Dokumentarni film: Transsibirska željeznica


San mnogih putnika, Transsibirska željeznica jedno od novijih svjetskih čuda, sigurno je na listi želja milijunima putnika diljem svijeta. Iako se malo putnika i odluči na ovaj pothvat, no oni koji su jednom doživjeli čari ovoga putovanja, zasigurno nikada neće zaboraviti to nezaboravno iskustvo.

Dokumentarni film – Transsibirska željeznica – 1.dio – Hrvatski – Od Moskve preko Ekaterinburga do Novosibirska

Transsibirska željeznica najveća je željeznička pruga na svijetu. Građena krajem 19. i početkom 20. stoljeća kako bi spojila Moskvu s dalekim istokom duga je impresivnih 9.288 kilometara. Prolazi kroz dva kontinenta, spaja Europu s dalekim istokom na tri načina – izravnom, originalnom transibirskom rutom Moskva-Vladivostok, transmanđurijskom Moskva-Peking te transmongolskom rutom Moskva-Peking preko Ulan Batora.

Kako je putovati vlakom, kakva su pravila, a kakvi običaji. Kako uskladiti 9 vremenskih zona i pritom održavati točno vrijeme vožnje. Gdje vlak staje i koliko dugo? Tko ima pravo na besplatnu vožnju, a tko se vozi zbog pustolovine? Zašto nije dobro jesti u restoranu? Tko na Ural dolazi zbog turizma, a tko zbog ljubavi? Što je akademski grad i kakva se glazba sluša u Sibiru? Odgovore na sva pitanja donosi prva epizoda ‘Sibirskog transa’.

Dokumentarni film – Transsibirska željeznica – 2.dio – Hrvatski