Ineskini savjeti za Zanzibar za koje nisam znala prije puta


Mambo, jambo, hakuna matata my friends. Nedavno se vratila iz Zanzija (18.8.2022.) pa vam donosim savjete koje nam nisu rekli prije puta.

Napisala: Ines Von Gerl

Valuta je šiling. Ugrubo, 1000 šilinga je 3 kn. Za 100 dolara dobijete 227000 šilinga, a za 50 dolara dobijete manje od pola jer je drugačiji tečaj ako mijenjate novčanice ispod 100 dolara. Većinu novaca nosite u cashu jer bankomata ima slabo. Ali imaju super opciju da vam recepcioner bilo kojeg hotela provuče na karticu 100 dolara i da vam 227000 šilinga te si uzme 5 dolara proviziju.

Provizija za dizanje na bankomatu je također 5 dolara, nevezano uz iznos koji dižete. Taxi od aerodroma do Darajani marketa u Stone townu (Darajani je kao neki glavni punkt i uglavnom se smještaji uzimaju oko te tržnice ) je 10 000 silinga za troje (30 kn) Smještaj u Stone townu soba za 3 osobe – 10 dolara po osobi. Izbjegavat nošenje ruksaka. Nositi radije torbicu za rame. Wc papir nije svuda dostupan pa ćete morat naviknut na njihove tuševe. Internet se zove Zentel.

Signal je u redu. Kupiti ga isključivo u službenom dućanu u Stone townu, morat ćete dat putovnicu te će vas uslikat. Ali cijena je super povoljna. 5gb je 30 kn plus 3 kune za sim karticu. Ako Zentel uzimate na drugim kioscima, nećete morat dat putovnicu, ali će vam uzet najmanje 15 dolara. Vode u tušu i slavini često nema u smještajima ili je slaba. Ipak je ovo Afrika. Tako da je prilagodba itekako potrebna ako želite odmor bez stresa. U smještaju birajte krevete koji imaju mrežu za komarce. Ili ponesite od doma uređaj sa tabletom protiv komaraca.

Utičnice su engleske, tako da ih na vrijeme narucite sa Ali exa za 20ak kuna. Upisite multitravel adapter. Veš dajete u smještaju na pranje. 12 komada odjeće košta 5 dolara ili 10000 šilinga. Cijene su vam od par do desetak kuna jeftinije ako plaćate u domaćoj valuti. Taxija ima ko mrava. Imate auto taxi, boat taxi, motor taxi i tuk tuk. Stvarno su jako jeftini ako se iscjenkate. Stone town do Pajea daljenost 50 km, 1h vožnje, 40 000 šilinga za troje, znači 40 kn po osobi. Svi vam tamo koriste whapp pa bi ga bilo dobro imate. Udaljenost od Pajea do Nungwija je 88 kn i platili smo 60 000 šilinga za troje. Spice farm 16 kilometara. Platili 38 000 šilinga vozaču. I čekao nas je 2 sata tamo. Ulaz u farmu je besplatan.

Poslali smo mejl na službenu stranicu farme Sisu (najbolja i najveća) i napisali su nam da se ulaz ne plaća. Kad smo došli tamo su nas tražili 5 dolara po osobi, mi se pobunili, pokazali mejl pa su rekli da je u redu. Agencije inace naplaćuju taj izlet 40 dolara po osobi, a mi platili 45 kuna. Tako da izbjegavajte agencije ako ste na budžetu i organizirajte sve sami. Vrlo je jednostavno. Po meni neki optimalni plan puta bi bio 2 dana Stone town town, 5 dana u Nungwiju i 6 dana u Pajeu. U Kendwi je smjestaj skuplji. A Nungwi ima bolji noćni život. Čekanje u restoranima je minimalno 40 min, čak i ako ste jedini gosti jer je kod njih sve pole-pola ili polako polako. Cjenkanje obavezno čak i u apotekama.

Ovdje nema klasičnih peciva i kruha. (bar mi nismo našli). Imaju chapati palacinku koja zamjenjuje kruh. U restoranu Mama Africa na glavnoj Nungwi plaži (gdje jedu svi lokalci) se doslovno možete najesti za 3 kune. Naručite chapati palačinku i uz nju dobijete kao neki gulaš umak i malo salate. Mjesta za izlazak u Nungwiju su Istanbul (veliki klub na plaži) te Cocobello u gradu. Istanbul vrti rbn, hip hop, reggaeton hitove pa kasnije afričke hitove, Cocobello također samo što oni imaju live nastupe koje ne smijete propustit. Kendwa rocks je najpoznatiji klub na ovim prostorima. Pokušajte pogodit termin full moon partya jer je to nešto neopisivo za sve ljubitelje noćnog života.

Više manje svaki kafić će vam dati korištenje wc-a ako niste gost. Naknade za plaćanje bilo čega karticama su 5%. Taxi boat od Kendwe do Nungwija za 3 osobe je 10 000 šilinga, znači 30 kn sveukupno za tih par kilometara. Štikle i fine cipele ostavite doma. Ovdje se izlazi u natikačama, japankama i tenisicama. Psi i mačke posvuda, krave i pilići također. Tako da Zanzi nije za vas ako niste ljubitelji živtoinja jer su ovdje životinje slobodne. Voće je čudo. Lichi, papaya, mango, male banana. Hladno je u ducanima, nosit duge rukave. U Zentelovom službenom dućanu je bilo čak 15 stupnjeva Kilimanjaro piva (koja se najviše pije) je uglavnom 5000 šilinga. Kokteli 45 kn Ponijet štrik sa sušit veš jer ga ne nudi svaki smještaj. Dosta je velika vlaga u zraku pa vešu treba ravno jedan dan da se osuši. Mi smo ga znali stavit kraj ventilatora I tako ga osušit začas. Također bi preporučila I nosit dupli mob. (Ja vam tako cijeli život putujem. Jedan mob je uvijek u sobi, a drugi uz mene). Pripremit se na čekanje na vizu jer treba proć ravno tri šaltera. Možete ju platiti VISA karticom ili gotovinom 50 eura ili dolara. Ovdje svatko svakog pozdravlja sa Mambo ili Jambo. Na ulasku.

Fotogalerija: