Croatia Airlines odbio ukrcaj većem broju putnika za Frankfurt


Nacionalni prijevoznik Croatia Airlines je u četvrtak na letu OU414 Zagreb-Frankfurt odbio ukrcaj za sad nepotvrđenom broju putnika, a kao razlog je navedeno kako moraju imati negativan PCR test, što putnici nisu imali piše avioradar.hr

No, pokazalo se da je odbijanje prihvata putnika na let bilo neopravdano. Za Njemačku im nije bio potreban negativan PCR test već su se mogli testirati po dolasku u zemlju. 

Dio odbijenih putnika je naknadno prevezen u Njemačku već u petak. 

Pogrešno protumačen NOTAM 

“Od početka pandemije koronavirusa Croatia Airlines svoje poslovanje usklađuje s odlukama, preporukama i naputcima hrvatskih i međunarodnih javnozdravstvenih tijela i zrakoplovnih vlasti, koje izravno određuju protok putnika u zračnom prijevozu u ovim izvanrednim okolnostima i koje se mijenjanju gotovo na dnevnoj bazi.

Činjenica je da je Njemačka u četvrtak, 14. siječnja 2021. izdala novu regulativu (tzv. NOTAM) na temelju koje je protumačeno da putnici, koji iz Hrvatske ulaze u Njemačku, moraju imati negativan COVID-19 test.  Osim navedenog NOTAM-a, ograničenja protoka putnika iz Hrvatske u Njemačku bila su određena i kategorizacijom država prema 14-dnevnoj incidenciji (manja od 200) po kojoj je Hrvatska ulazila u kategoriju rizičnih zemalja, kao i činjenicom da su na službenim stranicama Europske unije (Re-open EU) sve države članice označene kao visokorizične.

U skladu s tim činjenicama, putnicima koji su 14. siječnja bez negativnog COVID-19 testa došli u zagrebačku zračnu luku na let Zagreb – Frankfurt (OU414) uskraćen je ukrcaj u zrakoplov. Riječ je 9 putnika od ukupno 28 na tom letu. Nakon dodatnih pojašnjenja njemačke granične policije utvrđeno je da putnici iz Hrvatske ipak ne trebaju imati negativan epidemiološki test, odnosno da Hrvatska nije kategorizirana kao visoko rizična zemlja te je većem dijelu putnika, kojima je uskraćen ukrcaj u zrakoplov za let OU414 Zagreb – Frankfurt, omogućen prijevoz na istoj relaciji već sljedećeg dana (petak, 15. siječnja 2021.) i to bez ikakvih dodatnih troškova (nadoplata).

Croatia Airlines ispričava se putnicima na letu OU414 zbog poremećaja u planiranom putovanju do kojeg je došlo zbog nedovoljno konkretiziranih uvjeta vezanih za protok putnika u zračnom prijevozu. Eventualne zahtjeve putnika za svojevrsnom kompenzacijom razmotrit će Služba za korisnike.” – rekli su nam u Croatia Airlinesu.