Topli čaj za vruće ljetne dane


Ako ste ikad putovali u Aziju, arapske zemlje ili Veliku Britaniju, gotovo je sigurno da ste se imali prilike upoznati s omiljenim napitkom na našem planetu – čajem.

Napisala: Antonija Putić

Za razliku od nas gdje se čaj pije uglavnom zimi i kad smo bolesni, u mnogim zemljama ispijanje čaja dio je svakodnevice, ali i povijesno naslijeđe koje začetke ima daleko u povijesti. A posebno je važno ispijanje toplog čaja ovih dana kad gotovo svuda diljem planete temperatura prelazi 30, a nerijetko i 40 Celzijevih stupnjeva. Upravo u zemljama u kojima su najviše temperature, ljudi najviše piju topli čaj kako bi se osvježili. Kina ovih dana bilježi rekordne temperature i svi mediji podsjećaju da je vrijeme za dodatnu konzumaciju toplog čaja kako bi se lakše preživjelo nevjerojatno visoke temperature. A upravo su Kinezi i zaslužni za otkriće čaja. 

Prema legendi, otkrio ga je kineski car Shen Nung davne 2737. godine prije Krista. Car Shen Nung se tijekom lova odmarao ispod stabla biljke Camellia sinensis. Navodno je bilo jako hladno i on je naredio slugama da zagriju vodu za okrjepu. Tada je u posudu s vodom vjetar dopuhao nekoliko listova sa stabla. Voda je promijenila boju i okus, caru se svidio miris i upravo tad je ispio prvu šalicu čaja u povijesti. Arheolozi su u grobnicama u Kini pronašli spremnike za čaj koji datiraju negdje između 206. g. pr. Kr. i 220. g., u vrijeme vladavine dinastije Han, a vjeruje se da su ga prvi pili budistički redovnici.

Oni su čaj koristili kao napitak za meditaciju, no veliku popularnost čaj dobiva u vrijeme vladavine Tang dinastije (od 618. do 917. godine). Tada je čaj proglašen kineskim nacionalnim pićem, a kroz stoljeća se mijenjao način pripreme, skladištenje i prijevoz čaja. No ljubav prema čaju samo se širila i rasla. Čaj je bio roba s kojom se u povijesti dobro trgovalo. Danas se uzgaja diljem svijeta, prije svega u Aziji i Africi, no komercijalno ga proizvodi više od 60 zemalja. Nije iznenađujuće da je Kina na vrhu ljestvice zemalja s najvećom proizvodnjom čaja na svijetu. Iza Kine se nalaze Indija, Kenija, Šri Lanka i Turska.

Prva knjiga o čaju Ch’a Ching napisana je 780. godine, a autor je Lu Yu, kineski stručnjak za čaj. Ispijanje čaja iz Kine se proširilo i na Japan, a vjeruje se da su upravo redovnici prvi prenijeli ovu tradiciju u susjednu zemlju. U Japanu se počinje održavati i poseban obred pripremanja i posluživanja čaja, takozvana čajna ceremonija, koja se uz male izmjene proširila i u ostatak Azije. Početci čajne ceremonije u Japanu datiraju iz 9. stoljeća, a prvi pisani tragovi nalaze se u povijesnom tekstu koji opisuje kako je budistički redovnik po imenu Eichu poslužio čaj caru Sagi, tadašnjem vladaru Japana.

U čajnoj ceremoniji u Japanu, prema pravilu, koristi se posebna vrsta zelenog čaja u prahu, dok se u Kini poslužuju razne vrste čaja, ovisno o želji gostiju. Čajna ceremonija u Južnoj Koreji ima mnogo regionalnih varijacija u izboru čaja, izbora kolača, keksa i grickalica, koji nisu toliko često prisutni u Kini i Japanu. Sama dužina trajanja čajne ceremonije ovisi o želji gosta, ali uobičajeno je da se čaj ispija lagano i bez žurbe. A tako bi se trebalo ponašati i ovih vrućih dana. 

Iako će mnogi ovih dana posegnuti za hladnim pićima s ledom, jedan od najboljih načina kako da se rashladite upravo je čaj. Znanstveno je dokazano da kada pijete hladnu tekućinu, njoj treba više vremena da se raširi tijelom i hidratizira ga. Upravo zbog toga mnogo je bolje popiti topli čaj koji će brže hidratizirati tijelo, ali i potaknuti ga na znojenje koje je sastavni dio rashlađivanja tijela. Naravno, sve što iznojite opet treba nadoknaditi novim čajem.

Konzumacija ledenih pića i hladne hrane oslabljuje probavu. Ispijanje toplog čaja pomaže probavi, a dobrim odabirom čaja moguće je ublažiti mnogobrojne zdravstvene tegobe. Među popularnijim ljetnim čajevima su oolong čaj, čaj od jasmina, čaj od krizanteme, a uvijek je dobar izbor i zeleni čaj. Mnogi azijski čajevi mogu se pronaći u specijaliziranim trgovinama, a ljeto je upravo idealno vrijeme za isprobati što vam se sviđa i pripremiti zalihu za kišnu jesen i hladnu zimu.

Šalica toploga čaja pomaže tijelu da se opusti, a ljeti i da postigne temperaturnu ravnotežu. U tradicionalnoj kineskoj medicini (TCM) svako je godišnje doba povezano s bojom, elementom, tjelesnim organom, emocijom i energijom, a svi oni utječu na sezonske preporuke za zdrav život. Ljeti TCM preporučuje promjenu načina života tako što ćete se ranije probuditi kada je hladnije, odmarati se u podne kako biste izbjegli pretjeranu vrućinu i kasnije odlaziti u krevet kada se vaša tjelesna temperatura prirodno smanji. I obavezno popiti barem šalicu toplog čaja.

Producentica i umjetnica Antonija Putić živi u Kini. Očarana dalekoistočnom kulturom i načinom življenja, piše o svojim doživljajima i neobičnim mjestima koja je posjetila, okusima koje je isprobala i receptima koje je na Dalekom istoku prikupila te pripremila. Završetkom Akademije dramske umjetnosti te studija komunikologije u Zagrebu krenula je na putovanja − zbog posla, znatiželje, umjetničkog duha. Proputovala je, kako sama ističe, više zemalja nego što je planirala, a sada o njima rado piše i govori. Uz objave u tiskanim izdanjima ili pak portalima, Antonija vodi svoju Facebook stranicu Antonija Putic na kojoj možete saznati mnogobrojne zanimljivosti o nepojmljivom životu Kine, njihovim običajima, ali i znamenitostima.