Eiffelov toranj- čelična lady postaje drvo?


Francusko poduzeće Ginger planira pretvoriti Eiffelov toranj u veliko drvo. Kako iznosi CNN, Ginger planira svijetom poznati željezni spomenik ”obući” u 600 000 biljaka.

Poduzeće Ginger bavi se ekološkim projektima, a projekt pretvaranja Eiffelovog tornja u drvo koštao bi ih 97 milijuna dolara, a s druge strane, uklonio bi 87,8 tona ugljičnog dioksida sa pariškog neba. Projekt još uvijek nije dobio odobrenje pariškog gradskog vijeća, za sada stoji samo kao prijedlog za vraćanje prirode i zelenila u grad sa preko 2 milijuna stanovnika.

Direktor Gingera kaže da prijedlog nije trajno rješenje. ”Čeličnu lady” planira omotati sa tisuću vreća prepunih zemlje i konoplje te 48 vrsta sadnica koje će pričvrstiti na toranj do kraja iduće godine. Biljke bi trebale sazrijevati do 2014. godine, nakon toga bi se o njima vodila briga dvije godine kad bi biljke bile uklonjene.

Eiffelov toranj izgrađen je 1889. godine povodom Svjetske izložbe i danas je najviša građevina u Parizu sa svojih 320 metara. Jedna je od najpoznatijih atrakcija u svijetu sa preko 7 milijuna posjetitelja tokom godine. Toranj se nalazi na Champ de Mars pokraj rijeke Seine, a ime je dobio po svom dizajneru, inžinjeru Alexandreu Gustavu Eiffelu.

Što vi mislite o ovom projektu? Da li time pada prepoznatljivost ”čelične lady” ili je ipak bitnije vratiti što više zelenila u grad?