Interpretacijski centar Veliki Kaštel dodatni/novi je razlog za posjetiti Makarsku


Makarska je već dugo vremena jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, i to zahvaljujući prirodnim ljepotama, gostoljubivim domaćinima te blagim klimatskim uvjetima. U okolici ovog nadaleko poznatog kraja s bogatom poviješću razvila se nova turistička priča vrijedna divljenja. U malom selu Kotišina, otvoren je suvremeni multimedijalni Interpretacijski centar Veliki Kaštel…

Interpretacijski centar Veliki Kaštel smješten je u istoimenoj višekatnoj utvrdi koja je povijesna senzacija Podbiokovlja. Utvrda na biokovskim liticama sagrađena je za vrijeme Kandijskog rata kako bi pružila zaklonište za stanovništvo u vrijeme sukoba s Osmanlijama. Danas je njena unutrašnjost pretvorena u pravo moderno čudo koje priča priču ovog predivnog kraja.

Interpretacijski centar prostire se na više etaža te predstavlja središnje mjesto interpretacije i prezentacije kulturne te prirodne baštine sela Kotišina.

Moderno opremljeni interaktivni prostor podijeljen je na tri teme postava: arheološka, etnološka i prirodna baština. U centru možete razgledati arheološke eksponate koji su pronađeni na lokalitetu Kotišina pod vodstvom Gradskog muzeja Makarska. Kroz etnološke predmete i priče na zabavan te interaktivan način možete upoznati način i stil življenja lokalnog stanovništva.  

Najveći dio Interpretacijskog centra posvećen je prirodnoj baštini i fenomenu velike biljne raznolikosti na širem lokalnom području, osobito baštini Biokovskog botaničkog vrta Kotišina i ostavštini njegovog osnivača fra Jure Radića. Ljubitelji prirode bit će oduševljeni otkrivajući mnoge biljne vrste na ovom lokalitetu koristeći sva osjetila. Budite spremni na audiovizualno, olfaktorno i senzoričko zadovoljstvo prilikom posjeta ovom mjestu.

Interpretacijski centar Veliki Kaštel povezan je s nizom poučnih staza te obnovljenom crkvom sv. Martina i crkvom sv. Ante koje možete posjetiti u Kotišini, a zajedno su osmišljene idejnim muzeološko-muzeografskim i multimedijalnim projektom.

Malo selo Kotišina koje se nalazi u blizini Makarske, udaljeno svega dva kilometra od popularne turističke destinacije, postalo je pravi dragulj turističke ponude koja će vas oduševiti.  Čarobno mjesto podno Biokova pretvoreno je u raj za ljubitelje kulturne baštine, povijesti i prirode zahvaljujući projektu koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Autori fotografija: Ante Bebić, Ivo Ravlić, Mila Lukić, Boris Luetić