Slovenija roadtrip – S Valterom u deželu


Nekad putovanja ne trebaju biti daleka i dugačka, ponekad je dovoljno samo se maknuti iz kolotečine i pobjeći na par dana – recimo u Sloveniju.

Fotogalerija – Slovenija RoadTrip

Stalno se šale izbijaju na veličinu Slovenije, ali to je zapravo super stvar, mala zemlja sa puno toga za ponuditi, pa u kratko vrijeme možete vidjeti i doživjeti jako puno. Pa krenimo u Sloveniju.

Po prvi puta sa nama imamo malog čupavog suputnika. Odlučili smo putoholičarsko krstiti jednog od naša dva peseka. Leo je zapadno škotski terijer i naša velika maza koja će s nama na put u Sloveniju.

Za mini slovensku turu odlučili smo na roadtrip i to sa Valterom – starim VW kombijem pretvorenim u mini kamper. Balkan Campers je ekipa koja je pokrenula odličan biznis. Stare VW kombije uredili su u mini kampere. Svaki su nazvali prema nekome ili nečim specifičnim za zemalje bivše Jugoslavije. Naš Valter je zapravo bosanac – Valter brani Sarajevo, ukoliko se želite provozat hrvatom onda birajte Krešu, a za slovence tu je Soča, no tu su još i Dugme, Grga, Mokoš, Jaro itd. Mi nismo birali prema državama, niti imenima, već izlgedu. Valter nam se činio kao najljepši što se kasnije pokazalo kao istina jer su se na ulici svi okretali za njime.

Ovi mini kamperi imaju sve što vam treba. Preuređeni su tako da imate mini kuhinju s vodom, frižiderom i plinskom bocom pa si bez problema možete pripremiti večeru. Stražnji dio kombija je mini dnevna soba, koja se razvlačenjem sjedala pretvara u spavaću sobu. U prtljažniku se nalaze stol i dvije stolice, te osnovno posuđe za pripremu obroka.

Nedaleko od Ljubljane pokupili smo Valtera i krenuli u regiju Gorenjska.

Prva postaja Bled i poznato Bledsko jezero. Preporučamo laganu šetnju oko jezera (oko 7km) ili pak vožnju čamcem do otoka na kojem se nalazi Crkva uznesenja. Mi volimo aktivne odmore pa smo se odlučili za šetnju.

Uz jezero se nalazi Blejski dvorac na stijeni od 130m. Do dvorca možete doći autom, ali mi smo se opet odlučili za hodanje. Nekih desetak minuta laganog penjanja. Ulaznica je 8 eura (studenti 6 eura), a s dvorca se pruža prekrasan pogled na jezero i grad, a i sam dvorac je zanimljiv.

Nekoliko sati uz Bledsko jezero završite sa slatkim te se počastite poznatom Blejskom kremšnitom.

Mi smo nastavili naš put preko Pokljuke gdje je priroda stvarno prekrasna. Doduše, zapitali smo se kako žive u ovim selima u zimi, kada ih snijeg odsječe od civilizacije, a i našem Valteru su malo teže pale mnogobrojne uzbrdice.

Put nas je doveo do drugog poznatog slovenskog jezera koje se nalazi u općini Bohinj po kojem je dobilo ime. Da bi došli do Bohinjskog jezera morate krenuti prema selima Ribčev Laz i stara Fužina odnosno, s druge strane jezera selo Ukanc.

Bohinjsko jezero, za razliku od Bledskog nam je djelovalo manje turističnije, mirnije, više prirodnije. Jezero je veće od Bledskog pa se nismo upustili u šetnju oko jezera, navodno treba oko dva i pol sata. Ali smo se zato odlučili popesti na nadmorsku visinu od 830m gdje se nalazi slap Savica. Dio puta nam je pomogao Valter, a zadnje metre smo pješačili, cca 20min. Slap je visok 78m, a poznat je po tome što izgleda kao slovo A.

Nedaleko od Bohinjskog jezera nalazi se kamp Danica gdje smo parkirali našeg Valtera i odlučili odmoriti. Kamp Zlatorog, koji se nalazi tik do jezera je nažalost bio zatvoren zbog završene turističke sezone. Kampiranje u Sloveniji je odlična stvar. Zamislite si spavanje u prirodi, uz jezero s pogledom na zvijezde. A kampova imate na sve strane.

Drugi dan Valter nas je poveo u nove avanture. Krenuli smo prema Austrijskoj granici. I prije same granice naišli na mjesto koje nismo planirali posjetiti, ali koje ćemo od sada svakome rado prepručiti. Jezersko – kjer je narava najlepša, kaže slogan ove općine i s kojim ćemo se mi u potpunosti složiti. Zamislite si ovakvu scenu, zeleni pašnjaci po kojim pasu ovce, u pozadini mali brežuljci prekriveni šumama koje je jesen obojala u crvene, zlatne i smeđe boje, a na sve nadgleda ogromna planina s bijelim vrhovima. Scena ko stvorena za neki film. Scena gdje jednostavno morate stati nasred ceste i diviti se ljepotama prirode.

Prelazimo granicu Austrije jer nam je tim putem brže do Logarske doline, preko prijevoja Pavličevo sedlo. Logarska dolina pak opet priča za sebe. Mjesto za koje nemamo riječi, mjesto koje jednostavno morate doživjeti. Dolina je dugačka 7km. Kroz sredinu doline prolazi cesta, a s lijeve i desne strane priroda, prekrasni travnjaci, slapovi, šume, planine… Ukoliko u dolinu želite ući autom platit ćete 7 eura (kasno popodne se ulaz više ne naplaćuje), a za pješake je besplatno.

Ovaj put smo odlučili osim kampa isprobati i tzv. turističke farme kojih u Sloveniji, pogotovo u ovome kraju ima jako puno. Turistička farma Stoglej jedna je od najstarijih u Sloveniji koju trenutno vodi četvrta generacija obitelji. Obitelj se bavi govedarstvom i usput turizmom. Na jednon od brežuljaka nalazi se farma, gdje će vas ujutro probuditi mukanje krava i roktanje svinja, a na stolu će vas dočekati domaći doručak. Zahvaljujući gospođi Mileni i njezinoj obitelji koji su nas ugostili u njihovom domu doživjeli smo i to.

A vi si sad razmišljate – spavati pokraj krava i svinja, fuj. Ali nije tako. To su farme ugodne oku, ali i nosu, brežuljak na kojem kravice pasu, lijepo uređena okučnica, a ujutro pravi domaći doručak na stolu. Divno iskustvo.

Za zadnji dan, prije nego se rastanemo od Valtera skrenuli smo još do Robanovog kota, nekih 10min od Logarske doline. Robanov kot je prema Logarskoj dolini kao Bohinjsko jezero prema Bledskom. Manje turista, manje turističkih objekata, više prirode, više mira. Pravo mjesto za završiti roadtrip po Sloveniji.

Ukoliko vam ostane vremena preporučamo još i posjet Velikoj planini, što smo si mi ostavili za drugi puta, a u povratku doma možete posjetite i lijepu Ljubljanu.

Ne znam zašto smo do sada preskakali putovanja Slovenijom, al na ovom putu već smo dogovorili drugu turu jer Slovenija je stvarno prekrasna zemlja i ima puno toga za ponuditi i još nam je tako blizu. Nemojte čekati proljeće ili neko toplije vrijeme, u ovo doba priroda je stvarno prekrasna.

A naš suputnik Leo je izdržao ovo mini putovanje, bio je jako dobar, a umorio se toliko da je prespavao cijeli put od Ljubljane do doma i još dva dana kasnije samo spavao, kao pravi Putoholičar. 🙂

Fotografije pogledajte u fotogaleriji – Slovenija roadtrip.