Nova zračna luka u Istanbulu preuzima sav promet od ožujka


Dana 29. listopada prošle godine svečano je otvorena nova zračna luka u Istanbulu. Od tog dana do danas s nove zračne luke leti samo 18 odabranih domaćih i međunarodnih linija, dok je sav promet i dalje na postojećoj zračnoj luci Istanbul – Atatürk.

Prema trenutačnom priopćenju, novi termin početka punog prometa s nove zračne luke je 3. ožujka 2019. godine. Od tog dana sve linije bi trebale preći s Atatürkove zračne luke na novu te će se od istog dana postojeća zračna luka zatvoriti za sav promet. Od istog dana će nova zračna luka preuzeti IATA oznaku IST od zračne luke Kemala Atatürka. To znači da će i linije iz Istanbula prema Hrvatskoj, odnosno dvije linije Turkish Airlinesa (TK/THY) koje su trenutačno u prometu prema Dubrovniku i Zagrebu, biti u prometu s nove zračne luke. 

Kapacitet nove zračne luke je 90 milijuna putnika godišnje. Od 15. siječnja ove godine, svi glavni komercijalni prostori unutar njenog terminala na površini od 53.000 metara četvornih spremni su za otvorenje. 

Nakon završetka svih faza, nova zračna luka imat će šest pista, a putnici će letjeti na više od 300 destinacija. Godišnji kapacitet putnika bit će do 200 milijuna ljudi, što ga činiti najprometnijom zračnom lukom na svijetu. Više o novoj zračnoj luci u Isatnbulu —> OVDJE

Izvor: Avioradar.hr