Kanjon Kamačnik – Prirodna idila u Gorskom kotaru


Kanjon Kamačnik smješten je u Gorskom kotaru u Vrbovskom. Prometno je odlično povezan cestovnim putem (izlaz Vrbovsko s autoceste Zagreb-Rijeka), čak i željeznicom, budući se u blizini samog ulaza u kanjon nalazi željeznička stanica.

Napisala: Ivona Bačelić Grgić

Tepaju mu  da  je „sutjeska puna divlje romantike“.

Kanjon Kamačnik je svoju sutjesku* ( sutjeska*- uska i duboka dolina strmih stjenovitih strana) usjekao u masiv Velike Kapele i  pritok je rijeke Dobre.

Zaštićen je kao značajni krajobraz i spada u šire Natura 2000 područje Gorski kotar i Sjeverna Lika.

Kamačnik se ubraja u 5 najdubljih izvora u Hrvatskoj, s trenutnom dubinom od 118 metara. Budući da je riječ o špiljskom kanalu planira se nastavak speleoronilačkih istraživanja. Izvor Kamačnika je  krški, a voda mu dolazi iz potopljenog špiljskog kanala.

Staza (šetnica) kroz kanjon izgrađena je 1961. godine. Kanjon je dug 3,2 kilometara.

Šetnja kroz kanjon obuhvaća hodanje stazom, mahom ravnom uz poneku blagu uzvisinu, ali i po drvenim mostićima. Duž staze ima i nekoliko galerija i klupica na kojima se može predahnuti i uživati u pogledu. Staza velikim djelom prolazi kroz šumu bukve, jele i smreke. Zbog svoje relativne tehničke jednostavnosti pri šetnji istim, kanjon je pogodno izletište za sve uzraste, od djece do starijih, uz potrebnu nužnu pažnju i oprez svih, jer je dio staze uzak pa se nerijetko mimoilaze posjetitelji. (Preporuka je kao uvijek u prirodi imati adekvatnu obuću).

Kanjon je opremljen i edukativno – poučnim panoima o fauni i flori čiji je domaćin, toku Kamačnika te fenomenu krškog izvora. Domaćin je i Panove staze, nazvane po grčkom bogu, zaštitniku prirode, koja je opremljena glazbalima koji proizvode autentične zvukove. Tako se na ulazu  u kanjon  nalazi gong, a duž staze potočne orgulje, medina marimba, jelenov rog i puhova zvona.

Na ušću Kamačnika na samom ulazu u kanjon nalazi se ugostiteljski objekt kao i štandovi s hranom i pićem.

Ukratko, kanjon Kamačnik je idealan izbor za provesti dan u prirodi.

TIPS & TRICKS

Cijena ulaznice u kanjon je 25 kuna.

Za šetnju po kanjonu dobro je imati adekvatnu obuću.

Staza uključuje šetnju od ušća do izvora – i ista je u oba smjera.

 Otpad koji smo donijeli u prirodu iz prirode i nosimo. Čuvajmo okoliš!

Na ulazu u kanjon uz ugostiteljski objekt i štandove s hranom i pićem nalazi se i toalet.

Ivona Bačelić Grgić

P.S. Čitamo se  u zbirci putopisa Samo za taj osjećaj – putešestvije Europom, Azijom do Južne Amerike na stranici Putoholičara u rubrici Putešestvije by Ivona i na blogu Just for this feeling.