Od iduće godine za ulaz u Veneciju na jedan dan morate kupiti ulaznicu


Zbog regulacije ogromnog broja turista, jednodnevni izletnici će od iduće godine za ulazak u Veneciju morati kupiti ulaznicu. Odredba će se provoditi od 16. siječnja, a donesena je s ciljem kontrole broja posjetitelja, posebice u vrijeme sezone.

Lokalno stanovništvo već dugo kritizira grad zbog masovnog turizma, uslijed čega se stvara ogromna gužva oko najpopularnijih gradskih znamenitosti i kretanje uskim ulicama je otežano.

U gradu je prije korone znalo biti i 100.000 turista dnevno

Prije pandemije nije bilo neobično da grad dnevno posjeti i preko sto tisuća posjetitelja. Gradske vlasti sada se žele obračunati s jednodnevnim izletnicima i posjetiteljima s kruzera koji većinom ne pridonose mnogo lokalnom gospodarstvu.

Stanovnici pokrajine Veneto, ljudi rođeni u Veneciji i svi koji imaju rezerviran smještaj u gradu neće morati kupovati kartu.

Cijena će biti najviše do 10 eura

Cijena ulaznica će varirati do najviše deset eura po osobi, a oni koji rezerviraju ranije platit će manju cijenu. Posjetitelji će prije dolaska morati rezervirati ulaznice na internetu, dok će oni koji u grad uđu bez ulaznice platiti kaznu između pedeset i sto eura.

Od rujna cijene ulaznica za gradske muzeje i vodene autobuse, takozvane vaporette, porast će osim ako ih ne rezervirate online. Ovim potezom želi se posjetitelje naviknuti na planiranje putovanja prije nego što se u siječnju uvedu ulaznice za posjetitelje.

Izvor: Index.hr