EasyJet promijenio pravila o prtljazi


Od 10. veljače 2021. godine EasyJet mijenja svoju politiku vezanu uz ručnu prtljagu na svim međunarodnim letovima. Sudeći po komentarima na društvenim mrežama, promjena nije oduševila putnike.

Kao i na svim drugim aviokompanijama, putnici će u zrakoplov sa sobom i dalje moći unijeti malu torbu i ta prtljaga mora stati ispod sjedala ispred putnika. U slučaju da ste rezervirali sjedalo u prednjem dijelu kabine ili sjedalo u redu s više mjesta (u redu s izlazom u slučaju opasnosti), u kabinu možete unijeti još jedan komad prtljage – klasičnu malu (carry-on) prtljagu.

Ovaj potez na tragu je politike o prijevozu prtljage koju imaju i drugi niskotarifni prijevoznici, poput Ryanaira. Razlika je u tome što većina putnika (svi oni sa sjedalom u sredini i stražnjem dijelu zrakoplova) više neće moći platiti dodatni komad prtljage koji može sa sobom unijeti u kabinu.

“Cilj EasyJeta je učiniti ukrcaj u zrakoplov bržim i jednostavnijim, kao i pružiti putnicima jasne informacije oko prijevoza ručne prtljage.“

Nova pravila oko ručne prtljage na letovima EasyJeta, kao što smo ranije naveli, vrijedit će od 10. veljače sljedeće godine.

Prtljaga na letovima nakon 10.02.2021.

Sjedalo koje ste rezervirali odrediti će koliko ručne prtljage možete unijeti sa sobom u zrakoplov.

Svi putnici imaju pravo sa sobom unijeti u kabinu jedan komad ručne prtljage (maksimalnih dimenzija 45x36x20cm, uključujući ručke i kotačiće) te ista mora stati ispod sjedala ispred putnika. EasyJet tvrdi da u takvu prtljagu možete spakirati sve nužno za kratko putovanje. Takva prtljaga nema ograničenje u težini, no, budimo realni, u nju ne može stati puno kilograma.

Ako ste rezervirali sjedalo u prednjem dijelu kabine (Up front) ili u redu s izlazom za slučaj opasnosti imate pravo sa sobom u kabinu uzeti još jedan komad ručne prtljage.

Politika ručne prtljage:

Svi putnici u kabinu zrakoplova mogu unijeti:

  • Jedan komad manje ručne prtljage,
  • Maksimalne dimenzije 45 x 36 x 20 cm (uključujući ručke i kotačiće),
  • Prtljaga mora stati ispod sjedala ispred putnika.

Putnici koji su rezervirali sjedalo u prednjem dijelu kabine (Up front) ili u redu s izlazom za slučaj opasnosti dodatno mogu u kabinu unijeti:

  • Jedan dodatan komad ručne prtljage,
  • Maksimalne dimenzije 56 x 45 x 25 cm (uključujući ručke i kotačiće),
  • Prtljaga mora stati u spremnik iznad sjedala putnika.

Sjedala koja omogućuju unos dodatnog komada prtljage mogu biti odabrana u vrijeme dok rezervirate kartu za let, ili bilo kada kasnije prije prijave na let (check-in), ili pak u kontaktu s rezervacijskim centrom EasyJeta.

EasyJet Plus putnici kao i putnici koji su kupili FLEXI kartu također u kabinu mogu unijeti dva komada ručne prtljage. Detalji su navedeni u tablici.

Osoblje zračne luke provjerava dimenzije prtljage prije ukrcaja u zrakoplov. Ako je prtljaga većih dimenzija od dozvoljenih, unos takve prtljage u zrakoplov neće biti dozvoljen te će ista ići u cargo odjeljak zrakoplova te će vam kompanija to dodatno naplatiti čak 48 funti na boardingu ili 45 eura prilikom prijave na let na šalteru u zračnoj luci.

Ako ne odaberete sjedalo prilikom rezervacije, sustav će vam automatski dodijeliti isto. Ako su sva sjedala koja dozvoljavaju jedan komad prtljage već zauzeta, moguće je da će vam sistem dodijeliti sjedalo u prednjem dijelu zrakoplova ili u redu s izlazom u slučaju opasnosti, no tada ćete i dalje moći u zrakoplov unijeti samo jedan komad ručne prtljage s obzirom da to sjedalo niste platili, pa ujedno nemate pravo na unos prtljage koje to sjedalo jamči plaćanjem.

Politika predane prtljage

Svaki putnik EasyJeta (uključujući djecu i dojenčad) može imati do 3 komada predane prtljage. Klasična težina prtljage jest do 23 kilograma. Putnik može kupiti dodatne 3 kile, do maksimalne težine od 32 kilograma. Ako putujete s prijateljima ili obitelji, kilažu međusobno možete rasporediti.

Prtljaga ne može težiti više od 32 kg te u tom slučaju neće biti prihvaćena na let. Maksimalna dimenzija predane prtljage (dužina + širina + visina) mora biti manja od 275 cm.

Predana prtljaga težine do 15 kilograma košta između 7 i 36 funti, istu je moguće kupiti samo online. Cijena varira ovisno o udaljenosti između destinacija, trajanju leta i datumu rezervacije.

S obzirom na to da veliki broj naših sugrađana često putuje upravo ovom kompanijom, smatramo da je jako važno za znati politiku EasyJeta vezano uz ručnu i predanu prtljagu. Kada već ulovite povoljnu aviokartu ove poznate britanske kompanije, ne bi bilo dobro potrošiti određeni novac upravo na prtljagu koju sa sobom nosite na put jer niste znali za nova pravila EasJetove ručne i predane prtljage.