Gdje postoji volja, postoji način – Sa jednom nogom osvojila najviše vrhove svijeta


Arunima Sinha je odbojkašica iz Indije koju su 2011. godine nasilnici gurnuli iz vlaka jer je odbila predati zlatni lančić koji je nosila. Vlak joj je prešao preko noge te su je morali amputirati ispod koljena.

“Ukrcala sam se u vlak Padmavat Expressa. Bila je gužva, ali sam se uspjela ugurati u sjedalo u kutu. Preokupirana mislima iznenadila sam se kad se oko mene okupilo četvero ili pet nasilnika i počeli povlačiti jedino što sam vrijedno toga dana imala – zlatni lančić kojeg mi je dala majka. Ovakvi nasilnici na vlaku, vjerovali ili ne, sasvim su uobičajeni. Budući da sam bila sama i žena, smatrali su me lakim plijenom. Kad sam odbila predati lančić, počeli su mi prilaziti jedan po jedan. Udarala sam ih i borila se najbolje što sam mogla. Vlak je bio pun ljudi, ali nitko me nije htio spasiti. Budući da me nisu mogli savladati na ovakav način, zgrabili su me za ruke i noge i izvukli iz vlaka.”

Otkriveno je da je 49 vlakova prošlo pored mene dok sam ležala ranjena i krvarila na pruzi. Glodavci su dolazili i gozbili se na mojim ranama, pobjegli bi svaki put kad bi prošao vlak. Nastavila sam vrištati u boli sve dok se nisam onesvijestila. Gledajući unazad, stvarno se pitam kako sam uspjela tako dugo izdržati. Nisam mislila da ću preživjeti tu noć. Ali kad je jutro svanulo, pojavila se nada ” – priča Arunima
 
Pojavila se na naslovnicama, kada je postala prva amputirana žena na svijetu koja se popela na Mount Everest. Dobitnica je Padme Shri, četvrte najviše civilne počasti u Indiji u 2015. godini. Stala je na vrhu svijeta prkoseći svim izgledima i postigla ono što je mnogima bilo nezamislivo.

Arunima je trenirala na planinarskom institutu Nehru u Uttarkashiju, a kasnije jačala svoje vještine pod vodstvom Bachendri Pal, prve žene koja se popela na Everest. To nije sve, 25. prosinca osvojila je i planinu Aconcagua (Argentina) koja se nalazi na visini od 6960,8 metara. Podigla je indijsku zastavu na najviši vrh izvan Azije i to 13 dana nakon što je započela svoju ekspediciju da dosegne najvišu točku na zapadnoj i južnoj hemisferi.

“21. svibnja 2013. stajala sam na vrhu svijeta, stigla sam do vrha Mount Everesta pretvarajući svoju slabost u pobjedničku silu. Gospođa Bachendri Pal me je obučavala više od godinu dana, a njen trening pokazao mi je veliku potporu u postizanju mojeg cilja. Osvojila sam svih 7 najviših vrhova na svim kontinetima – Mt. Everest  (8,850 m), Denali (6,190 m) Aljaska,  Mt.Elburs u Rusiji (5.642 m), Kilimanjaro u Tanzaniji (5.895 m), Aconcagua u Argentini (6.961 m), Mt.Vinson, Antarktika (4.892 m), Puncak Jaya/ Mt. Carstensz (4,884 m) Indonezija.

Želim posvetiti svoja dostignuća „onima koji izgube nadu“, tako da nikada ne izgube srce i ostvare svoje snove. Osvajanjem svih sedam vrhova dokazala sam sa tjelesna invalidnost nikada ne može ometati postizanje životnog cilja ako imate mentalnu snagu, jaku snagu volje i čvrstu odlučnost. ”

Postoji stara engleska poslovica – “Gdje postoji volja, postoji način”. Arunima Sinha živi je primjer toga.