300 Aud
  4. Izlet Daintree – 145 Aud
  5. Fitzroy otok – 80 Aud

Fitzroy Island

BRISBANE 

Za glavni grad države Queensland i njegovu okolicu izdvojite 3 dana. 

Od aerodroma do grada možete Airtrainom. Stanica se nalazi na aerodromu i dovozi vas do Central stationa (Glavnog kolodvora) ili Roma Street terminala na kojem se nalazi autobusni kolodvor. Karta u jednom smjeru je 18,50 Aud. Ako kupujete povratnu, košta će vas 30 Aud. Ako vas ima dvoje, na zajedničku kartu dobit će te još dodatnih 5 Aud popusta po smjeru. Pa će vas povratna po osobi koštati 25 Aud. Karte možete kupiti i na stranicama AirTraina   

Smještaj: hotel Ibis Brisbane koji se nalazi 600 metara od Centralnog željezničkog kolodvora, 400 metara od Roma street autobusnog terminala i 400 metara od King George (glavnog) trga.

Preporuka restorana: u Brisbaneu vam mogu preporučiti burgere kakve već dugo nismo probali. Miss Key nalazi se u George Street u samom centru grada.  

Brisbane nije grad prepun atrakcija kao što su to Sydney i Melbourne, no ovaj grad ima neku opuštenost, predivnu više kilometara dugu šetnicu s južne strane rijeke Brisbane s koje se pružaju fantastični pogledi na grad, predivne mostove, pješčanu plažu usred grada, besplatni vodeni taxi koji vas vozi rijekom, nekoliko zanimljivih muzeja i odličnu gastronomiju.

Znamenitosti i atrakcije Brisbanea: 

  1. Gallery of Modern Art
  2. State Library
  3. Museum and Science Centre
  4. Performing Arts Centre
  5. Streets Beach
  6. Brisbane Sign
  7. The Wheel
  8. War Memorial Park
  9. Maritime Museum
  10. Kangaroo point river terrace
  11. Story Bridge
  12. St. John Cathedral
  13. ANZAC Square
  14. City Hall
  15. Brisbane Museum
  16. Botanic Gardens

Brisbane

GOALD COAST – Drugi dan boravka u ovom dijelu Australije idealan je za posjet Gold Coastu ili kako mu tepaju australskom Miamiju. Gold Coast je turistički grad. Njegovo glavno obilježje je 15 kilometara duga pješčana plaža uz čije rubove su napravljeni brojni neboderi, a među njima i Skypoint s čijeg 78 kata se pruža fantastičan pogled na čitav Gold Coast. Neke atrakcije poput muzeja, galerija i slično u ovom gradu možete zaboraviti. No vjerujem da ima sasvim dovoljno sadržaja za jednodnevni izlet. Tim više jer se nalazi svega 80 kilometara od Brisbane-a i do njega možete autobusom kompanije Greyhound. Povratna karta koštat će vas manje od 40 Aud i možete je kupiti online na stranicama Greyhounda 

Gold Coast

MORETON ISLAND – Treći dan ako ste ga ukalkulirali imate opciju jednodnevnog izleta do trećeg najvećeg pješčanog otoka na svijetu. Na kojem imate brojne sadržaje. Od cjelodnevnog odmora na par kilometara dugoj pješčanoj plaži, odlaska do pješčanih dina s kojih se možete spuštati daskom, ronjenja uz olupine potopljenih brodova, istraživati otok s 4WD vozilima, voziti se quadovima, hraniti delfine, letjeti helikopterom … Od predgrađa Brisbane-a do Moreton island vozi ferry. Do pristaništa (Tangalooma Island Ferry Terminal) ćete morati taxijem jer se nalazi 15 km od centra i loše je povezan javnim prijevozom. Cijena taxija u jednom smjeru je 40 Aud. Ferry možete bukirati (sa ili bez dodatnih aktivnosti na otoku) na službenim stranicama Tangalooma Resorta Cijena samo povratne karte je 89 Aud (u cijenu je uračunato piće na brodu i ručak u iznosu od 20 Aud na otoku)

Ukupni troškovi boravka u Brisbaneu sa svim izletima (po osobi):

  1. Hotel Ibis Brisbane (3 noćenja) 180 Aud 
  2. AirTrain povratna – 25 Aud
  3. Greyhound bus (Gold Coast) povratna – 40 Aud
  4. Skypoint Observation Deck Gold Coast – 35 Aud
  5. Izlet Moreton Island s Desert Safarijem – 129 Aud
  6. Taxi do i od Tangalooma Ferry Terminala 40 (+40) Aud 

Moreton Island

AYERS ROCK

Kao što sam u uvodu napisao za Ayers Rock će vam biti potrebna 2 dana ako želite u miru i bez jurnjave uživati u ovom čudu prirode. Od pogleda na Uluru pri izlasku i zalasku sunca pa do istraživanja njegove veće sestre Kata Tjute. 

Australci su usred ničega napravili aerodrom, asfaltirali kilometre cesta, napravili naselje puno hotela, samo zbog jedne jedine stvari. Njegovog veličanstva Ulurua, najvećeg monolita na zemlji i svete planine Aboridžina koja mijenja boje ovisno o položaju sunca i njegovih zraka.

Smještaj: Outback Pioneer Lodge u Yulari u četverokrevetnoj sobi. Ovo je u financijskom/kvalitativnom smislu bila najprihvatljivija opcija jer dvokrevetna soba u bilo kojem hotelu u Yulari košta brdo novaca, a u višekrevetne sobe nam se nije išlo.

Resort ima uredne tuševe i wc-e, kuhinju s frižiderom u kojem možete ostaviti namirnice i piće te pripremati hranu, restoran s dobrim ali ne jeftinim doručkom, fast food, bar, bazen. 

Preporuka restorana: obzirom da je Yulara resort naselje, imate izbor između resortnog restorana, onog što sami pripremite u kuhinji i sendviča iz supermarketa. 

Savjet: Čim sletite i dođete u Yularu potražite zaštitne mreže za glavu. Prošao sam pola svijeta, ali takvu najezdu agresivnih muha nigdje nisam vidio. Prvenstveno idu na lice.

Yulara ima sve što vam treba. Shopping centar, supermarket, benzinsku stanicu i smještajne objekte. Naselje se nalazi cca 8 km od aerodroma.

Bez auta ovdje kao da i niste, jer oslanjati se na shuttle-ove koji vozi povremeno na relaciji Yulara-Uluru-Kata Tjuta-Yulara i nije baš bajka tim više jer za dvije osobe dva dana shuttle-a će vas koštati čak i više nego dvodnevni rent automobila + osiguranje + benzin. Mi smo auto rentali na stranicama VroomVroomVroom 

Ono na što trebate paziti jest ograničenje od 100 km dnevno koje možete preći automobilom. Prilikom vraćanja automobila za svaki prijeđeni kilometar preko ograničenja (za 2 dana 200 km) plaćate 0,25 Aud po kilometru.

No tih 200 km je na knap da auto podignete na aerodromu, dođete do Yulare opskrbite se namirnicama, nastavite do Ulurua, napravite čitav krug oko njega, zastanete kod Kulturnog centra Aboridžina, vratite se u Yularu i prije zalaska sunca odete do viewpointa, te drugi dan odete na izazak sunca kod Ulurua i produžite do Kata Tjute, vratite se u Yularu i idući dan vratite automobil na aerodromu. Vjerojatno ćete probiti tih 200 km za nekih 20, a možda i 30 km, no ili vam to neće naplatiti (kao nama, a probili smo za 18 km) ili će vam naplatiti 30×0,25=7,5 Aud.

Ulaznice za Nacionalni park možete kupiti na licu mjesta ili online: na službenim stranicama Nacionalnog parka Uluru-KataTjuta Cijena je 25 Aud po osobi i ulaznica vrijedi za 3 dana.

Ono što će vas sigurno zanimati jest da li je Uluru stvarno tako intenzivnih boja. Je, prilikom izlaska sunca je narančast, a nekoliko trenutaka prije zalaska sunca postane crven. Tijekom dana više ima neku smećkastu boju.

Kata Tjuta je ništa manje impresivna, tim više što je njena površina puno veća. 18 kilometara prije samog stjenjaka, imat ćete vidikovac s kojeg možete vidjeti Katu u njenoj punoj veličini. Kada stignete na parking, imati ćete mogućnost za pješačko razgledavanja kroz Valley of the Wind u trajanju od nekoliko kilometara. Teren ima uspona i padova, te na jednom mjestu i blagog penjanja uz stijenu. Posebno je impresivan Walpa Gorge kanjon gdje se sunce i sjene igraju Katinom crvenkasto-narančastom bojom. Ako planirate ljeti posjetiti ovu destinaciju, imajte na umu da će temperature biti izuzetno visoke. Preko 40 stupnjeva. Valley of the Wind se zatvara nakon 11 sati ujutro upravo zbog visokih vrućina.  

Ukupni troškovi boravka u Ayers Rocku (po osobi):

  1. Outback Pioneer Lodge (2 noćenja) – 100 Aud 
  2. Rent a car 180 Aud + Gorivo 25 Aud (Osiguranje smo imali godišnje) : 2 = 102,5 Aud
  3. Ulaznica za NP 25 Aud
  4. Zaštitna mreža za glavu 10 Aud 

Uluru – Kata Tjuta

SYDNEY

Za Sydney i njegovu okolicu izdvojite 4 dana. 

Od aerodroma do Central Stationa (Glavnog željezničkog kolodvora) koji se nalazi u širem centru grada stižete za 15 minuta T8 linijom (14,30 Aud po smjeru). Sydney je grad koji ima odlično riješen javni prijevoz mrežom gradsko-prigradskih vlakova, tramvaja, autobusa i ferryja. Stoga je mudro kupiti još na aerodromu Opal Card koji ćete napuniti određenim iznosom (trebat će vam 100injak Aud) i trošiti prilikom svake vožnje. Opal Card možete pronaći u svakoj trgovini na aerodromu. Vrijedi za sve oblike lokalnog prijevoza, ali i za vožnju regionalnim vlakovima. Ako vam na kraju ostane određeni iznos ne potrošen na kartici, možete dobiti povrat.

Smještaj: hotel Dixon Residence koji se nalazi na granici ChinaTowna i Centra, 700 metara od Central Stationa, te isto toliko do gradske vijećnice, katedrale i rustikalnog shopping centra Queen Victoria.

Preporuka restorana: Sanctuary Hotel Restaurant – odlični steakovi, kao i fish & chips. Cijena od 20 do 30 Aud s uključenim pićem. Restoran se nalazi u sklopu hotela u Kent Street u centru grada. 300 metara od Town Halla i 150 m od World Square Shopping Centra. 

Glavne znamenitosti Sydneya možete obići u jednom danu ili ako imate sporiji tempo uzmite 2 dana za lagano razgledavanje:

  1. The Rocks
  2. Park Hickson – Opera view
  3. Bridge
  4. Custom House
  5. Government House
  6. Opera
  7. Museum of Sydney
  8. General Post office
  9. Tower Eye
  10. Queen Victoria Building
  11. Town Hall
  12. St. Andrew Cathedral
  13. Hyde Park
  14. St. Mary Cathedral
  15. Chinese Garden
  16. World Square
  17. Kings Cross

Sydney

Jedan dan možete iskoristi za odlazak na neku od plaža. Predložio bih Manley. Zanimljiv turistički gradić sa brojnim štandovima, shopovima i jednom od najomiljenijih plaža stanovnika Sydneya. Do tamo možete iz Darling Harbour-a ili Circle Queya redovnom ferry linijom za 8 Aud po smjeru. Plovidba je spektakularna jer ćete s morske strane vidjeti i operu i most i panoramu nebodera.

Nakon toga predložio bih vam odlazak do Featherdale Wildlife Park u kojem ćete moći hraniti klokane, slikati se s koalama, vidjeti tasmanijsku neman, dingose, wombate, australske pingvine, cassowaryja dalekog rođaka noja specifičnog za Australiju, australske kakadue … Ulaznica: 32 AUD. Do tamo ako krećete s Circle Queya idete linijama T8 ili T2 do od Central stationa, te presjedate na liniju T1 smjer Penrith Via Parramatta do Doonside station s T1 (40 minuta) povratna 9,5 AUD.

Manly & Featherdale WildLife Park

Kada ste već ovdje, predložio bih vam da jedan dan iskoristite za odlazak u Nacionalni park Blue Mountains (Plave planine). Osim vidikovca s jako lijepim pogledom na Plave planine te stijene koje su nazvali 3 sestre, u sklopu nacionalnog parka nalazi se i Scenic World gdje se možete voziti najstrmijom uspinjačom na svijetu, gondolom sa staklenim podom preko ponora dubokog 300-injak metara, te žičarom iz koje ćete moći uživati u pogledu na 3 sestre, Katoomba Falls te Mt. Solitary. Ulaznica za Scenic World iznosi 44 Aud, a vikendom 49 Aud. Ulaznice možete kupiti i online na stranicama Scenic Worlda. Do tamo stižete vlakom. Krećete s Central Station vlakom Mount Victoria Via Parramatta te se vozite 2 sata do stanice Katoomba (cijena 15 Aud po smjeru), odmah nasuprot željezničke stanice nalazi se stajalište autobusa. Ulazite u bus 686 i vozite se do The Lookout Echo Pointa (10 minuta). Ovdje se nalazi vidikovac. Kad završite s uživanjem u pogledu, na istoj stanici čekate slijedeći 686 i vozite se 15 minuta do Scenic Worlda (svaka vožnja busom košta 2,2 Aud)

Ukupni troškovi boravka u Sydneyu sa svim izletima (po osobi):

  1. Hotel Dixon Residence (4 noćenja) – 280 Aud
  2. Opal Card (sve vožnje vlakovima, ferryjima) 100 Aud
  3. Ulaznice cca 75 Aud
National Park Blue Mountains
 
Još više ovakvih vodiča za hrpu destinacija od Gorana možete vidjeti –> OVDJE