Što kad se putovanje pretvori u noćnu moru?


Svi mi idealiziramo putovanja, gledamo filmove i čitamo članke o ljudima koji su ostavili sve da putuju svijetom i to im obično bude najbolja odluka života. No što kad naše idealno putovanje ne završi na filmskim ekranima, nego postane naša noćna mora i kada jedino što želimo da se to putovanje nije nikada dogodilo.

 

Priča jednog para koji su ostavili sigurne poslove u Kanadi, pokupili djecu i otišli u daleku Tanzaniju, sljedeći svoje snove. Tasneem se htjela vratiti svojim afričkim korijenima, a Craig je htio priliku da skupi sate leta za pilota.

Ovaj par prodao je kuću, dali su otkaze u dobroj firmi, pokupili malu djecu i otišli. No sreća ili avantura nije bila na njihovoj strani. Sve su to napravili u doba kada je globalna ekonomija doživjela totalni kolaps. Novci koje su pripremili za život su se trošili. Male curice od 3 godine i 9 mjeseci nisu se najbolje privikavale na novi život.

Usred svega toga dogodile su se i nezgode zbog kojih, posebno kao majka, Tasneem je shvatila prednosti života u zapadnom svijetu. Osim što je njenog muža lupio autobus dok je vozio motor prema kući, mala curica je pala iz krevetića i lupila glavom u pod. Stalne svađe sa suprugom nisu pridonijele lakšem životu, zapravo dovele su ju skoro do samog kraha. Kada je dotaknula dno dna, sama u tuđini, jedina stvar od koje nije odustala je pisanje knjige koju je željela toliko napisati. Iako je pisala godinama njene riječi djelovale su prazno, no sav taj neuspjeh i borba s kojima se suočila u Africi nešto su preokrenule u njoj i našla je riječi koje je oduvijek tražila. Nakon 10 mjeseci i kada su potrošili već skoro sav novac, par se vraća natrag u Kanadu.

Iskustvo koje nije bilo ništa kao ono s filmskih platna, ali ipak to je bilo njihovo iskustvo. To iskustvo naučilo ih je mnogočemu, ali na kraju krajeva, ono što je važno odvažili su se i probali su, neće se pitati cijeli život što bi bilo da je bilo. Na kraju cijele priče, iz lošeg iskustva ipak je proizašlo nešto pozitivno.Tasneem je izdala knjigu, a njen muž ponovno je počeo raditi kao novinar i povremeno kao pilot.

Više o njihovoj priči pročitajte ovdje.

M.M.