Putni Kofer: 3 zanimljivosti o Amsterdamu koje možda niste znali


Svake godine oko 15.000 bicikala završi u amsterdamskim kanalima 

Amsterdam je zasigurno biciklistička prijestolnica svijeta, grad u kojem ima više bicikala nego stanovnika. Procjenjuje se da trećina prijevoza u gradu otpada na prijevoz biciklom te da stanovnici Amsterdama dnevno ‘odpedaliraju’ preko 2 milijuna kilometara. U gradu postoji 25 garaža isključivo za bicikliste koji imaju prednost u prometu u odnosu na ostala prijevozna sredstva. Gradske vlasti godišnje izdvajaju golem novac u biciklističku infrastrukturu te su u potpunosti prilagodili prometnu signalizaciju i izgradili brze autoceste isključivo za bicikliste. Nizozemci su se okrenuli biciklima već odavno u nastojanju da smanje količinu ispušnih plinova u zraku, a uz to da vode aktivniji i zdraviji način življenja koji će podići kvalitetu života. Zanimljivo je da lokalci specijaliziranom dizalicom godišnje iz amsterdamskih kanala izvuku više od 15.000 bicikala. Dio njih završi u rijeci zbog jakih vjetrova, a dio njih, kako kažu, završi na dnu kanala nakon ‘burnih večernjih izlazaka’.

Većina stanovnika u Nizozemskoj na prozorima nema zavjese 

Većina zgrada u Amsterdamu su uske i visoke te odaju utisak kućica iz crtića. Zanimljivo je da su se tako gradile jer su stanovnici plaćali manje poreze. Zakon je poznavao gradnju ‘u širinu’ te oporezivao istu, a dosjetljivi Nizozemci kako bi izbjegli velike namete bili su primorani graditi ‘u visinu’. S obzirom na to da su kuće jako uske, unošenje namještaja na kat obavlja se isključivo dizalicama. Većina prozora u centru grada nema zavjese, a taj običaj datira iz prošlosti vjerovanjem da vjernici nemaju što skrivati od drugih. Visoki veliki prozori značajni su za Nizozemce i ako si prekrio prozor sa zavjesama znači da nešto skrivaš. 

Zašto su plutajuće kućice, u kojima žive i pauci, prilično tražena mjesta za stanovanje u Amsterdamu? 

Jedna od najvećih turističkih atrakcija u Amsterdamu su brodovi u bajkovitim amsterdamskim kanalima. Oni su svugdje, uključujući gotovo svaku fotografiju koju ćete ikada snimiti. Slika zalaska sunca preko kanala? Brodica u pozadini. Selfie na ‘mršavom’ mostu na kojem su snimane scene iz filma James Bond? Brodica u pozadini. Ono što je zanimljivo je to da zamršena mreža kanala u centru grada služi i kao jedinstveno stambeno područje. Šareni kućni brodovi, usidreni obalama kanala po cijelom gradu, nude sve blagodati ‘tipične kuće’ i postali su dio lokalne kulture grada. Većina njih ima više od sto godina, no u svojoj strukturi uvedene su moderne pogodnosti kao što su struja, grijanje i voda. Procjenjuje se da više od 2 tisuće stanovnika živi na brodovima, koji se u zimskom periodu susreću sa smrznutim cijevima, vlagom i paucima…ali i uživanjem u tradicionalnoj nizozemskoj Gaudi na palubi s romantičnim pogledom na grad. U posjetu jednom od brodova stanovnica mi je kazala kako ‘ne bi željela živjeti nigdje drugdje osim na brodu, ali da život na brodu donosi puno ograničenja’. Naime, stanovnici ne mogu ništa na njemu promijeniti izvana bez da pitaju lokalnu vlast te u periodu najvećih nacionalnih manifestacija moraju biti na brodu jer će inače stotine stranaca pohrliti po krovu te ga urušiti. Slična situacija je i kada igra nizozemska nogometna reprezentacija za kojom navijači u Nizozemskoj jednostavno luduju.

Napisao – Antonio Ivičević – Putni Kofer