Pogledaj jedan od najboljih dokumentaraca – Život na našem planetu


U ovom dokumentranom filmu se prikazuje šteta koja je već napravljena zbog porasta razine ugljika i smanjenja postotka divljih područja, porasta broja ljudi tijekom desetljeća. David Attenborough naglašava da nemamo puno vremena jer je situacija strašna. Govori o neodrživosti načina života koji trenutno vodimo. Ističe alarmantnu činjenicu da naš planet gubi svoj led i napominje da trebamo raditi s prirodom, a ne protiv nje.

Planet Zemlju dijelimo s ostalim živim svijetom – to je najfantastičniji sustav za održavanje života koji se može zamisliti, nastao tijekom mnogih milijardi godina. Kada bi opadala bioraznolikost, kolebala bi se i stabilnost planeta – te su dvije pojave međusobno povezane.

Dakle, kako bismo naš planet ponovno učinili stabilnim, moramo mu vratiti bioraznolikost, baš ono što smo mu oduzeli. To je jedini izlaz iz krize koju smo sami stvorili. Svijet ponovno moramo učiniti divljim.

“Imam 94 godine. Moj je život bio uistinu nevjerojatan. Tek sada doista razumijem koliko nevjerojatan. Kao mladić imao sam osjećaj da se nalazim u divljini i doživljavam netaknut prirodni svijet, ali bila je to samo iluzija. Tragedija našeg vremena zbiva se svuda oko nas – jedva primjetno, iz dana u dan, gubimo divljinu našeg planeta, njegovu bioraznolikost.
Svjedočio sam tom propadanju. Život na našem planetu moje je svjedočanstvo i vizija budućnosti. To je priča o tome kako smo počinili svoju najveću pogrešku i kako je još uvijek, ako odmah nešto poduzmemo, možemo ispraviti.
Imamo još jednu, posljednju priliku da sebi stvorimo savršen dom i obnovimo predivan svijet koji smo naslijedili.
Sve što je potrebno jest volja da to učinimo.”

Ovaj dokumentarni film možete pogledati –> OVDJE ili na Netflixu

Trailer