Ovo je TOP 7 jednodnevnih izleta iz Amsterdama koji su udaljeni manje od sat vremena


Amsterdam, glavni grad Nizozemske, oduševljava posjetitelje svojim šarmom kanala, kulturnim znamenitostima i opuštenom atmosferom. No, ako želite malo promjene te istražiti okolicu, imate sreće jer unutar sat vremena vožnje možete posjetiti raznovrsne destinacije.

Evo sedam najboljih jednodnevnih izleta koje možete napraviti iz Amsterdama. Zahvaljujući kompaktnoj veličini Nizozemske i vrhunskim prometnim vezama, posjetitelji Amsterdama razmaženi su izborom jednodnevnih izleta koji nadopunjuju posjet glavnom gradu Nizozemske.

Delft

Ljubitelji umjetnosti bit će posebno zadovoljni jer je ovdje rođen poznati nizozemski slikar Johannes Vermeer koji je inspiraciju za svoja djela pronalazio baš ovdje, pa se tako na njegovim slikama često mogu vidjeti ulice Delfta. Možete posjetiti i Vermeer Centrum gdje ćete se upoznati sa ovim nizozemskim umjetnikom i njegovim djelima.

Delft je poznat i po plavo bijelom porculanu, pa tako diljem grada možete vidjeti razne motive napravljene baš od ovog materijala. Najbolji način da upoznate grad je da se jednostavno izgubite u uličicama i kanalima, uživate u arhitekturi i dobroj vibri ovog simpatičnog grada.

Kako doći do Delfta iz Amsterdama:

Malo manje od sat vremena vožnje vlakom ili jeftinija opcija Flixbusom.

Utrecht

Kanal koji prolazi kroz centar grada zove se Oudegracht ili stari kanal. Poseban je zbog mnogih pitoresknih podruma koji su se stoljećima koristili za skladištenje i trgovinu, a danas su mnogi od njih pretvoreni u luksuzne restorane ili pubove. Ljeti se ovdje mogu pronaći prekrasne terase s pogledom na kanal. Također, možete uplatiti i turu brodićem po kanalima ili iznajmiti kanu te s pogledom iz kanala uživati u prekrasnom Utrechtu.

Utrecht je nekada bio jedan od najvažnijih gradova Nizozemske, a do 8. stoljeća je bio religijski centar Nizozemske. Osim toga, Utrecht je i općenito bio jedan od najvažnijih gradova na ovim prostorima, ali ga je kasnije istisnuo Amsterdam.

Katedrala u Utrechtu poznata je po tornju Domtoren koji je odvojen od ostatka katedrale jer je dio srušen u velikoj oluji. Domtoren je najviši toranj u Nizozemskoj i zaštitni je znak Utechta. Grad je prepun studenata što i nije čudno jer se ovdje nalazi najveće sveučilište u Nizozemskoj.

Kako doći do Utrechta iz Amsterdama:

Malo manje od pola sata vožnje vlakom.

Weesp i Muiden 

Weesp

Weesp ima oko 18 000 stanovnika i poznat je po Van Houten čokoladi, porculanu i pivi. Grad je prekrasan, prepun starih, očuvanih kuća, stari mostovi preko rijeke Vecht i naravno vjetrenjače, i s time da je jedna još uvijek u funkciji. Cijeli grad okružen je ogromnim pašnjacima i livadama i sve zajedno daje vam pravu sliku Nizozemske.

Muiden

Muiden je maleni gradić sa oko 6 000 stanovnika, nalazi se na ušću rijeke Vecht, a poznat je po jednom od najpoznatijih i najljepših dvoraca u Nizozemskoj, Muiderslot. Dvorac je izgrađen 1280. godine i koristio se za naplačivanje cestarine za trgovce, bio je dom pjesnika i slikara, kasnije je postao zatvor, a danas je nacionalni muzej i uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Oko dvorca se nalaze ogromni pašnjaci sa farmama krava te dvorcu daju neki poseban štih.

Kako doći do Muidena i Weespa iz Amsterdama:

Nekih 15 minute vožnje vožnje vlakom dolazite do Weespa. Na stanici odmah rentajte bicikle s kojima ćete istraživati Weesp ali i s kojima ćete doći do susjednog Muidena.

Zaanse Schans

Slikovito naselje smješteno samo nekoliko kilometara udaljeno od Amsterdama, pravo je putovanje kroz vrijeme u bogatu nizozemsku prošlost. Ovo jedinstveno područje nudi autentičan uvid u život Nizozemske iz 18. i 19. stoljeća, s tradicionalnim vjetrenjačama, drvenim kućama i obrtničkim radionicama koje oduzimaju dah.

Možete istraživati tradicionalne drvene kuće, posjetiti radionice gdje ćete vidjeti kako su se nekadašnji obrtnici bavili raznim zanimanjima, te se diviti prekrasnim vjetrenjačama koje su simbol ovog područja.

Zaanse Schans

Kako doći do Zaanse Schans  iz Amsterdama:

Odaberite vlak za Zaandijk Zaanse Schans. Vlakovi često voze, a putovanje traje otprilike 15 minuta. Po dolasku na željezničku stanicu Zaandijk Zaanse Schans, trebat će vam otprilike 15-20 minuta hoda do samog naselja.

Organizirana Tura: Ako želite nešto manje brige oko logistike, možete se pridružiti organiziranoj turi koja vam osigurava udoban prijevoz do Zaanse Schansa. Ove ture uključuju vodiča koji će vam pružiti zanimljive informacije o povijesti i znamenitostima područja ali i degustacije sira te posjet gradovima kao što je Volendam ili Marken. Ovakve ture možete bukirati na stranicama kao što je Viator.

Den Haag

Dok je Amsterdam glavni grad Nizozemske, Den Haag je nizozemsko sjedište vlade i kraljevske obitelji. Smješten na jezeru Hofvijver, kompleks Binnenhof je najstarija zgrada parlamenta na svijetu koja se i danas koristi. Njegov Ridderzaal iz 13. stoljeća dom je prijestolja odakle se nizozemski monarh svake godine obraća gornjem i donjem domu.

Den Haag

Kako doći do Den Haaga iz Amsterdama:

Vlakovi putuju do Den Haag Centraal iz Amsterdam nekih 50 minuta, a možete koristiti i jeftiniju opciju, a to je Blabla bus.

Leiden i Keukenhof 

Leiden

Prošaran kanalima s nizom zgrada iz 17. stoljeća i ispresijecan mostovima, živahni grad Leiden odlično je mjesto za upoznavanje kulture. U gradu se nalazi najstarije sveučilište u Nizozemskoj, koje datira iz 1575., a poznato je po tome što je rodno mjesto Rembrandta. Muzej De Lakenhal, koji je ponovno otvoren 2019. nakon zapanjujuće obnove i proširenja, prikazuje mnoga slikareva poznata djela, poput The Spectacles Pedlar, uz brojne druge nizozemske majstore.

Keukenhof 

Ako ste u Amsterdamu od sredine ožujka pa negdje do sredine svibnja, onda ne bi smijeli propustiti prekrasne vrtove cvijeća Keukenhof. Samo u tom razdoblju, nekih dva mjeseca, vrtovi su otvoreni za posjetitelje i tada možete uživati u prekrasnim bojama i mirisima koji će vas jednostavno omamiti, ali i odmoriti dušu i tijelo.

Keukenhof se nalazi nedaleko od grada Lisse gdje se nekada nalazilo lovište holandskog plemića, a od 1949. godine osnovani su vrtovi cvijeća kakve znamo danas.

Ovo je jedan od najvećih cvjetnih vrtova na svijetu, a proteže se na čak 32 hektara i godišnje se ovdje zasadi preko 7 milijuna cvjetova od čega 800 vrsta tulipana, najpoznatijeg cvijeća u Nizozemskoj. Izvan vrtova pak možete vidjeti privatna polja tulipana i zumbula, znate one koje vidite uvijek na fotkama Nizozemske, pa možete kao i mi rentati bicikle i uživati u prekrasnoj vožnji kroz šarenu paletu boja i mirisa.

Kako doći do Leidena i Keukenhofa iz Amsterdama:

Vlakom s centralne stanice u Amsterdamu za grad Leiden (vožnja traje nekih pola sata). U gradu Leidenu odmah do centralne stanice uzimate bus br. 54. koji će vas za 25 min prebaciti do vrtova Keukenhof.

Alkmaar

Alkmaar, prekrasan grad smješten u sjevernom dijelu Nizozemske, predstavlja pravu sliku idiličnog nizozemskog grada bogatog poviješću, kulturom i čarolijom kanala. Ovaj šarmantni grad nudi posjetiteljima mješavinu povijesnih znamenitosti, tradicije i opuštene atmosfere, čineći ga idealnom destinacijom za jednodnevni izlet iz Amsterdama.

Alkmaar je posebno poznat po svojoj tradiciji sireva. Slavna sirna tržnica, koja se održava ljeti, privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Tijekom tržnice, trgovci odjeveni u tradicionalne kostime prezentiraju različite vrste sira.

Grad je prožet mrežom kanala koji stvaraju slikovite prizore. Šetajući uz obalu ili se vozeći brodom, možete se diviti prekrasnoj arhitekturi i osjetiti opuštenu atmosferu koja je karakteristična za nizozemske gradove.

Neke od povijesnih znamenitosti koje biste mogli posjetiti u Alkmaaru uključuju St. Laurenskerk, impozantnu crkvu iz 15. stoljeća, te Waagplein, trg na kojem se održava sirna tržnica i koji je okružen prekrasnim kućama.

Foto –  Frank Magdelyns 

Kako doći do Alkmaara iz Amsterdama:

Uzmite vlak za Alkmaar. Putovanje traje oko 35 minuta. Po dolasku na željezničku stanicu Alkmaar, samo se uputite prema centru grada, a sve značajnije znamenitosti bit će vam nadohvat ruke.

Naslovna fotografija by djedj