Uživajte u jelu, opustite se u predivnom pogledu – posjeti zelene obronke Bjelovarsko-bilogorskog kraja


Zeleno srce Hrvatske u čijem su se središtu smjestile tri planine: Moslavačka gora, Papuk i Bilogora, ispričati će brojne priče o toplini i gostoljubivosti Bilogoraca, a njihovih pet gradova i osamnaest općina, prigodno se razmjestilo po bajkovitim brežuljcima na kojima se mekane livade i gore kupaju u zlatnom suncu i beskrajnom plavetnilu.

Donosimo nekoliko preporuka gdje najbolje jesti i uživati u nedirnutoj prirodnoj idili livada i šuma, uz stabla pod čijim krošnjama imate besplatan koncert brojnih ptica. Pri kraju teksta imate cjeloviti popis većine seoskih imanja na području Bjelovarsko – bilogorske županije i što god posjetili, nećete pogriješiti. Ovaj kraj je idealna vikend destinacija pa požurite dok je još toplo i dok nas zadnji trzaji ljeta izdašno kupaju toplinom.

VELIKI DOŽIVLJAJ NA MALENOM BRIJEGU

Zamislite romantičnu drvenu kuću podignutu na zelenom brijegu, s koje se sa svih strana pruža pogled na more zelenila. Prirodan vodopad stabala i livada, okrunjen zelenom šumom posjetitelju pruža jedinstveno iskustvo mira u prirodi uz izvrsnu tradicijsku gastronomiju koju s ljubavlju spremaju vlasnici svojim gostima. Možete se okušati i u jahanju konja pasmine Gidran.

Na malenom brijegu

Vladimir i Vesna Vlajinić u sklopu imanja imaju restoran s ponudom lokalnih namirnica koji je vikendom otvoren za sve goste a preko tjedna rade samo po najavi. Topli bakin stolnjak prostrijet će se pred vama i vratiti vas u dane bezbrižnog djetinjstva a stolom će prodefilirati knedle sa šljivama, janjetina na 100 načina, krpice sa zeljem, bijeli i kukuruzni žganci, domaći kruh, sarma, štrudli s jabukama, zljevanka, langošice.. Sve spremano iz domaće kuhinje, svježe, sezonsko. Vrstu namirnica određuju godišnja doba.

Na malenom brijegu

Domaću hranu koju vam iznose na stol, ili proizvode sami ili nabavljaju od OPG-ova u susjedstvu. Morate probati janjetinu koju pripremaju na više načina a koja je podjednako ukusna u bilo kojoj varijanti pripreme. Ovce Romanovska koje drže najplodnija su svjetska pasmina, a Vlajnići ih pripremaju pod pekom, na gulaš, od jetrica rade saft…

Na malenom brijegu

Nakon ukusnog obroka, čeka vas piknik na travi a najmlađi će biti odvedeni u čarobnu šumu, gdje upoznaju nekoliko interpretacijskih tabli, te će uz čarobne riječi otvarati drvena vrata/portale kroz koje začudna bića mogu doći. Možete odgledati i uzbudljivu predstavu u Štagalj teatru, udobno smješteni na balama sijena. Koliko god godina imali, vratit ćete se u dane bezbrižnog djetinjstva dok slušate o mitskom biću Glođanu koji podučava o odgovornom ekološkom ponašanju. 

Na malenom brijegu

Za kraj, tu su prelijepi pitomi konji pasmine Gidran koje možete jahati na ograđenom prostoru ili se s njima zaputiti u šumu. Kako doći do njih? KLIK

VRATA BILOGORE – POSEBAN ZALAZAK SUNCA U OVOM KRAJU

Ovaj OPG s fantastičnim pogledom na zalazak sunca, star je više od 150 godina. Koliko povijesti u maloj ruralnoj kući/restoranu su ispisale ove ukusno pripremljene trpeze! Obitelj Mihoci posjeduje i stari vinski podrum, dok jela bilogorskog kraja pripremljena na iznimno maštovit način uz bogatu vinsku ponudu.

Vrata Bilogore

Zanimljivo je i to da su smješteni na jednoj od najviših točki Bilogore a pogled koji seže do Sljemena i Kalnika preko Medvednice i Ivančice, okupan u zlatnom zalasku sunca, daje dodatnu notu ovom seoskom domaćinstvu. Domaćini su topli i srdačni, dočekuju vas na vratima dobrodošlicom i isto vas tako ispraćaju. Divan prostor s dušom, s crvenim crijepom i drvenim stolovima, pun je ljupkih detalja koji evociraju prošlost. Kako doći do njih? KLIK

Vrata Bilogore

VINARIJA CONER – VRHUNSKA PONUDA VINA I DOMAĆE HRANE

Na spoju vinorodnih brežuljaka i bukovih šuma s plodnom ravnicom kojom teče rijeka Drava, oplemenjuju ju hrastove prašume i nadaleko poznati Peski, vinarija vas poziva da se opustite i uživate u trenutku koji će Vam ostati trajna uspomena. Posjetite ih i upoznajte suvremene načine proizvodnje vina, uživajte u zdravoj hrani i druženju, te na koncu, ponesite dio bilogorskog mira sa sobom.

Coner vinarija

Tradicionalna jela bilogorskog kraja pripremljena su na ekskluzivan i suvremen način, od namirnica proizvedenih na njihovom imanju na Bilogori ili seoskim gospodarstvima u okolici. Sve što mogu, uključujući ručno proizvedenu tjesteninu, poslužuju domaće. Uz jela s karte, u ponudi su im specijaliteti s ražnja, roštilja i iz krušne peći.

Coner vinarija

Od obrade tla i loze, pa do skidanja grožđa s trsja, svom vinu posvećuju potpunu pozornosti, kako bi zadržalo notu zdravlja, svježine i ekskluzivnosti do trenutka kada se ulije u čašu, sretnom gostu. Bilogorska su vina lagana, pitka i aromatična, s dobrim omjerom kiselina odnosno šećera i alkohola.

Možete kod njih dogovoriti opuštajući radni dan ili dan za team-building na Bilogori. Obje dvorane, u koje mogu primiti do 130 gostiju, opremljene su opremom za održavanje sastanaka, radionica i predavanja.Od siječnja 2017 nude i smještaj u pet soba i tri apartmana s ukupno 24 ležaja. Kako doći do njih? KLIK

BEER LIST DARUVAR – DRAFT PIVA I UŽIVANCIJA U SIRU I TORTI

Posjetite li Daruvar, ne propustite njihov legendarni 5th element, nevjerojatno šarmantan, urban prostor. Krešo Marić majstor piva u pivovari i Miran Husak, autori kreativnog programa Beerlist, dvoje su uigranih kolega koji će vas umješnošću pravih pivskih majstora voditi kroz prezentaciju piva, odnosno degustaciju BEERLIST uz najfinije sireve i čokoladnu tortu pekarnice Imako.
U njihovim pivskim pričama, naučit ćete nešto o povijesti daruvarskog piva i piva općenito, vidjet ćete kako se pivo rađa, osjetiti mirise i kušati okuse različitih stilova piva.

Degustacija BEERLIST – Foto – Stipe Boscic

Brand 5th Element rođen je 2014. kao doprinos Pivovare Daruvar pivskoj craft sceni. Koji program posjetiti? Programi Pivskih priča organiziraju se za manje grupe, a svaka od njih ima drukčiji intenzitet pivskog doživljaja. Od osnovnog programa koji uključuje obilazak pivovare i kušanje piva, pa sve do dvodnevnih – intenzivnih turističkih programa. Posebno izdvajamo jednodnevne programe „Craft – Zajednički element“ koji uz obilazak pivovare uključuje i ljubavnu priču sira i craft piva te posebnu čokoladnu tortu, kao i program „Pilsner“ koji uz obilazak uključuje predavanje o kulturi piva, autohtone pivske pogačice i posebnu pivsku večeru pripremljenu od strane vrsnih kuhara iz Daruvarskih toplica. Kako doći do njih? KLIK

BUREK KOD FARUKA U DARUVARU

Želite li pojesti nešto slasno, hrskavo, zasitno i super ukusno za doručak, zaputite se u popularni zdravljak Orijent na trgu Franje Tuđmana. Lokalci ga znaju pod jednostavnim imenom Kod Faruka, a tamo se jede legendarni burek. Burek je sočan, napravljen s idealnim omjerom tijesta i sira ili tijesta i mesa, a odluka jeli bolji mesni ili sirni, jedna je od težih koje ćete donijeti kada sjednete za stol. Iz razgovora saznajemo da je vlasnik Faruk Demiri, zdravljak naslijedio od oca.

A njegovi preci su tražeći mjesto u kojem bi se skrasili, prošli Mostar, Vrsar i Lipik. Na kraju su svoje gnijezdo savili u Daruvaru. Mjesto ima tradiciju dužu od 40 godina a obiteljski posao mu je predao davne 2013, otac MahirBurek kod Faruka postao je unatrag nekoliko godina i turistička poslastica, preporuka za obaveznu posjetu kad ste u Daruvaru a o njemu su pisali i brojni nacionalni mediji. Kako doći do Faruka? KLIK

Faruk

RESTORAN KOD BAKE I FILEKI IZ BAJKE

Nadomak Garešnice, nalazi se presladak tradicijski restoran Kod Bake, s tradicijom starom više od 50 godina.

Poznat po izvrsnim filekima, ovaj restoran se nalazi u mjestu  Kapelica. Ovdje sve podsjeća na prošlost, starinske lutke koje vas pozdravljaju s prozora, odjevene su u stare nošnje, svugdje su razmješteni stari predmeti s dušom, toplo uređeni interijer mami na dulji ostanak, a domaća hrana skuhana po receptima chefice  Danijele Crnjak Andri, udovoljit će i najzahtjevnijima. Ako volite netipična jela naše povijesti, onda je ovo prava adresa. Kako doći kod njih? KLIK

Topla preporuka je da svratite  na porciju fileka pripremljenih na 100 načina iz Danijeline kreativne kuhinje, ili na porciju masnog bunceka s kiselim zeljem a Danijela sprema i sjajni rižoto sa šparogama. Ako želite nešto manje tradicionalno, možete odabrati bilo što s raznolike ponude menija.

Kod Bake

ZMAJEVO GNIJEZDO KOD ČAZME

Posjetite restoran Zmajevo gnijezdo, obrubljeno sa svih strana vinogradima, koje obitelj Pirak uzgaja godinama. Sorte frankovke graševine i rizlinga svale godine izlaze spremne iz podruma a restoran osvaja tradicijskim stilom prepunim cvijeća koji poput zavjese, zaklanjaju trijem i stepenište na kat.  Stari čardak šapće glasom davnih predaka, a mnogobrojni predmeti starine izrađeni vrijednim rukama pričaju priče o vremenu koje se više neće vratiti ali koje i dalje oživljava kroz ukusne mirise, sjajne boje i okuse u loncima, na drvenim  stolovima.

Tamo možete i prespavati, a tišinu će vam eventualno  uznemiriti pjev ptičica ili igra vjeverica.  Pogled sa Zmajevog gnijezda seže do Medvednice, Kalnika, Ivanščice, Bilogore, Vukomeričkih gorica, Siska a stoljetne šume Moslavačke gore kriju stare utvrde i gradine. Odlična postaja za jelo i odmor. Kako doći tamo? KLIK

Zmajevo gnijezdo

Bjelovarsko – bilogorski kraj je sjecište puteva i raskršće brojnih povijesnih priča. Lijepi gradovi, romantična sela, zelenilo kud oko seže, gore i doline, bregovi i mirisne livade s konjima uz toplinu i gostoljubivost domaćina, neki su od mnogobrojnih aduta ove županije, a sve to okrunjeno atraktivnim biciklističkim stazama i vinskom cestom i ukusnom gastronomijom seoskih imanja. U većini navedenih objekata se može i prespavati a sam smještaj možete pronaći ovdje.  

Popis seoskih imanja možete pronaći na ovom linku. Bjelovarsko – bilogorska županija je također poznata po bujnim vinogradima, vinarijama i brojnim pivovarama te pruža brojne mogućnosti za biciklizam, planinarenje i druge aktivnosti na otvorenom. Tu je i bogata kulturno povijesna scena. Jednom riječju, Svijet u malom. Dobrodošli u Bjelovarsko – bilogorski kraj.

Sve informacije: Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije