Japanske željeznice grade tunele za kornjače kako bi mogle prijeći tračnice


Japanske željezničke kompanije imaju odličan način za zaštitu kornjača kada pokušavaju prijeći njihove željezničke tračnice – tunel za kornjače koji prolazi ispod tračnica.

Japanske željeznice poznate su po svojoj preciznosti, efikasnosti i inovacijama koje često postavljaju globalne standarde. Međutim, jedna od super priča koja ilustrira koliko daleko Japan ide kako bi se osigurala harmonija između moderne infrastrukture i prirode jest izgradnja malenih tunela za kornjače.

Prilikom prelaska preko pruge, kornjače mogu zgaziti vlakovi ili se zaglaviti u skretnicama pruge. 

Ovaj projekt započet je kako bi se riješio problem kornjača koje često lutaju na željezničke pruge, što može dovesti do njihove smrti pod kotačima vlakova, ali i uzrokovati kašnjenja i oštećenja na vozilima. Kornjače, tražeći mjesto za gniježđenje ili prelazeći tračnice u potrazi za hranom ili partnerom, često se nađu na željezničkim prugama.

Prepoznavši ovaj problem, japanske željezničke tvrtke, u suradnji s lokalnim zajednicama i ekološkim organizacijama, počele su s izgradnjom malenih tunela ispod željezničkih pruga. Ovi tuneli posebno su dizajnirani za kornjače, omogućavajući im siguran prijelaz s jedne na drugu stranu tračnica bez rizika da ih pregazi vlak.

Tuneli su konstruirani tako da se uklapaju u prirodni pejzaž i izrađeni su od materijala koji ne štete okolišu. Pored toga, željezničke tvrtke poduzimaju korake za praćenje učinkovitosti ovih tunela, proučavajući migracijske obrasce kornjača kako bi se osiguralo da tuneli budu postavljeni na najefikasnijim lokacijama.