Oneworld, SkyTeam i Star Alliance žele brze testove u zračnim lukama


Svjetski zrakoplovni savezi udružili su se kako bi od međunarodnih vlada zatražili brzo djelovanje zbog usvajanja standardnog formata zdravstvenih propusnica i protokola testiranja u svrhu ponovnog otvaranja granica

Tri svjetska zrakoplovna saveza – Oneworld, SkyTeam i Star Alliance – u cijelosti podržavaju izvješće druge faze Vijeća za radnu skupinu za oporavak zrakoplovstva (CART) Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO), koje je objavljeno 9. studenoga ove godine. Udruženim nastojanjima traže od vlada da primijene smjernice izvješća za protokole testiranja putnika, kao i usvajanje tehnologije digitalne zdravstvene propusnice kako bi se zrakoplovni promet mogao sigurno nastaviti.

Vladina ograničenja putovanja i ulaska u pojedine države i dalje značajno utječu na globalnu potražnju na tržištu putovanja. U međuvremenu je testiranje na COVID-19 postalo važan dio cjelovitog rješenja, koje omogućuje sigurno ponovno uvođenje međunarodnih putovanja potencijalnim smanjenjem oslanjanja na potpune karantene.

Pozdravljamo objavljivanje ažuriranog izvješća CART koje, između ostalog, poziva na ozbiljno razmatranje testiranja kao sredstva za ublažavanje putničkih i graničnih ograničenja te oživljavanje turističke i putničke industrije, kao i globalnoga gospodarstva – izjavio je izvršni direktor Star Alliancea Jeffrey Goh.

Snažan i djelotvoran protokol za testiranje pružit će daljnje dokaze, koji pokazuju da zračni prijevoz nije ključni uzrok infekcija i otvorit će put uspostavljanju okvira povjerenja između zemalja.

U ime svojih 58 avioprijevoznika, koji su prije krize uzrokovane pandemijom koronavirusa pokrivali više od 60 posto ukupnoga svjetskog kapaciteta zrakoplovnih kompanija i prevozili 1,87 milijardi putnika na godinu, ova tri saveza pozivaju na usklađeni pristup testiranju koji će biti temeljni okvir povjerenja, kako je preporučeno ICAO-ovim smjernicama.

Izvršna direktorica SkyTeama Kristin Colvile izjavila je: Režimi testiranja i ispitivanja digitalnih zdravstvenih propusnica prepoznati su kao učinkovita sredstva za vraćanje povjerenja i ponovno otvaranje granica, postupno nadopunjujući mjere sigurnosti putnika koje već provode avioprijevoznici i zračne luke diljem svijeta. Zrakoplovstvo osigurava milijune radnih mjesta diljem svijeta te pokreće međunarodnu trgovinu i turizam. Potrebne su hitne mjere za usvajanje testiranja i tehnologije za ublažavanje rizika od koronavirusa te sigurno i brzo ponovno pokretanje međunarodnih zračnih putovanja.

Izvršni direktor oneworlda Rob Gurney izjavio je: – S obzirom na to da opsežna ograničenja putovanja stvaraju znatnu neizvjesnost putnicima, testiranje može imati ulogu u ponovnom sigurnom pokretanju putovanja. Svako rješenje koje se koristi za prijavljivanje podataka o zdravlju putnika trebalo bi biti dosljedno, skalabilno i isplativo – to će putnicima, zrakoplovnim kompanijama i ostalim dionicima omogućiti jasan uvid i povjerenje u nastavak međunarodnih putovanja.

Prije svega dva dana, njemačka je Lufthansa testirala sve putnike prije ukrcaja na let LH2058 iz Munchena za Hamburg, te će ubuduće na ovoj liniji prije ukrcaja u zrakoplov putnicima nuditi brzo testiranje. Rezultati testa putnicima su dostupni prije ukrcaja u zrakoplov, a do sada su svi testirani putnici imali negativni nalaz.

Izvor: croatianaviation.com