Maleni otok sa velikim srcem – Malta by Antonio Ivičević


Malta – malena država smještena u Sredozemnom moru sastoji se od nekoliko otočića među kojima su najpoznatiji Malta, Gozo i Comino. Na 300-tinjak kilometara udaljenosti od Afrike i 100-tinjak do Sicilije, jedna od najmanjih država u Europi na jako malom prostoru nudi toliko toga neobičnog i drugačijeg, zanimljivog, posebnog i divljeg. Uz neobičan ugođaj nekoliko je zanimljivih činjenica koje ostaju zapamćene nakon tjednog boravka na vrućem otoku.

Napisao: Antonio Ivičević – Putni Kofer

Krenimo s mačkom – mačka je na Malti sveta životinja. Kroz povijest zbog vrlo visokih temperatura uzgoj voća i povrća nije bio moguć, a gladni otočani prehranjivali su se mačkama i psima. Kako su mi u razgovoru spomenuli Maltežani, slamka spasa bio je predsjednik bivše države Jugoslavije, Josip Broz Tito. Naime, Tito je na Maltu poslao pošiljku zečeva što je Maltežane spasilo od gladi, a mačke s kojima su se do tada prehranjivali postale su svete životinje. Uzdizanje i poštivanje mačaka najbolje pokazuje situacija u kojoj vozač gradskog autobusa zaustavlja promet, izlazi iz autobusa, prenese mačku preko pješačkog prijelaza i nastavlja s vožnjom. 

Druga zanimljiva stvar na Malti je voda. Malta nema prirodno pitku vodu. Pritisak vode u kupaonici izrazito je slab, posebice u ljetnim mjesecima zbog povećanog broja privremenih stanovnika na otoku. U takvoj situaciji posebno veseli običaj starih Maltežana koji iznose boce pitke vode ispred svojih dvorišta, kako njihovi posjetitelji i turisti ne bi dehidrirali pri nesnosnim vrućinama na ulici. 

Problema Maltežani imaju i sa smećem. S obzirom na prevelik broj automobila na otoku, mjesta za ‘kante za smeće’ na ulici jednostavno nema. Problem su Maltežani riješili na način da se svaku večer iza ponoći smeće ostavlja ispred dvorišta te ga vrijedni zaposlenici u čistoći svako jutro između 4 i 5 sati sakupljaju i odnose na odlagalište otpada.

Cijeli otok jedno je veliko gradilište. Zbog velikog gospodarskog napretka u posljednjih desetak godina, velikog broja doseljenika iz cijelog svijeta, Malta je pretvorena u gradilište. Iako je svakih 30-tak metara na ulici postavljena dizalica, bageri i veliki broj radnika, prognozira se kako će se ovakvim tempom graditi idućih 60 godina. Svakim danom stotine mladih obitelji i pojedinaca dolaze na Maltu, zapadne firme otvaraju svoje podružnice i pogone zbog izrazito malih poreza (kojih u određenim djelatnostima uopće nema). U uslužnim djelatnostima prevladavaju susjedi Srbi i Bosanci, a građevinske poslove obavljaju doseljenici iz Afrike.

Piva u trgovinama košta 0,5, a voda 1,5 eura. Standard je puno veći u odnosu na sve zemlje na području Balkana. Ljudi su sretni i veseli. Ponosni Maltežani!