Put oko svijeta za 40 dana (8.dio) – Havaji: raj na zemlji (I.)


Nakon Kalifornije i uspješno završene Route 66 vrijeme je bilo da se pozdravimo sa prijateljima koji se vraćaju doma, a nas dvoje nastavljamo naš put preko raja na zemlji – idemo na Havaje.

Zemlja duge i osmijeha – raj na zemlji.

HavajiDa je zemlja duge primijetili smo pogledom kroz prozor aviona, a duga nas je pratila svaki dan diljem cijelog otoka. Da je zemlja osmijeha dokazali smo si slijetanjem na aerodrom, osim što vas dočekaju veseli Havajčani u šarenim košuljama, na vašem licu se pojavi osmijeh koja će vam tu ostati sve do dana kad ćete morati napustiti ovaj otok. Raj na zemlji – spoj prirode, povijesti, odmora i zabave – za svakog ponešto.

HavajiPrije nego krenemo na Havaje samo da vas ukratko upoznamo s osnovnim podacima. Havaji su 50. savezna država SAD-a koja se sastoji od 137 otoka vulkanskog porijekla, a najveći su: Havaji (Big Island), Oahu, Maui, Lanai, Molokai, Kauai, Niihau, Kahoolawe. Glavni grad je Honolulu na otoku Oahu na koji smo i mi sletjeli.

HavajiSlijetanje je bilo jedno od gorih do sada. Vjetar je bio jak, poigravao se s avionom i bacao nas po zraku kao loptu. Neki ljudi su čak i vrištali. Prošli smo hrpu zemalja, hrpu aerodroma, rijetko kad smo imali takvo slijetanje, al kad smo izašli iz aviona u trenu smo sve zaboravili, osmijeh ti se pojavi na licu i sreća te obasja cijelog.

Odmah na aerodromu smo pokupili auto u rentacaru jer ako želite proći cijeli otok auto je najbolja solucija. Prva ideja nam je bila skuter, ali kako na Havajima često pada kiša (samo neki dijelovi otoka), a i bili su skuplji od auta, odustali smo brzo od te ideje.

Napuštamo aerodrom i krećemo za Honolulu. Ajme meni! Jel’ to taj raj na zemlji?! Nismo si to tako zamišljali! Cesta preko ceste, nadvožnjak, podvožnjak, kolone automobila, neboderi u daljini – pomalo smo razočarani!

Havaji

Sva sreća pa razočaranje nije dugo trajalo. Napuštamo Honolulu jer se naš smještaj nalazi u mjestu Kailua. I čim smo napustili grad počeo se nadzirati taj raj na zemlji – wow! Iz laganog razočaranja prelazimo u fazu oduševljenja. Priroda je prekrasna! Iza svakog zavoja nešto novo nas oduševi.

HavajiBili smo smješteni kod Care i Bryana u mjestu Kailua. Ulica je baš havajska, prizemnice okružene hrpom cvijeća. S obitelji smo dijelili dvorište, a sve ostalo imali smo za sebe, s vlastitim ulazom, terasom, roštiljem i samo nekoliko metara od mora.

Prvi dan na Havajima, palimo mi TV kad ono upozorenja na sve strane. Stiže uragan, pripremite hranu za 7 dana, bla bla bla. Hmmm, a vani prekrasan sunčan dan. I dok je na TV to izgledalo kao da se priprema smak svijeta, lokalcima je to jedan sasvim običan dan, niti su se previše nervirali, niti obraćali pozornost, znaju već kako reagirati u takvim situacijama. Mislim da su ga nazvali Ela, dolazila je nekoliko dana, al nekako je naš otok na kraju zaobišla. Bye, bye Ela!

Diamond Head – penjemo se na vulkanski krater

Diamond Head, nekad vulkanski krater, danas pravo mjesto za opuštanje i šetnju. U krater se ulazi kroz tunel, naplaćuje se ulaznica za auto 5$ (bez obzira na broj osoba), ukoliko pak idete pješke ili biciklom onda 1$ po osobi. Kroz sam krater pak vodi šetnica koja se počinje penjati na rub kratera odakle se pruža prekrasan pogled na Honolulu i plažu Waikiki. Definitivno dobar početak za upoznavanje Havaja.

HavajiHavajiHavaji

Nakon pješačenja po vrućini odlučili smo sjesti u auto i krenuti bez cilja. Ali prije toga morali smo se malo osvježiti uz havajski sladoled – Shave ice. Kao što i samo ime govori, to je zapravo “obrijan” led, znači u šalicu se stavlja usitnjen led koji se aromatizira sirupima raznih okusa. Sirupi osim okusa daju boju ledu pa često havajski sladoled bude šaren kao duga.

Napustili smo Honolulu i krenuli duž zapadne obale otoka. Obala je neopisiva. Stajali smo svako malo, tražili najbolje prizore za fotku, najbolje plaže za osvježiti se, a toga ima pregršt. Uz obalu smo stigli do krajnjeg sjevera otoka, kuće su se odavno prestale pojavljivati, a uskoro je ponestalo i asfalta, ostala je samo priroda – planine i more. Priroda koja vas baca s nogu. Bacila je i nas – u more! S pogledom na planine i prirodu osvježili smo se i odmorili na jednoj od plaža.

U povratku smo se zaustavili u Honolulu i stigli na Waikiki beach taman na zalazak sunca, onako rajski završetak prvog havajskog dana.

Havaji

Pearl Harbor

Havaji su otočje s miksom svega. Za svakog se može pronaći nešto. Današnji dan odlučili smo posvetiti povijesti – Pearl Harboru.

Ajmo podsjetiti one koji su prespavali sate povijesti ili nisu gledali istoimeni film, što se to točno tu dogodilo. Pearl Harbor bila je vojna američka luka na otoku Oahu, iznenada su je napali Japanci koje su tada smatrali saveznicima. Ovo je događaj koji je potaknuo Amerikance da se uključe u Drugi svjetski rat. Napad se dogodio 7.12.1941. u rano jutarnjim satima kad su svi još spavali. Japansko zrakoplovstvo potopilo je nekoliko brodova, ostale oštetilo, preko stotinu aviona uništilo i još stotinu oštetilo. Poginulo je preko dvije tisuće ljudi, a preko tisuću ih je bilo ranjeno.

HavajiHavajiHavaji

Na mjestu tadašnjeg napada danas se nalazi memorijalni centar gdje možete naučiti sve o tom događaju, pogledati film, čak i popričati s ratnim veteranima. Ono što je možda najzanimljivije, al ujedno i najtužnije je posjet brodu Arizona koji se nalazi ispod površine vode. Arizona je bila prvi brod koji su potopili, a najtužnija je činjenica da su u njemu ostali zarobljeni mornari.

Ulaznice su besplatne i uključuju posjet centru, muzeju, vožnju brodom i posjet USS Arizona Memorial. Morate biti brzi jer je dnevni broj posjeta ograničen na 1300, a zainteresiranih ima mnogo. Ulaznice možete podići osobno na ulazu od 7 sati ujutro (vrlo brzo nestanu). Još nekoliko dodatnih ulaznica puste u prodaju 24 sata prije posjeta, njih možete rezervirati na linku, a rezervaciju ćete platiti 1,50$, i te brzo nestanu pa se potrebno probuditi u rano jutro jer u 7:00 idu u prodaju. Navodno da se može rezervirati i do dva mjeseca unaprijed, ali mi nismo vidjeli niti jedan slobodan termin.

Havaji

Koko head i kako smo ostali bez kamere

Nakon edukativno/povijesnog jutra vraćamo se u prirodu. Nema odmaranja za nas, čak niti na Havajima, samo aktivni odmor pa krećemo na Koko head. Koko head je zapravo krater do kojeg vodi 1048 stepenica. Stepenice koje su nas koštale kamere. Dok smo se penjali negdje po putu nam je ispala kamera iz ruksaka, i iako smo odmah primijetili i vratili se natrag, više je nije bilo, netko je bio brži. I nije nam toliko žao kamere, koliko nam je žao svih snimaka sa Route 66 koje su ostale gore. :/ Ovim putem, molimo sretnika koji ju je “pronašao” da nam barem pošalje naše uspomene s memorijske kartice.

HavajiHavajiHavaji

Hanauma bay – bogat život pod vodom

Onako tužni bacili smo se u ocean kod jedne od najljepših plaža – Hanauma bay. Hanauma bay je prirodni rezervat u koji ne možete ući samo tako. Prvo morate odgledati orijentacijski video o zaljevu, sve od nastanaka samog zaljeva, a nastao je od vulkana, preko života u njemu, do pravilnog ponašanja kako ne bi remetili cijeli eko sustav. Zaljev je bogat životom, koralji, razne šarene ribice, kornjače, svašta možete vidjeti već s površine, ako pak zaronite bujan život pod vodom će vas očarati.

Više fotografije možete pogledati u albumu na našim Facebook stranicama – LINK.

Hanauma bay