Najsigurnije aviokompanije na svijetu za 2022.


Air New Zealand je stavljen na vrh liste najsigurnijih zračnih prijevoznika na svijetu za 2022. od strane AirlineRatings.com, web stranice  za ocjenu sigurnosti aviokompanija

Ocjenjivanje čimbenika najsigurnijih zračnih prijevoznika na svijetu

Prilikom procjene najsigurnijih zračnih prijevoznika na svijetu, AirlineRatings.com uzima u obzir sveobuhvatan niz čimbenika koji uključuju: nesreće zrakoplovne kompanije tijekom 5 godina i evidenciju ozbiljnih incidenata tijekom dvije godine, revizije upravljačkih i industrijskih tijela zrakoplovstva, državne revizije, vodeće sigurnosne inicijative u industriji, starost flote i sigurnosni protokoli COVID-19.

Odabirom Air New Zealanda kao najsigurnijeg zračnog prijevoznika na svijetu za 2022., urednici AirlineRatings.com napomenuli su da zrakoplovna kompanija posluje u nekim od najzahtjevnijih vremenskih uvjeta i udaljenim okruženjima.

Također prednjači s tehničkim inovacijama i ima vrlo mladu flotu s prosječnom starošću od samo 6,8 godina.

Air New Zealand također je bio uključen u niz sigurnosnih poboljšanja kao što je budući zračni navigacijski sustav; praćenje njegovih motora u stvarnom vremenu u svojoj floti i preciznih prilaza oko planina u oblaku, koristeći RNP.

20 najsigurnijih avioprijevoznika za 2022. su:

  1. Air New Zealand
  2. Etihad Airways
  3. Qatar Airways
  4. Singapore Airlines
  5. TAP Air Portugal
  6. SAS
  7. Qantas
  8. Alaska Airlines
  9. EVA Air
  10. Virgin Australia/Atlantic
  11. Cathay Pacific Airways
  12. Hawaiian Airlines
  13. American Airlines
  14. Lufthansa/Swiss Group
  15. Finnair
  16. Air France/KLM Group
  17. British Airways
  18. Delta Air Lines
  19. United Airlines
  20. Emirates

Qantas je izgubio svoj broj jedan na ljestvici zbog incidenta u zračnoj luci Perth 2018., gdje je kombinacija čimbenika prouzročila da se posada 737 koja je upravo izašla s piste 03 taksirala pored zaustavnih traka i ušla u aktivnu uzletno-sletnu stazu – 06 – gotovo se sudarivši s drugom tvrtkom. Izvješće o tom složenom i ozbiljnom incidentu objavljeno je tek krajem 2020. i bilo je prekasno da se uvrsti na ljestvicu sigurnosti 2021.

Top 10 najsigurnijih niskotarifnih avioprijevoznika za 2022.

Urednici AirlineRatings.com također su objavili svojih 10 najsigurnijih niskotarifnih avioprijevoznika. Po abecednom redu su;

Allegiant, easyjet, Frontier, Jetstar Group, Jetblue, Ryanair, Vietjet, Volaris, Westjet i Wizz.