Stari grad Buzet – stari srednjovjekovni grad


Doći u Buzet a ne posjetiti prekrasan stari mali srednjovjekovni grad na brdašcu iznad bio bi grijeh. Stari grad Buzet nalazi se na 150 m visokom brdu iznad doline rijeke Mirne, dok se noviji dio grada, tzv. Fontana, razvija u podnožju brda. 

Fotke i tekst: Borna Ćuk – Poistri.eu

Stari grad je okružen velebnim zidinama, a prvi put se spominje prije više od 1800 godina. Do starog grada vode stube koje nije teško svladati.

STUBE DO STAROG GRADA

POGLED NA STARI GRAD

VELA VRATA

VELA VRATA

Ispod Starog grada nalazi se mjesno groblje s kapelom Sv. Vida. Na kapeli se nalazi reljef sv. Vida s rimskim spiljama i grbom kapetana Marc’ Antonija Erizza iz razdoblja njegovog službovanja (1603 – 1606). Zvonik je iz 15./16. st., a natpis iz 1614. i 1653. g.

KAPELA SV.VIDA

Stari grad možete lagano obići i sve vidjeti za nekih sat vremena od prolaska kroz VELA VRATA.

Dalje kada prođete kroz VELA VRATA pronaći ćete još 20 zanimljivih lokacija koja svaka od njih piše svoju povijest i svaka je označena sadržajnim info tabelama tako da ćete se lako snaći o čemu se radi.

JUŽNI BEDEM zidan je u 16. st., a obnovio ga je kapetan Andrea Erizzo 1699. g., njegov je grb ugrađen pod vijencem bedema, smješten je odmah kod hotela Vela Vrata. Zatim slijedi LAPIDARIJ gdje se nalaze nadgrobne ploče, grbovi i grlo bunara.
JUŽNI BEDEM
LAPIDARIJ
ŽUPNI DOM
Odmah do Lapidarija nalazi se ŽUPNI DVOR na mjestu fortifikacijskog objekta iz 16. st. U 17. st. postao je kuća, palača obitelji Flego.  Zatim je PALAČA BEMBO iz 1728. g. s grbom kapetana Vicenza Bemba. Dalje je RENESANSNA KULA koja je dio fortifikacijskog objekta i se trenutno obnavlja u vrijeme našeg posjeta.
 
RENESANSNA KULA
RENESANSNA KULA
U šetnji dalje dolazimo do PORTALA iz 1670. g te PALAČA DE VERTIIS iz 1629. g. s obiteljskim grbom domaćeg istarskog plemića i natpisom.
ŽUPNA CRKVA BLAŽENE DJEVICE MARIJE dovršena je 1784. g. Sadrži vrijedan inventar i riznicu dragocjenih predmeta sitne plastike. Orgulje su Gaetana Callida iz 1787. g. nalazi se odmah do visokog ZVONIKA koji dominira mjestom a sagrađen 1897. g., zvono ima na glagoljici urezanu 1541. g i najveća je i najzanimljivija  atrakcija.
ZVONIK
CRKVA BLAŽENE DJEVICE MARIJE
 
U blizini se nalazi VENECIJANSKO SKLADIŠTE  iz 1514. g., obnovljeno 1796. g., s grbovima i natpisnim pločama rašporskih kapetana te ZAVIČAJNI MUZEJ (PALAČA BIGATTO) sagrađen je 1639. g. Za posjetitelje je otvorena arheološka zbirka s lapidarijem, etnološka zbirka gdje su izložene narodne nošnje, stara buzetska kuhinja, zbirka poljodjelskog alata i galerija za povremene likovne izložbe. Ovdje je i zgrada u kojoj se nalazio ČEŠLJARSKI OBRT.
ZAVIČAJNI MUZEJ
Dolazimo do MALIH VRATA čija je izgradnja dovršena 1592. g, gdje možemo izaći na šetnicu koja vodi oko Starog grada a malo niže od izlaza je MALA ŠTERNA koja je obnovljena 1517./1522. g. i ponovno sagrađena 1563. g. U Malim vratima se nalazi postava ZBIRKA ORUŽJA iz kolekcije Slavomira Cerovca.
 
MALA VRATA
MALA ŠTERNA
 
Obilaskom nailazimo na FONTIK koje je bilo venecijansko skladište za žito, a izgrađen je 1534. g. i obnovljen 1587. g. Za društvena zbivanja obnovljen je 1900. g. MANIRISTIČKI PORTAL s grofovskim amblemom sagrađen je u prvoj trećini 17. st je prostrani vrt.
 
MANIRISTIČKI PORTAL
Šetajući dalje Starim gradom nailazimo na RENESANSNA KUĆA iz sredine 16. st. te malo dalje velika i prostrana BAROKNA KUĆA s portalom i ogradom dovršenom 1741. g.
BAROKNA KUĆA
VELA ŠTERNA
VELA ŠTERNA
CRKVA SV. JURJA dovršena je 1611. g., a povišena u 18. st. Opremljena je dragocjenim drvenim zlatnim oltarima iz 17. st., drvo rezbarenim korskim klupama domaćeg majstora i velikim slikama Tiepolova sljedbenika. Preslica nad bedemom je iz 15. st. Nalazi se na samom kraju starog grada gdje su i dva vidikovca jedan je na malim zidinama sa strane gdje se nalazi i zvono crkve. S vidikovaca okolo se pružaju prekrasni pogledi na okolicu Buzeta i sam grad ispod. 
 
CRKVA SVETOG JURJA
Do crkve Sv.Jurja je smještena STARA GRADSKA PEKARA u autentičnoj zgradi s originalnom krušnom peći gdje se nekada pekao kruh za čitav grad i pekarski proizvodi.
STARA GRADSKA PEKARA
 
U starom gradu se nalazi i jedan vrlo zanimljiva ulica s natpisom “KU PASAN, PASAN” tj. USKA ULICA (Narrow st) zbog toga što je vrlo uska ulica. Spuštajući se Uskom ulicom izaći ćemo na glavnu ulicu gdje se nalazi hotel Vela Vrata i ured Turističke zajednice Buzet. Stari grad Buzet inače ima  četiri gradska trga koja povezuju tri glavne ulice ovdje.
 
USKA ULICA
USKA ULICA
 
I tako kada sve to lijepo prođete i vidite možete na miru popiti piće za osvježenje u malom caffe baru MELODY i sabirati impresije sa obilaska starog grada 🙂
 
CAFFE BAR MELODY
 
U Gradu Buzetu trenutno se provodi europski projekt RESTAURA (Revitalising Historic Buildings trough Public-Private Partnership Schemes/ Revitalizacija povijesnih građevina kroz model Javno privatnog partnerstva) koji je odobren u okviru prvog Javnog poziva programa Europske unije INTERREG Central Europe 2014-2020., a koji ima za cilj obnovu starog grada Buzeta tako da će većina objekata biti obnovljena.
Ako želite doživjeti stari duh Buzeta i starine dođite na jedinu i najveću i najmasovniju manifestaciju u Starom gradu, a to je Subotina po starinski. Na taj dan, prvu nedjelju nakon blagdana Sv. Marije Male, otvorene su stare obrtničke radionice kojih je nekada bilo najviše upravo u Buzetu. Neke od tih radionica su: stara gradska pekara, stara kovačnica – kovačija, češljarski obrt, gradska ljekarna koje su sve uredno obilježene informativnim pločama tako da ćete lako saznati o kojem se objektu radi i iz kojeg je vremena.
Subotina (samanj) koja se redovito održavala u Buzetu, u mjesecu rujnu ovisno o blagdanu Male Gospe (8.rujna). Od 2002. godine ova je manifestacija obogaćena programom «Subotine po starinski» koja se održava sada u starogradskoj jezgri.