Pariz – putovanje od kojeg vam srce brže kuca (3/3)


Nakon prošlog djela gdje nas je Ana provela kroz najpoznatije znamenitosti Pariza, u posljednjem djelu kroz grad će proći na biciklu. Na kraju putopisa donosi i svojih top 10 mjesta u Parizu.

 

Pariz – putovanje od kojeg vam srce brže kuca (1/3)

Pariz – putovanje od kojeg vam srce brže kuca (2/3)

Poslednja dva dana u Parizu sam provela na točkovima. Voziti bicikl Parizom je najlepši osećaj i doživljaj koji sam imala u ovom gradu. Ponovo, bez nekog preteranog plana, smo krenuli u obilazak. Uputili smo se prvo na Monmatr, jer prvog dana nismo iskoristili detaljan obilazak, što zbog kišice, što zbog nedostatka vremena.

Želela sam još jednom da posetim ovu umetničku i boemsku četvrt, koja zaista ima posebnu čar.

Iznajmljivanje bicikla je uređeno vrlo jednostavno. Možete iznajmiti bicikl u ograničenom roku, jednostavnom kupovinom određenog broja sati ili dana. Parking mesta su svuda po gradu. Kada želite pauzu, vaš bicikl ostavite na parkingu, i ne morate se vratiti po taj isti, već ako ste zalutali ili se udaljili od mesta, pokupite na drugom parking mestu.

Taj dan je bio prelep i sunčan. Na maršruti se našao i Luvr, kao jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu. Nalazi se na desnoj obali reke Sene. Obzirom, da je najveći ,on je i najposećeniji muzej, kojeg dnevno poseti i do 15.000 ljudi.

Pre deset godina, postavke u muzeju su podeljene na 8 kustoskih odeljenja: bliskoistočne starine, grčke, etrurske i rimske i egipatske starine, islamska umetnost, skulptura, slikarstvo i crteži i dekorativne umetnosti. Luvr je zaista jedan od zaštitnih znakova ovog grada, a svojom velelepnom građevinom nikog ne ostavlja ravnodušnim. Luvr je nekada korišćen kao vojno utvrđene,  izgradnja je započeta u XII veku, kada je Filip II Avgust želeo zaštitu od osvajača sa severa.

Za Luvr vam je potrebno dosta vremena za obilazak, a vi sami možete odrediti način i tempo. Svakako uživajte.

Najjači utisak moje posete Parizu, bio je i obilazak groblja Perla Šez. Ovo groblje Francuzi doživljaju kao romantično mesto, znam šta sada mislite, ali zaista je tako. Na ovom groblju su sahranjeni veliki umetnici, ne samo Francuske, već i celog sveta, kao što je i Jim Morison. Na njegovom grobu i dan danas se okupljaju poštovaoci njegovog dela, i za rođendan dolaze iz svih krajeva sveta. Ovde su sahranjeni i Edit Pjaf, Oscar Vild, Balzak, Žorž Bize, Molier, Marsel Prust i mnoge druge poznate ličnosti.

Perla Šez predstavlja turističku atrkaciju ovog grada, i čudi me da ni jedna agencija kod nas ovo mesto nije uvrstila u redovnu posetu. Groblje se nalazi malo izvan grada, ali se vrlo lako dolazi do njega.

Ono što obavezno morate obići u ovom gradu, jesu i parkovi. Barem da odvojite vreme da obiđete jedan. Mi smo stigli da posetimo tri parka, a verujem i da su ostali uređeni kao ova tri koja smo videli.

Parižani vole da provode svoje slobodno vreme u njima, i svoj mir nalaze odmarajući u njima. Jedan od njih je svakako i Luksemburški park (Jardin du Luxembourg), koji svojim izgledom i površinom ostavlja vam mnogo prostora za uživanje. Park se nalazi u blizini Panteona, i ako vam kažem da je njegova površina 22,5ha, jasno vam je o kojoj lepoti je reč. U centralnom delu parka nalazi se Luksemburška palata, građena u XII veku za Mariju Mediči. U njemu se nalazi i Fontana opservatorije.

Parkovi Pariza su zaista jako lepo uređeni, a to je i ono u šta sam se ja uverila prolazeći pored njih, a u svakom možete uživati u šetnji, vožnji biciklom, ili samo sedenjem na klupici dok posmatrate brze turiste oko vas. Park, koji se meni posebno dopao jeste park Monsurin.

Podsetiću vas na pesmu  Žak Prevera – “Bašta”, u kojoj piše o poljupcu svoje voljene , baš u parku Monsuri. Ima nešto u tome. Park je prepun sadržaja, i postoje redari koji čuvaju ovu lepotu, i održavaju red. Veliki broj umetnika, poput muzičara i žonglera vežba ovde svoje atarkcije, a služi i mladencima kao lepo mesto za slikanje.

Hiljade i hiljade godina
Ne bi bilo dovoljno
Da se opiše
Kratki sekund večnosti
U kome si me ti poljubila
U kome sam te ja poljubio
Jednoga zimskog praskozorja
U Parku Monsuri u Parizu
U Parizu
Na Zemlji
Na Zemlji koja je zvezda

Verujem da ćete i vi uživati, ukoliko posetite ovaj park.

Kao ljubitelj starine, nisam mogla da odolim, a da ne posetim najveću buvlju pijacu, koja se nalazi izvan Pariza.

Na njoj možete videti takve stvari i predmete, kojih nema nigde na svetu. Od starog nameštaja baroka, bidermajer, art deco stila, preko odevnih modela i predmeta Chanel, najviše i ostalih robnih marki. Zatim za filateliste, numizmatičare i ostale kolekcionare najveće zbirke i komadi na jednom mestu. Nama je bilo potrebno jedno popodne da obiđemo sve,a čini mi se da nismo ipak, uspeli da vidimo TO sve. Zaista najveći buvljak koji sam posetila jeste ovaj u Parizu.

Posle višednevne posete ovom gradu, ja sam oduševljena ovim gradom, i mogla bi mu se uvek vraćati. I svaki put, videti i otkriti nešto novo, u to sam sigurna. Želim samo da podelim sa vama, da obavezno morate istražiti sami svaki ćošak ovog grada, da se ne držite slepo samo najpoplarnijih turističkih atrakcija, jer zapravo lepota ovog grada se krije u malim neistraženim mestima i ćoškovima grada. Jedini način da osetite pravi duh ovog grada jeste upravo tako.

Kada bi me pitali za 10 top utiska i mesta Pariza, redom bi rekla ovako:

  1. Vožnja biciklom
  2. Knjižara Šekspir
  3. Groblje Perla Šez
  4. Monmatr
  5. Latinska četvrt
  6. Buvljak
  7. Park Monsori
  8. Luvr
  9. Francusko vino i Sena
  10. Umetnost na ulicama grada

Ana Plavšić