Najčudniji svjetski gradovi


Ako ste mislili da nitko na svijetu ne živi u gradu ispod zemlje ili u stijeni, pročitajte opis tri najčudnija grada i razmislite ponovno.

Svaki je grad poseban na svoj način te je prepoznatljiv po određenim karakteristikama. Sama se čar putovanja krije u otkrivanju novih mjesta i njihovih specifičnosti. Međutim, postoje gradovi koji su toliko drugačiji od drugih da ih u najmanju ruku možemo nazvati čudnima. Upravo zbog toga privlače dodatnu pažnju i tjeraju vas na razmišljanje o njima. Svakako se zapitate kako su nastali i tko danas uopće u njima živi. U nastavku vam donosimo priču o tri grada koja su uistinu među najčudnijima u svijetu.

Thames, Kina

Na prvi se pogled ovaj gradić ni po čemu ekstremnom ne razlikuje od ostalih engleskih mjestašca. Popločene ulice, crvene govornice, pubovi i slikovite kuće nisu ništa neobično za predgrađe Londona. Međutim, ovaj se grad smjestio ni više ni manje nego u Kini! Tisućama je kilometara udaljen od Velike Britanije i njihove kulture. Nastao je u blizini Šangaja i rezultat je kineske impresioniranosti engleskom kulturom i njihovim načinom života. Danas je grad prije svega turistička atrakcija koja je posebno popularna kao lokacija za vjenčanja.

Setenil de las Bodegas, Španjolska

Setanil de las Bodegas gradić je koji se smjestio duž rijeke Rio Trejo u Cadizu. No, on se također smjestio i u stijeni! Zgrade koji više nalikuju na pećine ugrađene su u klisure što gradu daje uistinu nesvakidašnji izgled. Ova specifičnost privlači turiste, ali je i veoma praktična za građane. Stijene iznad kuća čine ugodan hlad tijekom ljetnih mjeseci te su prirodan štit od padaline zimi.

Coober Pedy, Australija

Rudnik grad ili grad rudnik? Stanovnici Coober Pedya također su tražili način da se sklone od nesnosnih vrućina koje su karakteristične za centralnu Australiju te su našli uistinu čudno rješenje. Oni su svoj grad gotovo u potpunosti „premjestili“ pod zemlju. Coober Pedy je poznat i kao glavni grad u svijetu za eksploataciju poznatog minerala opala. Stoga su stanovnici odlučili iskoristiti velik broj već zatvorenih rudnika kako bi se u njima sklonili od sunca. Danas pod zemljom možete već naći muzej, trgovine, umjetničke galerije, restorane, hotel… U ovome gradu živi čak 3500 stanovnika, a zanimljiva je i priče na koji je način grad dobio ime. „Coober Pedy“ je engleska verzija aboriđinskog naziva „Kupa Piti“ što znači – Bijeli čovjek u rupi.

Izvor: punkufer