Ovo su zemlje otvorene za cijepljene putnike


Mnoge zemlje očajnički žele ponovno otvoriti svoje granice za turiste i početi dizati svoje ekonomije koje je devastirala pandemija korona virusa

Kako cijepljenje protiv Covid-19 napreduje u svijetu, bilo je samo pitanje vremena kada će nacije početi otvarati svoje granice za cijepljene putnike.

Ovo je trenutno lista zemalja na dan 27.5.2021. u koje se može ući bez testiranja i karantena ako ste cijepljeni:

Hrvatska

Od 1. travnja 2021. Hrvatska omogućava cijepljenim putnicima ulazak bez ikakvih restrikcija

Putnik mora imati potvrdu o cijepljenju koja je prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrda o primitku jedne doze ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice ili predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenu izdane od liječnika.

Ovo vrijedi za države/regije članica EU/EGP

Bahami

Bahami dopuštaju ulazak u državu putnicima koji su potpuno cijepljeni sa cjepivima Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson ili AstraZeneca. Oslobođeni su bilo kakvih zahtjeva za testiranje prije dolaska.

Belize

Cijepljeni putnici sada mogu pokazati svoje dokumente o cijepljenju prije ukrcaja, pod uvjetom da je posljednji tretman primijenjen najmanje 2 tjedna prije datuma dolaska.

Cipar

Cijepljenim turistima će se omogućiti da zaobiđu testiranja / karantene iz Izraela od 1. travnja 2021. i iz Velike Britanije od 1. svibnja 2021. Očekuje se da će uskoro biti uključeni i cijepljeni putnici iz više zemalja.

Crna Gora

Crna Gora dozvoljava cijepljenim putnicima iz bilo koje zemlje ulazak u državu koji moraju predočiti dokaz da su drugu dozu cjepiva primili više od sedam dana prije dolaska.

Ekvador

Turisti koji su se cijepili mogu ući u Ekvador i otputovati na jedno od njegovih najpopularnijih otočnih odredišta: Galapagos. Necijepljenim putnicima je također omogućen posjet Ekvadoru i njegovom slavnom otočnom arhipelagu s dokazom o negativnom testu antigena koji je napravljen u roku od 72 sata od polaska ili dokazom nedavnog oporavka od COVID-19.

Estonija

Estonsko desetodnevno razdoblje samoizolacije više nije obvezno za one koji su primili COVID-19 cijepljenje i nije prošlo više od šest mjeseci od njegovog završetka. Oni koji su se oporavili od COVID-19 prije najviše šest mjeseci, također će moći preskočiti karantenu.

Gruzija

Ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da od 1. veljače 2021. svi međunarodni turisti koji žele ući u Gruziju zrakoplovom to sada mogu učiniti pod uvjetom da su primili obje doze cjepiva Covid-19 i mogu pružiti potvrdu o dokazu. Putnici koji su cijepljeni mogu ući u Gruziju bez testiranja ili karantene.

Grčka

Od kraja travnja 2021. Grčka će cijepljenim putnicima iz SAD-a, Velike Britanije, Izraela, Srbije i zemalja EU-a dopustiti ulazak bez testiranja ili karantene. Počevši od 14. svibnja, Grčka planira uvesti ulazak bez testiranja za sve zemlje ako su putnici cijepljeni.

Gvatemala

Turisti mogu ući bez ograničenja (bez testova / karantene) ako mogu predočiti dokaze da su primili 2 pune doze. Posljednja doza mora biti primijenjena najmanje 2 tjedna prije datuma putovanja.

Island

Putnici iz svih zemalja koji predoče međunarodnu potvrdu o cijepljenju neće trebati proći testiranje ili mjere karantene.

Malta

Cijepljeni putnici koji dolaze s popisa ‘Amber’ sada mogu koristiti dokaz o cijepljenju za ulazak na Maltu bez testiranja ili karantene. 

Moldavija

Trenutno većina zemalja može posjetiti Moldaviju s 14-dnevnom karantenom, ali cijepljeni će turisti u potpunosti zaobići karantenu. Moldavija također objavljuje popis ‘crvenih’ zemalja svaka 2 tjedna čiji ulazak nije dozvoljen, ali također su napravili iznimke od cijepljenja i za “crvene” nacije.

Crna Gora

Crna Gora omogućava ulaz u zemlju cijepljenim putnicima bez testiranja ili karantene. Putnici mogu pokazati svoj dokaz o cijepljenju. Posljednja ili druga doza mora se primijeniti najmanje 7 dana prije unosa s popunjenom potvrdom o cjepivu.

Panama

Panamski ministar zdravlja Luis Francisco Sucre izjavio je: sve dok putnici mogu pokazati potvrdu da su primili obje doze cjepiva, mogu ući u Panamu bez pokazivanja dokaza negativnog PCR-a ili antigenskog testa, koji je trenutno potreban za ulazak.

Poljska

Poljska vlada najavila je da će svi putnici iz odobrenih zemalja koji su cijepljeni za Covid-19 biti izuzeti iz obvezne desetodnevne karantene. Cijepljeni putnici trebat će predočiti dokaz o međunarodnoj potvrdi o cjepivu.

Rumunjska

Rumunjska je ukinula sva ograničenja putovanja za turiste koji su cijepljeni unutar EU.  Putnici će morati pričekati najmanje 10 dana nakon drugog cjepiva Covid-19 prije nego što putuju u Rumunjsku.

Slovenija

Od 13. veljače 2021. bilo koji stanovnik / građanin EU koji ima dokaz o cijepljenju može ući u Sloveniju bez zahtjeva za testiranje ili karantenu.

Tahiti

 
Tahiti će se otvorit  za međunarodne turiste od 1. svibnja, najavila je vlada. Putnici moraju pokazati dokaz o cijepljenju; ako ste primili Modernu ili Pfizer snimak, možete putovati dan nkon druge doze. Ako ste primili Johnson cjepivo, na putovanje morate pričekati 14 dana.

Ovo je popis država na dan 27.5.2021. 

Putnici moraju biti svjesni važećih pravila putovanja i znati da se ograničenja mogu promijneiti bez najave. Prije samog putovnja obavezno provjeriti restrikcije države u koju se putuje.