NP Haleakala: Putovanje kroz Havajsku vulkansku čaroliju


Smješten na otoku Maui, Nacionalni park Haleakala predstavlja jedno od najfascinantnijih mjesta na Havajima. Sa svojim dramatičnim krajolikom, ovaj nacionalni park naš je oduševio.  Jedinstvena je to prilika za istraživanje vulkanskog terena, bogate flore i faune, te uživanje u spektakularnim vidicima.

Uspon do vrhunca

Putovanje do vrha Haleakale, koji se uzdiže na 3.055 metara nadmorske visine je iskustvo koje se ne zaboravlja. Vožnja serpentinama pruža nezaboravne prizore promjenjivog krajolika – od bujnih tropskih šuma do suhih, mjesečevih pejzaža. Na vrhu, posjetitelji su nagrađeni pogledom koji oduzima dah, posebno u ranim jutarnjim satima kada izlazi sunce.

Haleakala

Haleakala

Magični izlasci i zalasci Sunca

Jedna od najpoznatijih atrakcija parka je promatranje izlaska sunca. Svako jutro ili večer stotine posjetitelja dolaze kako bi svjedočili spektaklu kada sunce polako izlazi ili zalazi, stvarajući paletu boja koja se proteže preko horizonta. Ovo iskustvo je toliko popularno da je potrebno rezervirati mjesto unaprijed.

Haleakala

Krater Haleakala

Sam krater Haleakala, koji se prostire na više od 30 kilometara kvadratnih, izgleda kao druga planeta. Sa svojim crvenim, smeđim i crnim pijeskom te neobičnim formacijama stijena, krater pruža jedinstveni doživljaj hodanja kroz vulkansku povijest. Pješačke staze, kao što su Sliding Sands Trail i Halemau’u Trail, omogućuju posjetiteljima da istraže ovo izvanredno mjesto.

Haleakala

Raznolika Flora i Fauna

Unatoč svojoj surovoj vanjštini, Haleakala je dom mnogim endemskim vrstama. Posebno je poznat po biljci silversword koju možete vidjeti dolje na fotki i koja raste samo na ovom području. Također, park je stanište rijetkih havajskih ptica kao što je nene, havajska guska.

Haleakala

Noćno Nebo

Haleakala je također poznata po svojim kristalno čistim noćnim nebom. Astronomi amateri i ljubitelji zvjezdanog neba često dolaze u park kako bi uživali u promatranju zvijezda, planeta i drugih nebeskih tijela. Minimalna svjetlosna onečišćenja omogućuju nevjerojatan pogled na Mliječnu stazu i druge astronomske fenomene.

Haleakala

Savjeti za Posjetitelje

Za posjetitelje je važno napomenuti nekoliko ključnih stvari: vremenski uvjeti na vrhu mogu biti izuzetno hladni, čak i tijekom ljetnih mjeseci, pa je preporučljivo ponijeti toplu odjeću. Također, zbog velike nadmorske visine, neki ljudi mogu osjetiti simptome visinske bolesti, stoga je važno postupno se prilagođavati i piti dovoljno tekućine.

Haleakala