Poludjeli za letovima za nigdje


Svi su poludjeli za letovima za nigdje. Posljednji rasprodan u dvije i pol minute, a putnici su gledati u supermjesec

Uslijed pandemijske krize brojne aviokompanije odlučile su se na uistinu neobičan potez, koji se pokazao punim pogotkom. Prije potpunog zatvaranja prošle godine počele su nuditi letove – za nigdje. Iako na prvu zvuči neobično riječ je o avionskim putovanjima bez odredišta, znači nema drugog odredišta, osim onog odakle je avion poletio.

“Suluda ideja” postigla je nevjerojatan uspjeh. Tako je u rujnu let za razgledanje grada, koji je oglašavao australijski avioprijevoznik Qantas rasprodan u manje od deset minuta

“To je najbrže rasprodan let u povijesti Qantasa”, rekao je Alan Joyce, izvršni direktor. I dok su tada čelnici te kompanije bili uvjereni da je takav uspjeh teško ponoviti, ovih dana priča ne da se ponovila nego je postala još uspješnija. 

Novi rekord

Srušen je novi rekord, ovog tjedna je let Qantasa “za nigdje”, koji je putnicima obećao iz blizine, s visine od 10 kilometara, pogled na rijetki super-mjesec, rasprodan u dvije i pol minute

“Nakon što upijete noćna svijetla u luci Sydneyu na polasku, avion će se popeti iznad oblaka i krenuti na istok preko Tihog oceana“, tako na stranicama Qantasa opisuju taj neobični let, te dodaju da avion B787 Dreamliner ima veće prozore od bilo kojeg drugog putničkog aviona što putnicama omogućava užitak u noćnim svjetlima na visini od 40.000 stopa s pogledom na supermjesec, koji će također biti potpuno pomračen, što je veoma rijedak dvostruki fenomen.

Karte za let su koštale 386 američkih dolara za ekonomsku klasu i 1.160 američkih dolara za prvu klasu.

Lista čekanja

Samo nakon posla sata Qantas je na Twitteru otkrio da zbog ogromnog interesa, ovaj specijalni let je rasprodan u rekordnom roku. Aviokompanija je kreirala listu čekanja za još karata, a i ona se u međuvremenu popunila.

Ovaj lunarni događaj bio je drugi supermjesec ove godine. Ovaj fenomen se događa kada je puni Mjesec blizu najbliže točke Zemlji u svojoj orbiti, tada izgleda veće i svjetlije nego obično. Supermjesec će se također podudarati s potpunim pomračenjem Mjeseca – što znači, prema NASA-i, da će tijekom nekoliko sati Mjesec proći kroz Zemljinu sjenu te će potamniti i postati crvenkaste boje.

Nisu svi zadovoljni

I dok australijska nacionalna aviokompanija obara rekorde s ovom idejom, nisu svi letovi za nigdje tako uspješni. U rujnu je Singapore Airlines bio prisiljen otkazati sličan let nakon osude stručnjaka i aktivista za zaštitu prirode.

Oni su naime poručili da je takva ideja potpuno suluda te da se bez razloga izaziva porast emisijama ugljikova dioksida u prirodi. 

Izvor: rtl.hr