Sveta Petra – Je li zaista vrijedna posjeta?


Ne, nije ovo samo još neka preuzbuđenost o putovanju…ovo je moj doživljaj kako sam proveo predivnih i najljepših 8 dana u Jordanu, točnije Aqabi. Pisao sam već o Wadi Rum pustinji no sada ću se posvetiti pisanju SVETE PETRE.

Napisao: Jakov Ljubičić

KARTA-ULAZAK-VOŽNJA

Da bi došli do napuštenog grada tzv. Svete Petre, iz Aqabe imate lokalne buseve kao i turističke. Razlika u cijeni je ogromna. Npr mali mini bus nalik na Indijske ulične buseve platit ćete cca 15kuna vožnju od 2h. Dok turistički busevi sa klimom nalik našim busevima za istu dužinu puta platit će te 19 eura. Taxi vam je super opcija ako se znate dogovoriti s vozačem i ako vas je barem 3 ili 4. To je onda itekako isplativo. Cijena taxija da vas odvede i vrati bez obzira da li vas je 1 ili 4 iznosi 250 kuna.

Mi smo isli iz Wadi Rum pustinje Mini Busom do Petre. Vozili smo se cca 2 i pol sata. Bilo je gužve na cesti. Mini Bus je svakako avantura jer je moderan na svoj način, a opet nekako old school kao što možete vidjeti na slikama i u videu.  Dolazimo do ulaska u sveti grad kad ono gužvetina od 300tinjak metara. Turizam sve u 16! Petra je najjača atrakcija u cijelom Jordanu ali iskreno nisam očekivao ovakav posjet i toliku zaluđenost. Karte su jako skupe ali jednom se živi. U kunama tada po Jordanskom dinaru tečaju ispalo je 590kn jedna karta. Ona vrijedi 24h od kupnje.

OTKRIVANJE PETRE

Ok. Odmah pri ulasku su WC i hrpa dućana. Skupih dućana. Na primjer litra vode košta 25kn. Da, dobrodošli u Dubrovnik hahahahah. E tu je meni prisjelo sve. Ne zato što je voda skupa, već zato što je sve tako turistički napravljeno i preuređeno da na samome početku pomisliš…čovječe ovo je sve jedna velika „fake¨ scenografija za film. Naravno daleko je to od prave istine.

Hodajući kao hrda deva spuštamo se u sami grad…pejzaž je nevjerojatan. Tu počinje moja zaljubljenost za sve što u narednim kilometrima vidim.  Pored vas dok hodate i istražujete prolaze konji i kočije i ljudi vam nude besplatne vožnje do glavnog manastira. Naravno nemojte nasjedati na ovakve laži. Sve morate platiti.

Hodamo mi naslikavamo i  naslikavamo…pri ulasku dobijete i mapu naravno cijele Petre tako da možete odlučiti što želite posjetiti. Iskreno 24h vam nisu dovoljna da sve vidite, svaki kutak, svaki vidikovac i svako mjesto. Došli smo nakon 1h hodanja do glavnog manastira kojeg svi vidite na fotografijama i razglednicama. Istina je. Zaista tako i izgleda. Okolo imate razno raznih načina da okinete fotku života. Možete se uspeti na kamenje, strgati nogu, uganuti ruku, a i proći neokrznuto ako ste vješti.  Možete se slikati sa devama ili na devi i za to platiti cca 80kn.

Eh sada…svi većinom dođu do toga dijela i  odustanu. Vrate se nazad u obližnji kafić na svježe cijeđeni nar i kavu. I onda kažu bio sam u Petri fantastična je.

Ma čovječe nisi bio u Petri ako nisi pješačio 3h, ako nisi se popeo do zadnjeg  manastira, ako nisi prošao brda i doline, ako nisi vidio  magarca koji nosi boce vode i smije se. Naravno šalim se malo, ako nemate kondicije ili ste s malom djecom Petra jednostavno nije za vas.

PUTEVIMA DO SAMOGA VRHUNCA

I mi smo sjeli, popili kavu, pojeli  sladoled i popili energetsku bombu cijeđenog Nara. Nastavili smo dalje vidno odmoreni, putem naišli na prezentaciju izmjene straže, razne iskopine, groblje u stijenama, teatre i ostale sve znamenitosti. Vjerujte mi dođe vam da pored svake iskopine i skulpture stanete slikate se i proučavate dalje. Zato kažem. Tri dana Petre bilo bi idealno.

Okolo Petre imate hotele, hostele i apartmane koji vrve turistima i cijenovno su dosta jeftini.

Nastavljamo mi prema vrhuncu, noge bole, upala mišića, ma više ni sam ne znam šta me snašlo. Uspinjanjem prolazite kliska kamenja, podove koji liče kao led,r azne štandove koji svako malo nude vodu, sokove, kavu ili sladoled. Hrpa mačaka po putu, a peseka mali milijun. Izgledaju kao zaštitnici Petre.

Napokon došli do vrha. Nalikavali se i ajmo nazad dole. E to je bio pravi gušt. Koljena ti klecaju osjetiš vrenje po nogama, žmarce i umor. Spustiti se je opasnije nego popeti se upravo zbog tzv. “Ledenih podova”. Samo polako i sigurno i sve će bit ok. 

ZAKLJUČAK

Ovo bi bio jedan okvirni putopis o samoj Petri kao najvećem JORDANSKOM turističkom  odredištu.

Zaključak je da Petru svakako posjetite ako idete u Jordan, ali da budete spremni na napor, skupu kartu, i svakako pazite kakav ćete prijevoz uzeti. Nakon  17h iz Petre za Amann  ili Aquabu voze samo taxiji. Hm namjerno ili? Ne bih znao .

Svakako turizam tamo cvate i tek se budi ona prava čar turizma kakvu mi u Hr već imamo desetljećima.

U nastavku moćete pogledati jedan od mojih vlogova iz Jordana dok ostatak moćete naći na mom kanalu.

Sretan vam put i uživajte u svakoj sekundi.

Jakov

*Navedeni tekst odraz je mišljenja i iskustva tekstopisca i ne mora odražavati stavove autora bloga putoholicari.com