Roadtrip kroz Schwarzwald


Tako blizu, tako zanimljiva, vrijedna posjeta – Njemačka. Idemo na roadtrip kroz Crnu šumu.

Za naš vikend u Njemačkoj zaslužna je Njemačka turistička zajednica koja nas je pozvala na ovo putovanje kako bi vas pobliže upoznali s Njemačkom. Bilo koju regiju u Njemačkoj da odaberete nećete pogriješiti, mi smo odabrali regiju Baden-Württemberg. U slijedećih nekoliko redaka pročitajte što se isplati vidjeti u Stuttgartu i okolici.

Stuttgart, Njemačka

Stuttgart – what to see

  • Markthalle – za Markthalle u Stuttgartu kažu da je najljepši market u Njemačkoj. Možete pronaći sve, domaće i uvozno, od hrane, pića, voća, čokolada, pa sve do raznih kućnih potrepština.
    Zgrada sama po sebi piše povijest, 1864.g. na ovome mjestu bila je tržnica povrća, 1914. izgrađena je zgrada koja je bila teško oštećena u II. Svjetskom ratu, 70-ih godina su je htjeli srušiti, 1993. je izgorila unutrašnjost, svaki puta su je obnavljali i vraćali u funkciju. Nama je za oko najviše zapeo štand s balkanskim specijalitetima, uz puno mađarskih i srpskih specijaliteta odmah ćete primjetiti proizvode Kraša i Podravke
  • Mercedes Benz i Porsche muzej – bilo da ste ljubitelj automobila ili ne, ova dva mjesta su odlična da naučite ponešo o automobilskoj industriji, kako su zapravo nastala ova dva giganta ili jednostavno da pogledate kakve su se makine vozile nekada. Više fotki iz muzeja pogledajte ovdje.

Stuttgart, porscheStuttgart, Mercede BenzStuttgart, Mercede Benz

  • Schlossplatz i Konningstrasse – glavni trg i glavna ulica i kao što im epiteti govore, ovdje su sva glavna zbivanja, ovdje je glavno sjecište kulture, mode, zabave.
  • StuttCard – Vjerojatno ste već čuli za slične kartice i u drugim gradovima, e pa Stuttgart isto ima svoju – dakle StuttCard vam omogućuje besplatan upad u sve muzeje, u nekim restoranima možete dobiti neke dodatke besplatno kao npr. desert, te popuste u nekim dućanima ili pak kazalištima. Ukoliko posjetite samo dva muzeja, kartica vam se već isplatila. Ako pak imate StuttCardPlus kao što smo mi imali, onda uz sve to možete besplatno koristiti javni prijevoz.

StuttgartStuttgartStuttgart

Neka vam Stuttgart bude samo usputna stanica jer Njemačka priroda je predivna. Kako bi što više toga vidjeli najbolja opcija je unajmiti auto i jednostavno se prepustiti cesti.

Kako smo napustili Stuttgart i gradsku vrevu tako su se počele otkrivati čari Njemačke. Prvo su nam u oko zapela sela. Na sam spomen riječi sela mnogim ljudima padnu na pamet male, zaostale sredine sa hrpom kokoški koje jurcaju dvorištem. Njemačka sela su za poželjeti, mirne i moderne sredine. Blizu velikih gradova, a opet u nekom svom mirnom okruženju. Vrlo moderno uređena, al opet sa sačuvanom dozom tradicije.
Više fotki iz Stutgarta pogledajte ovdje.

HOHENZOLLERN BURG

Naše prvo stajalište je bio Hohenzollern Burg. Samo se sjetite Snjeguljice, Trnoružice ili bilo koje druge bajke i zamislite njihove dvorce, e to je to.

Hohenzollern Burg, NjemačkaDvorac Hohenzollern nalazi se na istoimenom brdu na visini od 855 metara, a izgrađen je u 11. stoljeću. Cijelim putem nas je pratilo sunce, a kad smo konačno stigli do njega, sve je bilo osunčano osim brda na kojem je dvorac. Magla koja ga je obavijala dala mu je jednu dozu misterije. Prvo ga uopće nismo vidjeli. Počeli smo se penjat na brdo i dalje ni traga dvorcu. Do jednog mjesta možete autom, a onda morate birati da li ćete dalje nastaviti pješke (cca 20min) ili voziti busom koji vozi do samog ulaza u dvorac. I evo ga. Ulaz u dvorac. Pa još jedan ulaz, i još jedan ulaz. Morali smo proći nekoliko ulaza kako bi konačno stigli do samog dvorca. Kada mu se približete ne izgleda toliko ogroman kao što izgleda iz daljine. Toj veličini zapravo pridonose ogromne zidine koje ga okružuju i brojne kule.
Najljepši pogled na dvorac je zapravo iz daljine, i ako budete dovoljno uporni, posjetite nekoliko sela oko brda doći će i taj trenutak da dvorac proviri iz magle i obasja ga sunce, makar na par minute.

Kažu da je prekrasan u zimi kada je prekriven snijegom, a kada ga obasja sunce onda bude baš veličanstveni, u jesen često bude obavijen maglom, al to mu opet daje svoju čar, tako da ne možete pogriješiti s posjetom u bilo koje doba godine.

Schwarzwald

SCHWARZWALD

Glavni cilj našeg posjeta Njemačkoj nam je bila Crna šuma – Schwarzwald. I kao što bi mnogi pomislili Schwarzwald nije samo jedna šuma, to je zapravo cijelo područje od Stuttgarta pa uz francusku granicu južno sve do granice sa Švicarskom. Zbog nedostakta vremena mi smo obišli samo jedan manji dio, al dovoljno da potvrdimo da je ovo područje vrijedno posjeta.
Što je najbolje raditi ovdje. Nama je najdraže bilo sjesti u auto i jednostavno se prepustiti cesti. Krenuli smo neplanski, skretali gdje nam se činilo zanimljivo i divili se prirodi. Cijelim putem vas prati šuma i djeluje stvarno moćno. Naziv Crna šuma dobila je po tamnoj crnogoričnoj šumi, ali sve okolo bude svašta. Pa ćete naići na mnogobrojna jezera, livade u podnožju šuma, sa već spomenutim prekrasnim malim selima, djeluju kao da ste upali u neku bajku.

SchwarzwaldSchwarzwaldSchwarzwald

Sigurno ste čuli za američku Majku cestu – Route 66, a da li ste čuli za Route 500. Route 500 ili Schwarzwald Hochstrasse je (cca 60km), kako kažu, jedna od najljepših cesta za provozat se na ovom području. Cesta ide od Freudenstadt do Baden-Baden i najbolji je način za upoznati gradove, sela, prirodu.

Kao što smo spominjali Stuttcard, Schwarzwald ima svoju karticu, tzv. SchwarzwaldCard. Sa ovom karticom imate ogromne mogućnosti, od besplatnih upada u razne muzeje na cijelom ovom području, pa besplatna kupanja u kupalištima kojih ovdje ima stvarno mnogo pa do raznoraznih aktivnosti. Možda isprobate nešto kao što smo mi – vožnja u bobu. Jeste se ikad zapitali kako je to voziti bob? Nismo ni mi! Al kad se prilika za adrenalinom ponudi zašto ne isprobati. O čemu pričamo i kako nam je bilo najbolje prikazuje video ispod, a više fotki možete pogledati ovdje.

Ukratko, ako imate slobodan vikend i želite se maknuti od doma i rutine, Njemačka nije daleko, a nudi puno. Nas je stvarno ugodna iznenadila.
P.S. Muči vas njemački? Znate samo Gutten Tag, Danke i Auf Wiedersehen – dovoljno. Sigurno ćete na svakom drugom uglu čuti poznate vam riječi, jer kamo god se okrenete radi netko iz exYu. A možda i naučite koju novu njemačku riječ, stoga samo hrabro! 😉