IVAN ico RAKO – svjetski putnik


Ivan Rako, Ico, biker i putnik, dobitnik priznanja Svjetski putnik, a zapravo jedan sasvim običan Zagrepčanin koji pokušava vidjeti svijet sa što manje troškova. Upoznajmo ga!

15Tko je Ivan?

Ico: Tko je Ivan? Nemam pojma, valjda ja. Tako mi piše u dokumentima. 🙂 Makar se ne osvrćem kad me netko nazove Ivan. Svi me zovu Ico.

Rodio sam se pred malo više od 35 godina u Zagrebu, gdje i dalje živim i radim. Službeno sam magistar inženjer informacijske i komunikacijske tehnologije, radim kao sistem inženjer u Sveučilišnom računskom centru. Inače, kad ne radim, tada sam putnik i biker.

Kako i kada si ušao u svijet putovanja? Prvo putovanje?

Ivan RakoIco: Prvo putovanje? Sa starcima na more.

Prvo putovanje izvan države? Shopping u Graz početkom devedesetih. 🙂

Prvo putovanje vrijedno spomena? To je kad smo nas četvorica najboljih prijatelja (Tomo, Bunjo i Keserica – momci, pozdrav!) sjela u moj auto, skupili neku lovu na hrpu, i otisnuli se na dalek put. Dok nismo spiskali pare, nismo se ni vratili kući. I u mjesec dana proputovali smo Srbiju, Makedoniju, Albaniju, Grčku, Tursku i Bugarsku. Bilo je to negdje početkom prošlog desetljeća. To putovanje je bilo nekakav okidač, od tad sam svake godine otišao na neko duže daleko putovanje.

Koliko zemalja si do sada prošao?

Ico: Što sam stariji, to mi je to zapikavanje zastavica postalo dosadno. Jedan grad ne sačinjava beton i zgrade, već ljudi. Sve češće se vraćam na ista mjesta zbog ljudi koje sam upoznao na putovanjima. Evo, upravo sam se vratio iz Ukrajine, gdje sam bio peti put. Tamo mi draga frendica radi pa skočim u posjet.

Ako ćemo u brojkama, posjetio sam 75 država. Bio sam diljem obje Amerike, Afrike, Azije te sam posjetio sve države Europe.

Jel možeš izdvojiti zemlju/grad koja ti je bila najsimpatičnija i onu koja ti se najmanje dopala?

Ico: Teško mi je to izdvojiti. Evo, npr. Ukrajina. Prvi put kad sam bio tamo, bilo mi je bezveze. Sad se tamo vraćam svake godine. 🙂 Upoznao sam ljude, pričam ruski, i situacija se promijenila. Sad obožavam tamo otić. 🙂

Jako mi se sviđa južna Amerika. Peru, Bolovija, Gvatemala. I Kina, vjerojatno zato što mi je to bilo prvo daleko putovanje i veliki kulturni šok.

Ivan RakoIvan RakoIvan Rako

Kako biraš gdje ćeš na put?

Ico: Ne biram. Ideja nekako sama dođe. Ako mi uleti jeftina avionska karta na destinaciju gdje nisam bio, odem tamo.

Ivan RakoKako izgleda jedno tvoje putovanje? Radiš li plan ili se prepuštaš putu?

Ico: Radim neki okvirni plan. Obično uzmem avionsku kartu, riješim papirologiju (vize, putno osiguranje), rezerviram smještaj za prvu noć i odem na put. I onda stihijski na putu organiziram gdje ću spavati i što ću posjetiti.

Nekad to nije moguće. Npr. proputovao sam transsibirskom željeznicom od Moskve do Pekinga. Kako sam stajao po dan-dva u desetak gradova diljem rute transsibirske, morao sam unaprijed kupiti sve karte za vlak. Shodno tome, morao sam pomno isplanirati rutu i koliko ću se u kojem danu zadržati. Inače, u sezoni su vlakovi puni, i ako se dođe u neko mjesto, po 2 tjedna se može čekati slobodno mjesto za dalje.

Najčudnije mjesto gdje si spavao?

Ico: Nemam pojma. U parku u Barceloni? Na kolodvoru u Bobadilli? U pustinjama (Wadi Rum i Sahara) ispod vedra neba? Ništa od tog nije nešto prečudno. 🙂

Najčudnije prijevozno sredstvo?

Ico: Putovao sam svime. Motociklom, autom, vlakovima, avionima, tuk-tukovima, brodovima, pješice, svakak. Nisam na slonu ili konju. Ali ni to nije nešto prečudno. 🙂

Ivan Rako

Najneobičnija hrana koju si probao?

Ico: Jeo sam svašta. Krokodila, zmiju, kita, aligatora, medvjeda, žohare, itd. Na putu uvijek volim probati nešto novo, nemam problema s probavom. Ali najčudnije, izdvojio bih thousand-year-old egg. To je neko prezervirano, umjetno ostareno jaje. Odvratno. Jeo sam i durian, najsmrdljivije voće ikad. Smrdi kao mješavina smrdljivih čarapa, kanalizacije i izmeta.

Gdje su najljubazniji ljudi, a gdje najljepše žene?

Ico: Definitivno Iranci, takvo gostoprimstvo nisam nigdje vidio. A žene? Pa svugdje ima iznimno lijepih žena. A najljepše? Hrvatice. 😀

Ivan RakoKoje su ti još zemlje na must see listi?

Ico: Nemam must see listu. Želja mi je posjetiti sve što još nisam. I vratiti se hrpu puta tamo gdje mi je bilo dobro.

Jel postoji zemlja, mjesto na ovoj kugli zemaljskoj gdje se vidiš da bi mogao živjeti?

Ivan RakoIco: Da. Hrvatska. 🙂

Što sve nosiš na put?

Ico: Ništa posebno. Neseser s osnovnom kozmetikom i prvom pomoći, udobne tenisice, japanke, hrpu kratkih majica, dvoje hlače i to je to. Mobitel i nož. Eh da, putovnica, par kreditnih kartica i nešto gotovine.

Putuješ sam ili u društvu? Što je po tebi bolje?

Ico: Svakak. Prije sam stalno putovao u društvu, sad sve više putujem sam. Bolje mi je putovati sam, tad upoznam više ostalih putnika i lokalaca. Kad putujem s par prijatelja, obično pričamo hrvatski, i teško prilaze novi ljudi.

Ivan RakoNeugodne situacije na putovanju? Strah?

Ico: U desetljeće i pol putovanja nisam doživio nikakvu neugodnu situaciju.

Evo, pred par godina bio sam na Jamajci. Svi su pričali da je Kingston opasan grad, da se pazim, itd. U hotelu sam ostavio sve vrijednosti, uzeo sam $50 u džep i izašao navečer van. Jedan od najboljih provoda ikad. Prvo sam se skompao s dva crnca, cugali smo pivo, čak je prvu rundu počastio jedan od njih dvojice. Predobar izlazak.

Vrijeme i novac? Vječito pitanje, kako se ti snalaziš u tome?

Ico: Uf, teško. 🙂 Zadnjih desetak godina iskoristio sam i pospajao sve moguće praznike, darujem redovito krv pa po darivanju dobijem 2 dana slobodno, itd.

Pišeš za Hosteler, planiraš možda neku knjigu napisati?

Ico: Da, zadnjih desetak godina u svakom broju Hostelera je bila neka reportaža. Njihov sam najdugovječniji putopisac i zbog toga mi je Hrvatski ferijalni i hostelski savez prošle godine uručio priznanje ‘Svjetski putnik’. Knjiga? Da, imao sam ideju. Složiti neku zbirku putopisa u jednu knjigu. Vidjet ćemo. 🙂

8Ivan RakoIvan RakoIvan RakoZnamo da voliš motore, koju pilu voziš i jesi li možda putovao sa motorom?

Ico: Trenutno vozim Suzuki V-Strom, putni enduro. Često putujem s njim, proputovao sam desetak država, većinom po Balkanu, a i šire. Želja mi je otići na neko dalje i duže putovanje, ali nikak da skupim financije.

Koje ti je bilo posljednje, a koje je slijedeće putovanje?

Ico: Upravo sam se vratio iz Ukrajine. Idući tjedan idem do Nizozemske i Njemačke. Idem na jedan od najvećih reggae festivala u Europi – Summerjam.

Ivan Rako