Šareni grad (Guatape, Kolumbija)


Put u Kolumbiju ne bi bio potpun bez posjeta najšarenijem gradu – Guatape.

Ukoliko se nađete u Medellinu nikako, ali nikako ne smijete zaobići prekrasno mjesto Guatape i Piedra del Penol.

Mnogi si uzimaju ture, vodiče – nemojte! Platiti ćete previše. Iz Medellina svaki dan vozi autobus sa stanice Terminal Norte i treba mu oko dva sata do Guatape. Na stanici pronađite šalter broj 14, na njemu velikim slovima piše Guatape, ne možete pogriješiti. Cijena karte u jednom smjeru oko 4 eura po osobi.

Prije samog grada bus staje kod Piedra del Penol, ili skraćeno el Penol ili La Piedra, u prijevodu kamen i stvarno je kamen – ogroman kamen. 

Ovo područje 70ih godina su poplavili kako bi izgradili veliku hidroelektranu. Nekoliko naselja su morali relocirati. Međutim, ono što je rezultiralo tom poplavom, i što nisu očekivali je početak turizma. Da bi vidjeli kako to danas izgleda morate se popesti na taj kamen i to po 659 stepenica. S vrha je pogled prekrasan na mnogobrojne novonastale otoke i polutoke.

Nakon što se spustite s “kamena” u podnožju vas čekaju mnogobrojni trgovci, nekoliko restorana i tuk-tuk vozači. S tuk-tukom se sada možete prebaciti do Guatape. Vožnja će trajati oko 10min, a koštati će vas 1,5 euro po osobi.

Čim stignete u mjesto krenite prema autobusnoj stanici i kupite kartu natrag za Medellin kako bi si osigurali mjesto na autobusu i tada krenite u razgledavanje grada.

Guatape nam je postao jedan od simpatičnijih gradova koje smo posjetili do sada. Maleno mjestašce, šareno, jedino je krcato turistima. Jednostavno se prepustite lutanju kroz šarene uličice, zaustavite se na piću ili ručak u nekom od simpatičnih šarenih restorana. Grad je vrlo jeftin, ručak smo platili 3 eura (juha, glavno jelo s tri priloga i piće).

Na ovom području imate i prekasne smještaje pa ako imate vremena uzmite noćenje ili dva i provjerite kako ovo područje izgleda iz čamca ili pak možda iz helikoptera. 

FOTOGALERIJA – Guatape & El Penol (Kolumbija)