Island – Iceland


 
Točno prije 1 godinu smo posjetili Island. pa evo nekoliko naših savjeta za putovanje po Islandu
Tekst i Fotke: Jana i Robi
Let Beč – Reykjavik. Rent a car Lotus, na 8 dana ,odmah na aerodrom, planirali smo Ring road, uzeli smo full osiguranje jer smo čuli da su popravci skupi, a na Islandu još dijelove neasfaltirane pa da ne budu iznenađenja, pa bar svakako preporuka za neki auto malo viši i sa besplatnim wifi u autu zbog karti.
Ako idete sami po ring road, Alfa i omega je pratiti vrijeme, znaju bit ceste zatvorene, zato pratite https://www.vedur.is/ ili https://weather.is/

 

Prije bukiranja pokušajte neki promo code naći, da malo prođete jeftinije. Također su nam dali bonove za kave koje se mogle koristiti na benzinske. Skinite si https://coupons.is/ imate kodove za popuste za neke restorane, shooping ili ulaznice. Sve smo plaćali karticom, čak i wc. Ako idete zbog aurore, skinite Aurora forecast. Npr. za NP Pingvellir na ulazu nema nikoga, treba se platili preko kartice, parking nije skup i vrijedi 24h.

 
 
Prvi i zadnji dan smo spavali u Reykjaviku , onda svaki dan spavali u drugom gradu, smještaj nam bio cca 100 eur za 2 s doručkom, u Reyjkaviku po 60tak eur, preko ljeta računajte i malo više cijene. Mislimo da za Reyjkavik dovoljno dan-dva, ovisi o željama. Svakako probajte njihove hot dogove ili odite do 101 Reyjkavik street food, cijene jeftine prema drugim restoranima, čak na TA je na prvom mjestu. Jedno top mjesto za jelo nam bilo u Keflavik, taman nakon dolaska ili odlaska, Soho Catering, super hrana i fer cijene, jedino kratko radno vrijeme. Sve samo domaća ekipa koliko nam se činilo. Kad ste na Islandu probajte bakalar te njihovu janjetinu. Od slatkosti vidjeli smo da su ludi za slatkim korijenom-sladić .
 
Kad ste po ring road i imate vrijeme, pogledajte online za web kam kako je stanje na diamond beach kod Jokulsarlon ice lagoon, na crnoj plazi možete vidjeti ogromne komade leda, ili napraviti izlet u laguni https://icelagoon.is/
 
Npr nama večer prije je bilo par komadića leda na plaži, a slijedeće jutro totalno drugačiji prizor. Mi kad smo išli od Djupivogur do Egilsstađir smo išli preko ceste 939 da bi skratili, ali odite samo ako su vremenski uvjeti ok i imate neki SUV auto. Također za Selfoss vodopad kažu da cesta 864 je bolja, ali mi smo morali na 862 jer ova prva je bila zatvorena. Također ako idete prema Akureyri iz smjera iz lake Myvatn ili Husavik, odite preko ceste 84 jer nećete platit tunel, (također morate platiti online, a to vam piše na tabli, nema nikakvih rampi) za par km više ne isplati se, a krajolik je fascinantan. U blue lagoon nismo bili, odlučili se za Mytvan koja je manja, a također i manje ljudi. Husavik i Akureyri su vam odlični za gledanje kitova i puffine, a druga opcija su vam izleti iz Reykjavika.
 
Također je istina da putujete kilometrima bez da ikona sretnete, pogotovo sjeverno – istočnim djelu Islanda, vožnja je milina, nema guzvih jer 2/3 islanđana živi u glavnom gradu, samo oprez s brzinom, 80-90km/h,a kazne su paprene. Benzin je malo skuplji, oko 1.5 eur za litra ,bar je tada bilo. Danas je nešto jeftinije. Računajte na to da nisu sve ceste asfaltirane.
Imaju dosta tih geotermalnih bazena s toplom vodom, neke su besplatne, a neke se plaćaju  evo nekih besplatnih https://wakeupreykjavik.com/must-visit-natural-hot-springs-in-iceland/

 
Domaći su nam rekli da bilo gdje na Islandu možete slobodno piti vodu, toliko je čista. Uzmite flašu i napunite, da je bezveze kupovati ju. Čak na aerodromu napunite besplatno. Islanđani koriste geotermalni izvor maksimalno, i za tuširanje koriste tu toplo vodu, jedino sto onda malo i ”smrdite” po pokvarenim jajima.
 
Fotogalerija: