Najskuplji gradovi na svijetu u 2019.


Singapur je šestu godinu za redom potvrdio poziciju najskupljeg grada za život na svijetu, ali su mu se na prvom mjestu pridružili Pariz i Hong Kong prema podacima istraživačke tvrtke Economist Intelligence Unit piše BBC

Economist Intelligence Unit godišnje uspoređuje cijene u 133 svjetska grada, a ovo je prvi puta u 30-godišnjoj povijesti istraživanja navedene kompanije da tri grada dijele prvo mjesto. 

Pariz postao izuzetno skupo mjesto za život

Istraživanje uspoređuje troškove za uobičajene stavke, poput cijena kruha ili mlijeka, a zatim prati jesu li cijene porasle ili se snizile uspoređujući ih s troškovima života u New Yorku, koji se koristi kao mjerilo.

Autorica izvješća Roxana Slavcheva rekla je da je Pariz među 10 najskupljih gradova od 2003. godine i da je postao “izuzetno skupo” mjesto za život.

“Samo su cijene alkohola, prijevoza i duhana slične kao u drugim europskim gradovima. Ostalo je skuplje. Primjerice, prosječna cijena frizure za žene u Parizu košta 119 dolara (oko 780 kuna). U Zürichu ta ista usluga košta 74 dolara (oko 484 kune), a u Osaki 53 dolara (oko 346 kuna).

“U europskim gradovima, najskuplji su proizvodi povezani s kućanskim potrebama, osobnom njegom, rekreacijom i zabavom“, rekla je Roxana Slavcheva. 

Najskuplji gradovi na svijetu – top lista

1. Singapur (Singapur)

1. Pariz (Francuska)

1. Hong Kong (Kina)

4. Zürich (Švicarska)

5. Ženeva (Švicarska)

5. Osaka (Japan)

7. Seul (Južna Koreja)

7. Kopenhagen (Danska)

Izvor: Index.hr