IDEJA za vikend putovanje – Rijeka i Beograd


Vikend putovanje zvuči uvijek kao odlična ideja, a lijepi naš kolovoz nudi nam opciju dva produžena vikenda, pa evo prijedlog kako provesti produženi vikend u 8. mjesecu. Priča započinje u Zračnoj luci Rijeka koja je od lipnja uvela izravnu liniju (Air Serbia) iz Rijeke za Beograd i vice versa. Cijene u jednom smjeru se kreću od 75 eur i leti se svaki utorak i petak kroz cijelu godinu.

Pa krenimo . . .

Beogradska verzija – balkanski grad koji ne spava

Čuli smo za tebe Beograde, pa zašto te ne posjetiti kada iz Rijeke za 80 min već možemo biti u glavnom gradu Srbije iliti belom gradu.

Tijekom ljeta u Beogradu se održavaju razni festivali, pa tako i Beogradski festival piva od 14. do 18.8. gdje se može uživati u mnogobrojnim vrstama piva, 120 koncerata na četiri pozornice, a ulaz je – pazi sad ovo – besplatan! Festival je turbo posjećen iz regije i svijeta, naime pohodi ga oko 500.000 posjetitelja.

Ovaj milijunski grad poznat je u cijelome svijetu, a naročito našoj regiji po odličnom noćnom životu i klubovima splavovima na rijekama Savi i Dunavu. Dakle, ako ste željni ludog provoda i dobre atmosfere ovo je place to be jer ima za svačiji ukus. Splavovi su jedan od zaštitnih znakova noćnog života Beograda.

Pored raznih festivala koji se održavaju ljeti, tu je svakako i sam grad kojeg treba istražiti i upoznati te se obogatiti za još jedno predivno iskustvo. Možemo krenuti od najprepoznatljivijeg simbola, a ujedno i jedne od najvećih pravoslavnih crkvi u svijetu, a to je Hram Svetoga Save. Zatim, najveći beogradski park Kalemegdan neka vam svakako bude na listi što vidjeti, jer osim što sadrži dva muzeja i još nekoliko znamenitosti, pruža predivan pogled na cijeli grad. Ada Ciganlija je umjetno jezero koje posjeduje 7 km dugačku šljunkovitu plažu sa šetalištem, a ovdje možete uživati u mnogobrojnim aktivnostima npr. iznajmiti kajak ili probati bunji jumping. Za ljubitelje boemskog načina života tu je Skadarlija, ulica dugačka 400 m koja je zadržala svoj stari izgled. Bilo vrijeme ručka ili večere atmosfera je uvijek na razini, tu se možete dobro najesti ali i zapjevati uz „živu muziku“. Kad se umorite od šetnja i izlaska  posjetite Zemun i opustite se uz prizor labudova i zelenila.

Što se tiče smještaja, opcija ima napretek, sve ovisi da li ste ljubitelji hotela ili privatnog smještaja. A takve su i cijene, za svačiji džep. E da, i svakako isprobajte domaću kuhinju jer jede se fino i obilno.

Kroz vrijeme Beograd se profilirao kao grad koji će ugostiti svakog gosta, ali i svakome pružiti ono što ga interesira pa zašto ne i Vama.

Riječka verzija – iz europske prijestolnice zabave u europsku prijestolnicu kulture 2020

Mnogi kažu da je Rijeka mjesto koje još nije otkriveno međutim ovaj grad posebnog šarma 2016. godine je izabran za prestižnu titulu Europska prijestolnica kulture za 2020. godinu. U tijeku su pripreme za period u kojem će baš Rijeka biti fokus europske kulturne scene.

U nastavku je nekoliko prijedloga kako provesti vrijeme u gradu na Rječini.

Započeti dan možete ispijajući kavicu u jednom od mnogih kafića na Korzu ili kako mnogi kažu žili kucavici ovoga grada. Smješten je u centru grada, prepun trgovina i kafića, i to je svakako mjesto na kojem možemo doživjeti Rijeku i njene stanovnike. Nakon toga vrijedi vidjeti što lokalni proizvođači nude na punoj rječkoj tržnici izrađenoj još u 19. st. i osladiti nepce sa domaćim proizvodima. Posjetite katedralu Sv. Vida i Kosi Kosi toranj koji se uslijed slijeganja tla nagnuo što je vidljivo golim okom. Sve to nalazi se u centru grada i ne iziskuje puno koraka.  A ako se nešto mora vidjeti u Rijeci, to je mjesto s kojeg se pruža nezaboravan pogled na cijeli Kvarner, prekrasna Trsatska gradina koja se nalazi u neposrednoj blizini Svetišta Gospe Trsatske. Na Trsatu se nalazi nekoliko mjesta u kojima se može fino pojesti ili popiti piće kako bi malo odmorili. Nakon ručka osvježite se na jednoj od rječkih plaža, a predvečer prošećite Molo longom koji je dug 1707 metara uz prekrasan pogled na Rijeku.

Ako nađete vremena preporučamo posjetiti jedini astronomski centar u Hrvatskoj koji objedinjuje zvjezdarnicu i planetarij, a to je Astronomski centar Rijeka, tu možete provesti mirniju večer s pogledom koji oduzima dah.

Za one željne razonode tijekom cijeloga ljeta na Gradini se održava mnogo događanja u sklopu manifestacije „Ljeto na gradini“ koja počinju u srpnju a završavaju sa početkom rujna. Program je raznolik i za svakog ponešto se može naći, bilo da se radi o koncertu ili nekoj od predstava. Također u sklopu Noći riječkih trgova održati će se brojni glazbeni programi i ribarske fešte, koje će biti upotpunjene vrhunskom ugostiteljskom ponudom. Svakako moramo spomenuti i tradicionalni festival „Kastavsko kulturno leto“ koji ima bogat i raznovrsan program  kroz cijelo ljeto. Događanja u Rijeci ima a na Vama je da odaberete nešto po svom guštu.

Šta da? DA, vrijedi vidjeti Rijeku jer nema sumnje kako je Rijeka jedno od onih mjesta koja morate posjetiti i uživati u programima koji doslovno nude nešto za svakoga. Jer Rijeka je ipak „luka različitosti“.