Ryanair neće letjeti ako se donesu pravila socijalnog distanciranja u avionu


Izvršni direktor Ryanaira, Michael O’Leary, tvrdi da neće početi letjeti ako budu prisiljeni ostaviti srednje sjedište prazno. Ovo je ideja koja je u posljednje vrijeme dobila široko prihvaćanje. Pitanje je hoće li to uspjeti ili će aviokompanije biti prisiljene, ali sigurno se neće uklapati u operativni model Ryanaira.

 
Nekoliko zrakoplovnih kompanija već provodi socijalno distanciranje na letovima (uključujući Delta Air Lines i American Airlines), a mnoge druge razmatraju tu opciju to dok rade planove za ponovno pokretanje letova. Ryanair pak nudi mišljenje koje se prilično razlikuje od ostalih aviokompanija. Izvršni direktor Michael O’Leary objašnjava kako se to ne uklapa u Ryanairov poslovni model te da neće početi letjeti ako budu prisiljeni prevoziti manje putnika.  “Ne možemo zaraditi novac na polu praznom avionu. Čak i ako to učine, srednje sjedište ne donosi nikakvu socijalnu distancu, to je neka idiotska ideja koja ionako ništa ne postiže. ” – kaže O’Leary
 
Zrakoplovstvo se polako oporavlja – ali Ryanair se ne slaže
Druge aviokompanije, podržavaju socijalnu distancu. Aviokompanija easyJet potvrdila je prošlog tjedna da planira ostaviti sva srednja sjedala prazna kad se vrati u letenje.
U nedavnom osvrtu na oporavak zrakoplovstva od krize, IATA je objasnila svoje stajalište da će oporavak u obliku slova U vjerojatno značiti da se međunarodna potražnja neće oporaviti na 80% svoje razine prije krize do 2024. godine.

Ryanair je međutim optimističniji od ovoga. O’Leary vjeruje da će se putnički teret povećati mnogo brže nakon što se letovi nastave. Očekuje da će u srpnju obaviti 40% letova (ako se putovanja obnove). A do ljeta 2021. očekuje da će premašiti prometni stupanj za 2019. godinu.

Hoće li društveno distanciranje donijeti promjene?
U središtu argumenta je problem hoće li društveno distanciranje donijeti promjene na letovima. U nedavnoj izjavi generalni direktor IATA-e de Juniac objasnio je kako bi to moglo označiti kraj jeftinih letova jer su aviokompanije prisiljene podizati cijene.

A što se tiče Ryanaira, Michael O’Leary podržava neke druge ideje. Iako kaže da će srednje sjedalo ostaviti prazno samo ako ga irska vlada plati, predložio je razmatranje drugih metoda, poput nošenja maski za lice i poduzimanja kontrola temperature.