Grčka kuhinja


Odvede li vas put u Grčku, obavezno morate kušati tradicionalnu grčku kuhinju jer je ona sastavni dio grčke povijesti, kulture i društva

Osim što korijeni grčke kuhinje sežu daleko u prošlost (jeste li znali da je prvu kuharicu na svijetu napisao Archestratos oko 300.g.pr.n.e.?), dokazana je i njena visoka nutritivna vrijednost te njen pozitivan utjecaj na zdravlje, ljepotu i dugovječnost. Grci još i danas poštuju i njeguju svoje tradicionalne običaje vezane uz prehranu, pa se slobodno može reći da im je to svojevrsna filozofija. Grčka kuhinja također otkriva i izuzetnu druželjubivost i društvenost, ekstrovertiranost i komunikativnost grka, a njihovo istinsko uživanje u ukusnom jelu i piću, u uvijek dobrom društvu i veselju još i danas odražavaju sliku antičkih gozbi.

Osim najpoznatijih i najglasovitijih tipičnih grčkih jela kao što su moussaka, souvlaki i grčka salata choriatiki, postoji još mnogo tipičnih grčih jela koje valja kušati, kako onih od mesa, tako i vegetarijanskih.

Souvlaki

Souvlaki

Glavni sastojci grčke kuhinje
Četiri glavne tajne velikih majstora grčke kuhinje su:
1) svježi i kvalitetni sastojci  –  većina povrća kao npr. rajčica, mrkva, kupus, luk, peršin i češnjak uzgaja se na prirodan način što doprinosi njihovom posebnom okusu i mirisu. Bogatog okusa i mirisa je i sveže grčko voće kao npr. grožđe, marelice, breskve, trešnje, lubenice, dinje itd. Koze i ovce slobodno pasu na posebno bujnim i zelenim pašnjacima što rezultira time da njihovo meso ima unikatan okus, a sir koji se od njih dobiva kvalitetan je i aromatičan. Najpoznatiji je grčki sir feta. Zahvaljujući čistom i ribom bogatom Egejskom i Jonskom moru, mediteranski plodovi mora ukusniji su od plodova oceana, a svježa riba na žaru prava je delicija.
2) pravilno doziranje začina – začinsko bilje čuveno je po okusu, mirisu, aromi i ljekovitim svojstvima. Neki od izuzetno aromatičnih začina su origano, timijan, menta i ružmarin.
3) grčko maslinovo ulje – prati gotovo svako grčko jelo i obilno se koristi u većini jela, izuzetno je kvalitetno i zdravo
4) jednostavnost – tipična grčka jela kao npr. riba ili hobotnica na žaru uz čašu vina tako su jednostavna a tako fina, prava delicija

Moussaka

Moussaka

Grčka tradicija i filozofija
Grci se tradicionalno okupljaju oko stola za objed ili neko hladno predjelo tj. hors d’oeuvres (mezedes) s ouzo-m.
Grci će rado popiti piće i podijeliti obrok s prijateljima kod kuće, u restoranu ili u konobi. (Jeste li znali da riječ simpozij potječe od grčke riječi symposium koji doslovno znači piti s prijateljima?)
Grci ne kompliciraju i nisu uštogljeni. Atmosfera u tipičnom grčkom restoranu ili konobi opuštena je, jednostavna i neformalna.
u Grčkoj priprema jela ima svoja pravila i tajne. Dobri kuhari visoko su cijenjeni u svojim društvenim krugovima, dok dobra domaćica najčešće podrazumijeva dobru kuharicu. (A dobra kuharica može provesti dane  i dane u pripremi hrane za svoju obitelj i prijatelje.)

Atmosfera
U grčkoj gastronomiji važnu ulogu ima atmosfera. Atmosfera koja vlada u Grčkoj unikatna je i neponovljiva. Zamislite da sjedite u hladovini stabla u maloj konobi uz more na jednom otoku u Egejskom moru te uz hobotnicu na žaru ili uz neko drugo grčko jelo, pijuckajte čašu vina ili ouzo. Ovo iskustvo tj. kombinacija onoga što ste jeli i pili i okruženja u kojem ste to konzumirali nije moguće doživjeti ni ponoviti nigdje drugdje i nije ga moguće kopirati kad se vratite kući. Čak i ako kod kuće pripremite isto jelo i poslužite ga uz isto piće shvatit ćete da to nije isti okus jednostavno zato što nije isti ugođaj. Originalan se ugođaj  može pronaći, okusiti i doživjeti samo u Grčkoj.

Greek food

Izvor: Puturist