Ryanair i Laudamotion otvorit će bazu u Zadru i hrpu novih linija


Ryanair i Laudamotion otvorit će bazu u Zadru tijekom ljetne sezone 2020. tako što će u početku postaviti tri zrakoplova Airbus A320 i pokrenuti niz novih ruta piše exyuaviation.com

Ukupno će biti 31 linija iz Zadra. To uključuje neke rute kojima je ranije upravljao Ryanair. Nove zadarske linije uključuju Aarhus, Pariz – Beauvais, Bremen, Cork, Hamburg, Kaunas, Maastricht, Rigu, Liverpool, Toulouse, Beč i Wroclaw. Većina linija će počet s radom početkom svibnja.

Tri A320 su prvobitno bila planirana biti sa sjedištem u Palma de Mallorci, međutim zrakoplovna tvrtka je navela da se želi usredotočiti na turistički sektor u Hrvatskoj.

Generalni direktor Laude, Andreas Gruber, rekao je da je “Hrvatska jedno od najpopularnijih odredišta za ljetni odmor uz more. Svake godine zemlja bilježi daljnji rast, ali iz mnogih regija raspon letova je prilično slab i često skup. Lokalno gospodarstvo će također imati veliku korist, jer ćemo zajedno s matičnom tvrtkom Ryanair u Zadar dovesti na tisuće novih putnika. 

Kao što je ranije izviješteno, Lauda je u početku bila zainteresirana za otvaranje baze u glavnom gradu Zagrebu, ali je odustala nakon snažnih prigovora Croatia Airlinesa. Uz novu bazu u Zračnoj luci Zadar očekuje se da će 2020. godine brojne zrakoplovne kompanije pokrenuti nove rute do grada. Među njima su Austrian Airlines iz Beča, Jet2 iz Londona Stansted i Manchestera, easyJet iz Basela i Amsterdam. kao i SAS iz Kopenhagena. Nadalje, Laudina matična tvrtka Ryanair započet će letove iz Gdanska.

Kako bi se olakšao značajan rast prometa, Zračna luka Zadar uložit će sedamdeset milijuna eura na proširenja i remont svojih postrojenja. To će postati najnovija zračna luka u zemlji, nakon Zagreba, Dubrovnika i Splita koji su obavili velike nadogradnje. Bit će obavljen remont piste i njeno produljenje za 700 metara, kao i proširenje zgrade terminala. Hrvatska vlada pomoći će u financiranju. Generalni direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić prethodno je napomenuo da će se tijekom 2019. godine pribaviti potrebna projektna dokumentacija kako bi radovi na projektu započeli što prije. Nije utvrđen jasan vremenski okvir kada bi građevinski radovi mogli biti završeni.