Otok Mallorca – Europska Florida


I dok još uvijek sanjamo zvuk paljenja turbine aviona, upalu mišića od trčanja na vezni let aviona koji je zbog jeftinih karata ima razmak među letovima tek 30 minuta, ispijanje koktela na beskrajnim plažama Mediterana i vruće ljetne noći na najboljim svjetskim festivalima, odlazimo, barem u mislima, na najveći od jedanaest otoka koji čine Baleare – Mallorcu.

Iako je Mallorca najpoznatija po svojoj obali dugoj čak 550 kilometara, ovaj španjolski otok skriva još mnogo neistraženih vrijednosti.

Burna prošlost, u kojoj su svoj trag ostavili Rimljani, Feničani i Mauri, Mallorcu čini zanimljivom i s povijesnog stajališta. To je osobito vidljivo  u glavnom gradu Palma de Mallorca koji je uzeo najbolje od svega – od gurmanskih užitaka do povijesnih znamenitosti. Osim toga, Mallorcu zovu iznimnim draguljem Sredozemnog mora zbog nevjerojatnih prirodnih ljepota od kojih je čak 40% njih zaštićeno, i u kojima su svoj dom pronašle brojne vrste ptica. A poseban šarm otoku daje i španjolski temperament koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Već 60-ih godina prošlog stoljeća Mallorca je postala sinonim za moderan turizam i omiljeno europsko turističko središte. Ljetni mjeseci na Mallorci pretvaraju se u hedonistički raj okupljajući uglavnom u glavnom gradu Palma de Mallorca mlađu populaciju željnu provoda, a na ostalim dijelovima otoka odsjedaju turisti željni prekrasnog pogleda na morsku pučinu u čemu Mallorca obiluje. Stoga nije ni čudno da je upravo tamo sniman jedan od svjetski najpoznatijih reality showova Love Island koji možete pratiti na RTLplayu.

Glavni grad Palma de Mallorca osnovan je kao rimski logor, a tijekom povijesti nekoliko su ga puta opustošili Vandali. Nakon vladavine Bizanta i maurske kolonizacije, ustanovio ga je naposljetku Jakov I. Osvajač, a glavnim gradom autonomne pokrajine Balearski otoci postaje 1983. godine. Na Mallorci se nalaze i dvije planinske regije, jedna na sjeverozapadu te druga na istočnoj strani otoka.

 

I dok čekamo da se otvore prve turističke destinacije, posjetite Mallorcu na RTLplayu u Love Islandu.