Turistička atrakcija u Međimurju – S Mađerkinog brega pogled na pet država


Turistička atrakcija – S Mađerkinog brega pogled na pet država piše eMedjimurje.rtl.hr

Foto: Facebook stranica – Medjimurje from above

Vidikovac Vinarium u slovenskoj Lendavi, s kojeg se vide četiri države, dobit će konkurenciju, i to Međimurju, u živopisnoj općini Štrigovi.

Strateški projekt

Vidikovac koji će se tamo podići bit će, tvrdi župan Matija Posavec, još atraktivniji jer će s njega za lijepa vremena pucati pogled na čak pet država – Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, pa čak i Slovačku.

Vidikovac na tzv. Mađerkinom bregu u ovome trenutku strateški je projekt u turizmu Međimurske županije. – Lokacija je u vlasništvu dvojice vinara, Bojana Štampara i Rajka Cmrečnjaka, s kojima smo sjeli i dogovorili suradnju – napominje Posavec.

Prema tom dogovoru, općina Štrigova pobrinut će se za komunalnu infrastrukturu i izmjenu prostornog plana kako bi se do tog brega dovukli komunalni priključci, Međimurska županija će preko Turističke zajednice pripremiti sve papire za prijavu na natječaj Ministarstva turizma koji bi trebao izaći krajem veljače, a vlasnici, poznati vinari, ustupit će prostor i sudjelovati u izgradnji.

Vinar Rajko Cmrečnjak kaže nam da će budući vidikovac biti kruna vinske ceste. – Već sad kad smo zemljište samo malo očistili dolaze turisti zbog prekrasnog pogleda. Nama je Mađerkin breg zanimljiv i zbog vrhunskog zemljišta i lokacije za uzgoj vinove loze, koja je među najboljima u Hrvatskoj – kaže Cmrečnjak.

Županija u cijelosti sufinancira idejno rješenje koje priprema ugledni čakovečki arhitekt Bojan Perhoč. O tome kako je zamislio turističku atrakciju Perhoč još ne želi govoriti jer idejno rješenje još nije završeno, no ne sumnja u to da će biti pun pogodak. Planira ga predstaviti do kraja siječnja. Izazov je kako osmisliti sadržaj koji će konkurirati vidikovcu koji su Slovenci u Lendavi, dvadesetak kilometara udaljenoj od Štrigove, otvorili u rujnu ove godine.

Toranj nazvan Vinarium, koji su dizajnirali slovenski arhitekti Oskar Virag i Iztok Rajšter, visok je 53,5 metara i ima devet katova. Podignut je na Lendavskim goricama, na 300 metara nadmorske visine i službeno je najviši vidikovac u toj državi. Do ostakljene kupole na vrhu vodi 240 stuba, a ima i lift. Izrađen je od čelične konstrukcije postavljene na armiranom betonskom postolju i već ga nazivaju “pomurskim Eiffelom”. Očekuju da će privući i do 50.000 posjetitelja godišnje.

Kafić, suvenirnica, vinarija

Ima kafić, suvenirnicu i vinariju u kojoj se nude i vina hrvatskih vinara, a stajao je 1,8 milijuna eura. Oko 950.000 eura dala je Europska unija. I međimurski vidikovac imat će ugostiteljske sadržaje, suvenirnicu i ponudu vina, najavljuje župan Posavec, koji očekuje da će se broj turista udvostručiti.

U 2015. godini Međimurje bilježi porast broja turista od čak 21 posto, a stranih je bilo 30 posto više nego godinu prije. Sad samo treba projektirati i sagraditi nešto što će nadmašiti vidikovac u Lendavi i na Mađerkin breg privući domaće i strane goste.

Također pročitajte – Rajski vrt – Međimurje