Salar De Uyuni (Bolivija) – najveće ogledalo na svijetu


Kad ovdje padne kiša i voda prekrije ploču od soli, jezero se pretvori u ogromno ogledalo te pruža nevjerojatan i nestvaran krajolik koji oduzima dah…

Najveće slano jezero na svijetu zove se Salar de Uyuni, nalazi se u Boliviji i prostire se preko 10.000 km četvornih npr. kopneni dio Hrvatske prostire se na malo više od 50.000.

Iako u ovim krajevima kiše gotovo pa nema, svako toliko padne manja količina kiša. I upravo tada Salar postaje magično mjesto! Sloj vode koji se tad nakupi pretvara ravnu bijelu površinu u zrcalo u kojem se savršeno vidi nebo, pa izgleda kao da se nebo i zemlja upravo na tom mjestu spajaju.

U suhom periodu, od 5. mjeseca do 11. mjeseca, temperature su niže i tlo se stvrdne, tako da posjetitelji mogu doći na područja nedostupna za vrijeme kišnog perioda. Kišni period, od 12. mjeaeca do 3. mjeseca, poseban je doživljaj jer posjetiteljima omogućuje da uživaju u prizoru koju oduzima dah. Sloj vode koji se tad nakupi pretvara ovu ravnu, bijelu površinu u najveće ogledalo na svijetu.